Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chyba Kiepska Mama

Przedziwne problemy z KUPKĄ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość Chyba Kiepska Mama

Nie wiem czy to normalne więc zapytam doświadczonych mam. Moja córcia skończyła 2miesiące. Nie potrafi sama zrobić kupki. Mija cała doba (24h) zaczyna zachowywać się tak jak dzieci gdy chcą zrobić kupkę, ale kupki nie ma. Czekam, czekam aż ona w koncu zaczyna płakać. Podaję czopek i odrazu jest kupka! Dużooo kupki. PYTANIE: Czy jeśli ona codziennie wieczorem dostaje czopka po każdym dniu bez stolca to czy ja jej robię klrzywdę? Wiem, ze czopek jej krzywdy nie robi. Ona go właściwie odrazu oddaje w całości z tym stolcem, ale czy nie robie jej krzywdy w ten sposób, że rozleniwiam jej jelita dając czopka na łatwiznę? Czy w końcu zacznie robić sama? To jedna rzecz, a druga: Ta kupka zawsze wychodzi zielona. Córcia robi taką kupkę, potem chwilowa przerwa, znów kupka taka już wymieszana z żółtą potem znów chwilka na oddech i znów kupka cała żółta :( dlaczego tak jest? Karmię ją modyfikowanym mlekiem Nestle Nan HA, piersią niestety nie. Koleżanka mówiła mi coś o utlenianiu sie kupki, że ta pierwsza wychodzi utleniona czy coś. Nie rozumiem tego. Proszę rozwiejcie moje wątpliwości, bo te problemy z kupką mnie dobijają :(:(:(

hej,pyt 1,uwazam ze jesli podajesz jej czopek zapobiegajaco to rozleniwiasz jelitka tak jak napisalas,ja bym tak nie robila,czasami dzieci nie robia kilka dni kupki i jesli nie maja twardego brzuszka ani nie placza z tego powodu to jest ok,a tym sposobem przyzwyczajasz organizm do sterowania czopkami,takie jest moje zdanie. pyt nr 2,kolezanka ma racje kupka utlenia sie pod wplywem powietrza i moze byc zielona,zielona kupka to tez oznaki wirusow,problemow z trawieniem i przyswajaniem ,pasozyty albo z powodu mleka ktore dajesz,Mysle ze u ciebie nic zlego sie nie dzieje bo piszesz ze kupke tylko na poczatku robi zielona,nie ma sie co martwic albo zapytaj lekarza.

Gość Chyba Kiepska Mama
No Na początku kupka jest ciemno cielona, potem idzie taka wymieszana z żółtą, a potem tylko żółta :) czyli tym się przestaje martwić, ale martwią mnie te czopki. Jutro juz nie podam, poczekam aż sama zrobi Jeszcze jakieś opinie MIŁO WIDZIANE :)

Gość ej no kiepska to ty
nie jesteś. Martwisz się i tyle. Czopków nie podawaj, przynajmniej staraj się nie podawać. Jak dziecko będzie się prężyć i płakać to rozbierz ją tz zdejmij tylko śpiochy z dołu i pieluszkę i masuj brzuszek. Potem poćwicz nóżkami dziecka tz jedno kolanko do brzuszka - wyprostuj nóżkę i potem drugie kolanko do brzuszka, tak kilka razy. Potem oba kolanka do brzuszka jednocześnie. Po takim ćwiczeniu przynajmniej gazy powinny się ulotnić, a i bardzo możliwe że zrobi kupę. Wiem, że dzieci są różne. Moim takie ćwiczonka pomagały w wypróżnianiu, chociaż nie zawsze.

a może wystarczy pomasować delikatnie brzuszek. systematycznie i dosyć długo. zastanawiam się, czy to nie jest objaw nietolerancji tego mleka, ale ja się nie znam na tym, zawsze jechałam na moim :)

Może być objaw nietolerancji nie tylko mleka ale i innych produktów. Póki mama nie przejdzie na kilkudniową dietę to może się tak zastanawiać do usranej śmierci a się nie dowie :PPrzemęcz się kilka dni na chlebie z masłem i domowym mięskiem pieczonym (indyczym), na obiad ziemniaki, indyk i marchewka.

Alw autorka pisze, ze nie karmi piersia, wiec nie ma co przechodzic na diete. Zielona kupka moze byc od utlenienia, szczegolnie na poczatku, czasem po podaniu rumianku kupka szybciej sie utlenia. rowniez po mleku nan sa czesto zielone kupki. Kolorem bym sie nie przejmowala. A zaparcia utrzymuja sie, bo mama podaje zbyt czesto czopki. Trzeba masowac brzuszek i cwiczyc \"rowerek\" nozkami jak napisala jedna z poprzedniczek. Pomaga tez podanie przegotowanej, letniej wody.

Gość Chyba Kiepska Mama
ale skoro to Nan jest hipoalergiczne to na jakie mogę je zmienić? Zaznacze, ze pytalam lekarki, ale stwierdzila, ze po co zmieniac? Mimo to nalegałam, a ona mówiła, ze bez znaczenia, ze coś mam wybrać :o

Gość KoSka
Witam co mam robic mam roczna coreczke i ma problemy z kupka robie jej masaze cwiczenia wkładałam termometr i nic kupki nie ma a jak jej wkładam czopek to sie zanosi tak ze az sie moze zlapac odechu przy wkładaniu czopka sie drze (dosłownie jakby ja ze skory obdzierali) ale przed wlozeniem smaruje odbyt ale to i tak ciezko wchodzi a lewatywe boje jej sie zrobic bo jak bd sie wtedy drzec ? prosze o pomoc

Gość KoSka
Błagam Błagam niech ktos odpisze...!!!!!!!!!

Gość monik34
Witam KoSka spróbuj zamienić dietkę ,więcej surowych owoców(jabłek),herbatki ułatwiające trawienie itp.Pamiętaj że dzieciaczek nie musi dziennie robić kupki . Chyba Kiepska Mama te masaże nie mogą być za delikatne trochę brzuszek trzeba po naciskać tylko z wyczuciem. Kładź mała częściej na brzuszku i możesz dawać jej herbatkę na trawienie ja daję mojej córci tą z hippa. Jak nie zrobi 2-3dni to też tragedii nie ma dzieci biorą wszystko na \"masę\" czyli dużo jeść = mało kupek. Mniej więcej wygląda to tak 2 tygodnie trochę więcej jedzą(łącznie z napadami wilczego głodu) 2 tygodnie trochę mniej zależy od dziecka:)

Gość DROGA AUTORKO
JA TEZ MIALAM PODOBNY PROBLEM Z CORCIA , CO PRAWDA NIGDY NIE DAWALAM JEJ CZOPKOW ALE PROLBLEMY Z KUPCIA BYLY . MOJA CORCIA TEZ ROBILA CIEMNOZIELNA KUPKE A POZNIEJ BYLA ZOLTA . PRZY ROBIENIU STRASZNIE STEKAŁA . TEZ BYLA NA MLEKU NAN I ZMIENILAM MLEKO NA BEBIKO JUZ ODOPOWIADAM DLACZEGO. OTOZ MLEKO NAN MA WIEKSZA ILOSC ZELAZA A NADMIAR ZELAZA POWODUJE ZAPARCIA . WIDOCZNIE TWOJA CORCIA NIE POTRZEBUJE TYLE ZELAZA CO JEST W TYM MLEKU . NATOMIAST W MLEKU BEBIKO JEST TEGO ZELAZA MNIEJ . MOZESZ SOBIE PROWNAC SKLAD OBU MLEK TO SIE PRZEKONASZ. RADZE ZMIENIC MLEKO , BO JA JAK TYLKO ZMIENILAM MLEKO NA BEBIKO PROBLEM Z KUPKA ZNIKNAL . MI LEKARKA MOWILA ZE ZIELONA KUPKA MOZE BYC( MOWILA COS O UTLENIANIU ) , ALE JA W TO NIE WIERZE BO SKORO MALUSZEK MECZY SIE NAD KUPKA I NIE MOZE JEJ ZROBIC TO NIE JEST NORMALNE . TERAZ MOJA CORCIA MA 6 MC I ODKAD ZMIENILAM MLEKO PROBLEMOW Z KUPKA NIE BYLO I NADAL NIE MA .

Gość DO KOSKO
JESLI TWOJA ROCZNA CORCIA MA PROBLEMY Z KUPKA - PODAWAJ WIECEJ JEJ WIECEJ PICIA , SOCZKOW TYLKO NIE MARCHWIOWYCH BO DZIALAJA ZESTALAJAJACO . PODAWAJ JEJ SOCZKI JABLKOWE ITP. DAWAJ WIECEJ WARZYW I OGRANICZ MIESKO I MARCHEWKE BO DZIALAJA ZATWARDNIAJACO NAJLEPIEJ NAPISZ JAKA DIETE MA TWOJA CORCIA TO MOZE COS PODPOWIEMY

Witam KoSka spróbuj zamienić dietkę ,więcej surowych owoców(jabłek),herbatki ułatwiające trawienie itp.Pamiętaj że dzieciaczek nie musi dziennie robić kupki . Chyba Kiepska Mama te masaże nie mogą być za delikatne trochę brzuszek trzeba po naciskać tylko z wyczuciem. Kładź mała częściej na brzuszku i możesz dawać jej herbatkę na trawienie ja daję mojej córci tą z hippa. Jak nie zrobi 2-3dni to też tragedii nie ma dzieci biorą wszystko na \"masę\" czyli dużo jeść = mało kupek. Mniej więcej wygląda to tak 2 tygodnie trochę więcej jedzą(łącznie z napadami wilczego głodu) 2 tygodnie trochę mniej zależy od dziecka:)