Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

podatek allegro- drogie mamy może któraś mi pomoże.

Polecane posty

Otóż w roku 2008 sprzedałam gdzieś na ok 2-3 pary kolczyków przy których w sumie zarobiłam nawet nie 10 zł całkowita suma 2-3 rzeczy) ,2-3 książki gdzie dochód był nawet nie 30 zł.I aparat cyfrowy za ok 80zł. Czy muszę się rozliczyć ze skarbówką? te rzeczy były sprzedane w różnych miesiącach,nie mam dokumentów gdyż jestem osobą prywatną(nie mam działalności czy też formy) więc niby jak mam się rozliczyć? bo przecież nie ,,na oko" czy coś mi grozi?

kasia proszę powiedź mi kiedy trzeba się rozliczać :) Gdyż po przeczytaniu tych wsyzstkich broszurek zgłupiałam całkowicie :( W roku 2008 max zarobiłam za rzeczy niepotrzebne ok 350 zł.

Z tego co pamiętam to jest tak: Jeśli daną rzecz posiadasz już 6 mies lub więcej to jest to rzecz używana. Sprzedaż używanych rzeczy nie jest opodatkowana i możesz wyprzedawać swoje rzeczy z domu bez płacenia podatku na koniec roku. Jeśli jednak sprzedajesz rzeczy nowe, a Twoja sprzedaż ma znamiona działalności gospodarczej, to choćby rzeczy te były po 3zł czy 50zł masz obowiązek posiadać działalność gosp i rozliczyć się z urzędem. Kwota wolna od podatku w 2008r. wynosi jedynie 3 015,49zł