Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klauduh

zalozmy, ze

Polecane posty

Gość klauduh

mam juz dzialke budowlaną jaki bylby koszt budowy malego domku (parter-kuchnia, lazienka,salon z jadalnią,gabinet poddasze-3pokoje,łazienka) Zastanawiamy sie z mezem nad wzieciem kredytu na mieszkanie i ostatnio pomyslelismy ze moze daloby rade za podobne pieniądze wybudowac maly domek. Z czego najtaniej zbudowac dom(cegła, drewniane bale)? Jaki mniej wiecej jest koszt wybudowania domku

Gość klauduh
nikt nic nie odpowie

Gość aguna
budowa domku parterowego jest drozsza niz budwa domku pietrowega badz w poddaszem uzytkowym o takim smaym metrazu. moze ci sie to wydac dziwne ale tak wlasnie jest. na wiekszosci stron z projektami domkow masz podane kosztorysy w stanie surowym i z instalacjami. ile metrow mialby mie cten domek?

Gość a domy z bali są tanie
tylko na projekcie.,Jak napisałam z prosbą o wycenę, to sie okazało że dom, mały, którego cena w katalogu podana była 90 tys, skoczył do ponad 200 tys. :(

Gość klauduh
Niewiem dokladnie ile domek mialby miec metrów mamy male dziecko za kilka lat planujemy nastepne wiec 2 pokoje dla dzieci sypialnia dla nas, salon w którym bylaby od razu jadalnia, no wiadomo kuchnia i 2 lazienki taki domek mi sie marzy hmm myslelismy ze parterowy domek z poddaszem taniej wyniesie niz pietrowy najbardziej chcielibysmy dom wlasnie z drewnianych bali

Gość aguna
jest roznica pomiedzy domkiem parterowym, domkiem z poddaszem uzytkowym a domkiem pietrowym. domek parterowy nie ma zadnych schodow na gore, nie ma pomieszczen powyzej parteru. domek z poddaszem uzytkowym to parter i pomieszczenia na poddaszu, pokoje wtedy sa ze skosami spowodowanymi krzywizna dachu, domek pietrony to domek z parterem i petrem bez zadnych skosow itd. mysle ze wystarczylo by wam ok 130-160 m2. moi rodzice sie weraz buduja i na 4 osobowa rodzine w zupelnosci straczy nam 130m2. domek parterowy jest o tyle drozszy poniewasz musisz wylac wiecej funademtow i zwieksza sie powierzchnia dchu ktory jest jednym z wiekszych wydatkow. moiodzice licza ze na budowe swojego domku zmieszcza sie w ok 300 tys. z wykonczeniem.

Gość klauduh
ja nawet myslalam o mniejszej pow uzytkowej niz 130m hmm myslalam zeby to bylo ok 90-100m kwadratowych + garaz a myslicie ze juz lepiej zbudowac pietrowy czy parterowy z uzytkowym poddaszem - ja bym wlasnie chciala taki, hmm jesli 300tys to pewnie ok 220tys na wybudowanie co czy wiecej?

Gość aguna
pod slowem "z wykonczeniem" rozumie sie wszytskie instalacje, dynki dupki i marynki, ale nie umeblowanie. na umeblowanie licz ok. nastepne 50tys. jesli masz dzieci, one kiedys podrosna. w domkach parterowych masz wszytskie sypialnie kolo siebie co daje malo intymnosci, jak w bloku. w domku z poddaszem mozesz miec sypialnie na dole, a dzieci na gorze, juz jak tam wolisz. jednak niektorzy tez wola komfort parterowych mieszkan, nie trzeba latac po schodach by cos zaniec isc... jesli amsz male dzieci to wygodniej bedzie miec parterowy domek, bedziesz slyszala jak placza, nie ebdziesz musiala bac sie ze sdna ze schodow. z reguly powierzchnie domkow sa podliczone wraz z garazem ktory ma ok 20m2. wiec w twoim wypadku byloby to ok 110-120m2 lacznie. poszukaj gotowych projektow domkow, a lepiej sie we wszystkim zorientujesz

Gość klauduh
aaa widzisz ja myslalam kurde ze z wykonczeniem to juz z umeblowaniem hehehhe