Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ukradlimidiadem

wszystko o YASMINELLE

Polecane posty

Tak, to moje pierwsze opakowanie, krwawienie co dzień jest mniejsze....juz dzis myslalam, ze jest ok, ale niestety....nadal krwawie, ale tak jak pisalam coraz mniej- dzis już 10 dzień- nie usmiecha mi się krwawic 21 dni i potem w czasie przerwy- zaraz mi sie przypomina połóg ;) Będę pisać co i jak... Buziaki

Gość migotka12
od 5 miesiecy biore Y. juz przy pierwszym opakowanu zauwazylam widoczne zyly na wewnetrznej stronie dloni, pod kolanami, na kosciach na iodrach, piersiach. najgorzej widoczne byly na dloniach. dzisiaj w skkepie w w przymierzalni przy dosyc jadnym oswietleniu zauwazylam ze zyly pod oklanami sa ardzo widoczne, ponadto od biednicy po obu stronach idzie siateczka zyl i po prawej jedna dluga zyla az do polowy tulowia :O przerazilam sie!! czy to od Y?? jesli tak to co zrobic i jakie oga byc tego konsekwencje??? bardzo prosze o odpowiedz!!!!!! pozdrawiam

migotka12 --- oczywsxie,ze to od yasminelle.Nie bez powodu mowi sie,ze IV generacja tabletek jest najgorsza dla ukladu naczyniowego i krazeniowego.Zageszczona krew,zyly wychodza na wierzch, popekane naczynka, zylaki....To tylko te \'najlagodniejsze\' konsekwencje.Poczytaj sobie o tym w necie.

Gość pytalska12
to która generacja będzie najbezpieczniejsza dla tabletek? i co zagęszcza krew? progesteron czy estrogeny??

Gość pytalska12
ja biore Cilest Ethinylestradiolum 0,035 + Norgestimatum 0,250. Ale zauważyłam że np. harmonet czy logest równiez z III generacji mają o wiele mniej hormnów...tylko maja skladnik o nazwie Gestodenum i nie za bardzo się orientuje co to jest... Mogłbyś mnie mloda położno oświecic? Obecnie mieszkam a Anglii, konczy mi się Cilest ale boje sie o żyly i myśle o zmianie, a wiadomo jak tu jest... samowolka w dobieraniu tabletek ;/

młoda położna-----tabletkę powinnam wziąć w piątek o 21 i jej nie wzięłam a po południo tego samego dnia się kochałam ale dzień przed czyli w czwartek wzięłam normalnie tabletkę...mam nadzieje ze byłam zabezpieczona akurat tego dnia:(

Gość serducho86
witam mam pytanie miesiac temu zdarzylo mi sie zapomniec przedostatnia tabletke z blistra (minelo wiecej niz 12 godzin) i na swoje nieszczescie zamiast zrobic przerwe natychmiast jak sobie przypomnialam lyknelam zapomniana tabletke i zaczelam kolejny blister, tak jak pisze w ulotce. po zakonczeniu tego 2 blistra czekalam na krwawienie jednak nie wystapilo. przez caly czas jak bralam 2 blister nie bylo zadnego plamienia ani krwawienia w przerwie. robilam test i wyszedl negatywnie. mylicie ze brak krwawienia moze byc spowodowany stresem, zaznacze ze teraz mam sesje i problemy z narzeczonym. zaczynam sie bac...

Witam. Jestem zainteresowana kupnem recepty na Yasminelle lub pigułek Yasminelle. Biorę je od roku w celu redukcji bóli miesiączkowych (na które nawet Ketonal nie pomaga) oraz poprawy cery, niestety wizyty u ginekologa są dla mnie koszmarem, zawsze trafiam na kogoś traktującego mnie z góry albo poniżającego mnie z uśmiechem... Pilnie potrzebuję nowego opakowania. Kontakt: ardnaskela.89@wp.pl

Gość Indys
Do Mlodej Poloznej=========Mam do Ciebie pytanie, nigdy wczesniej nie bralam dwoch blistrow pod rzad, poniewaz jestem zdania ,ze powinno sie robic takie przerwy co miesiac, ale w tym miesiacu walentynki wypadaja akurat w te dni przerwy i zastanawiam sie czy nie wziasc dwoch blistrow z powodu przyjazdu mojego chlopaka. I mam do Ciebie pytanie w tym temacie-jak to jest z barniem dwoch blistrow pod rzad?Bo ja do tej pory nie mam zadnych skutkow obocznych i nie chce aby sie pojawily- czy istnieje ryzyko ,ze przez wziecie dwoch blistrow pod rzad np moge dostac plamien albo cos podobnego?Bo jesli tak to daruje to sobie.Prosze o odpowiedz.

Gość migotka12
MŁODA POŁOŻNO- w takim razie cyz moglabys mi cos doradzic?? moze zmiane tabletek na inne? moze logest?? nie wiem czy logest to nie ta sama generacja co Y?? ale jak bralam Logest przez okolo 2 lat to nie mialam takich widocznych zyl.. nie wiem c robic, martwie sie. :(

Gość Nanami
Tęż biorę Yasminelle i też mi się pokazują te paskudne żyły... no nic pogadam o tym z moją ginekolog. A bóle podbrzusza (jajników?) są jednym ze skutków ubocznych tabletek, prawda?

Gość Titieeeeeeera
Brałam J. 6 miesięcy teraz 3 miesiąc biorę Mercilon. Na 100% jestem pewna, że wracam do J. Są to najlepsze tabsy chociaż drogie. Po Mercilonie miałam nogi jak bania napuchnięte, do tego brązowe plamienia. J. są super! Polecam, a co do żył to mi po mercilonie zaczęly wychodzic.. Zalezy jak organizm reaguje.. Pozdrawiam ;)

pytalska12 ---- mowi sie,ze IV generacja jest najgorsza dla zyl.Wszystkie tabletki roznia sie od siebie dawka i rodzajem progesteronu. serducho86 ---- brak krawawienia moze miec rozne przyczyny dlatego warto skonaktowac sie z lekarzem. Indys --- moga wystapic ,ale nie musza.Ja nie miaam plamien za to mialam mdlosci i zle samopoczucie. migotka12 -- skoro sie martwisz to pogadaj z lekarzem. Titieeeeeeera -- dal mnie mecilon byl bardzo dobry,w przeciwienstwie do yasminelle,ktore byly koszmarem ;-)

Gość pytalska12
ale myślisz ze zmiana z Cilestu na Logest byłaby lepszym rozwiazaniem dla ukladu krazenia czy nie ma to roznicy?

wioleta181 --- pytalam sie kiedy doklanie,piatek jest pare razy w miesiacu,prawda? Wiec ,ktory dokladnie to byl tydzien.Wczesniej chyba pisalas,ze nie wzeilas deohc tabletek? Pozatym kazde pominiecie tabletki obniza ochrone przed ciaza.W pierwszym i ostatnim tygodniu najbardziej,

Gość zakłopotana91
Witam wszystkich;D Biorę Yasminelle od 25 stycznia tego roku, są to moje pierwsze tabletki. Zostało mi jeszcze 4 do końca blistra. Pierwszą tabletkę wzięłam pierwszego dnia krwawienia i... drugiego dnia już okresu w sumie nie miałam, lekkie tylko krawienie. Kolejne dni też bez okresu, po paru pojawiły się tylko plamki i tak do tej pory, raz na jakiś czas. Na początku byłam ciągle zmęczona, ale może to wina przeziębienia, które dopadło mnie pare dni przed wzięciem pierwszej tabletki. Po wzięciu tabletek zaczęłam się kochać dopiero 6.02, a więc prawie dwa tygodnie od pierwszej tabletki (bo wcześniej zupełnie straciłam na to ochotę). Nie zabezpieczaliśmy się dodatkowo, a wczoraj chłopak skończył we mnie. Czy to zakończenie się okresu po pierwszym dniu i plamienia przez cały czas to normalne? Czy tabletki działają prawidłowo mimo choroby na początku czy mogę zacząć się obawiać nowej istotki na świecie;p? Trochę się boję, chociaż w sumie chyba nie powinnam. Będę wdzięczna za pare mądrych zdań;) Dodam tylko, że tabletki przyjmuję regularnie ok 20-21 i tylko raz zdarzyło mi się wziąć koło 23. No i że mój okres nigdy nie był regularny (dlatego też między innymi ginekolog przepisała mi te tabletki).

moze mi ktos powiedziedz jesli zapomnialm tabletki z 3 tygodnia i do konca zostalo mi 3 tabletki pozniej byla 7 dniowa przerwa, w tej przerwie bralam tabletki na grype(tzn. gripex skorbolamid i polopiryne s ale to nie sa chyba antybiotki). i tak teraz m,ysle to kochalam sie z moim chlopakiem podczas tej przerwy ale w 7 dzien. on nie skonczyl we mnie ale tez nie byl to stosunek przerywany ze przed samym wytryskiem wyciagnal czlonka. powinnam sie obawiac? czy bylam dobrze zabezpieczona?

Gość pytalska12
tak.. tylko ze logest zawiera o wiele mniej hormonow niz cilest, eeh juz sama nie wiem

Gość pytalska12
tak.. tylko ze logest zawiera o wiele mniej hormonow od cilestu... eeh sama nie wiem

werafi -- co to znaczy,ze pozniej byla 7 dniowa przerwa? Zaczekalas sobie 3 dni nie biorac tabletek i zrobiulas przerwe,czy od razu po pominiecu tabletek przeszlasz do przerwy. pytalska12 --- mnie nie zawsze znaczy lepiej.Jeden oragnizm potrzebuje wiekszej dawki danego hormonu a drugi mniej.Jezeli dobrze tolerujesz cilest to nie ma sensu zmieniac.

Gość zakłopotana91
Młoda położna--- czy mogłabyś mi pomóc?

zakłopotana91 --- nie widze zadnego problemu ;-) wioleta181 ---- ochrone przed ciaza daje regularne przyjmowanie wszystkich tabletek....Pominiecie jednej tabletki jest ryzkonwe ,a co dopiero dwoch.

Gość zakłopotana91
Hmm... trochę mnie uspokoiłaś, dziękuję;) ale czy to normalne, że nie miałam zwykłego parodniowego krwawienia? Często się tak zdarza, że kończy się ono wraz z wzięciem tabletki?