Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ukradlimidiadem

wszystko o YASMINELLE

Polecane posty

Hej dziewczyny pomożcie. Ponieważ okres spoznial mi sie tydzien zglosilam sie do ginekologa a zawsze mialaam regularne, ciaze wykluczylysmy. Wyslala mnie na badania i wskazaly ze mam prolatyne za wysoka. Zapisala mi 2x2tabl dopochowowo Luteine przez 7 dni i 1/4 tabl. na noc Bromergon. Wczoraj po wizycie wzielam je na noc i z rana od razu pojawila sie miesiaczka. Czy jest wszystko dobrze? Poprosilam ja tez o tabletki antykoncepcyjne - biore je pierwszy raz i mialam je wziac jak tylko pojawi sie krwawienie - dlatego tez wzielam tabletke juz dzisiaj ok 10-tej. Mowila ze okres sie pojawi po 7 dniach max. po odstawieniu \\luteiny a tutaj juz po jednym zazycciu mam okres i czy tabletki w takim razie antykoncepcyjne beda dzialaly odpowiednio przy regularnym zazywaniu i kiedy przy Yasminelle mozna juz spokojnie wspolzyc?(pomijajac obecnyt okres teraz) Poradzcie mi co mam sadzic moze tez ktos z was mial tak ?

joanka23 ---- tabletki antykoncepcyjne i bromergon wzajemnie sie wykluczaja wiec lepiej zmien lekarza.Juz pomija fakt,ze osoba z wysoka PRL nie zaleca sie stosowania tabletek anty.Ale przepisywanie tych dwoch lekow jednoczesnie to jakies nieporozumienie.Skoro masz juz okres to luteiny nie bierz.Mnie yasmielle tak powyzszyly prolaktyne,ze profesor natychmiast kazal mi odstawic tabletki anty.A,ze wolalam uniknac kuracji bromergonem , to przez rok nie stosowalam zadnych tabletek anty i PRL wrocila do normy.Wybierz sie do dobrego ginekologa - endokrynologa.

A mialas wykluczona niedoczynnosc tarczycy? Bo jej objawem moze byc min.wysoka PRL? A jezeli wartosc PRL jest bardzo wysoka, to warto tez wykluczyc mikrogruczolaka przysadki.

Tak mialam wykluczona tarczyce. Ja mialam zrobic tak - jak dostane okres to odstawic luteine i bromergon a wziac anty dopiero a wzielam jak pisalam wyzej tylko ta jedna dawka a stezenie prolatyny mialam 680,5 mU/l przy normie 102-496. Co sadzisz ze anty nie beda dzialaly tutaj wogole?

Zapisala mi 2x2tabl dopochowowo Luteine przez 7 dni i 1/4 tabl. na noc Bromergon. Wczoraj po wizycie wzielam je na noc i z rana od razu pojawila sie miesiaczka. Czy jest wszystko dobrze ze tak szybko dostalam okres ? I czy rzeczywiscie nie powinnam nawet po jednej dawce tego brac anty - Yasminelle - choc sama zaproponowalam ze chcialabym zaczac kuracje by wiecej nie miec stresow?

No to masz niezly poziom prolaktyny....Znajdz sobie dobrego ginkeologa - endokrynologa,ktory wlasciwe Cie proprowadzi.Kuracji bromegronem nie przepisuje sie na pare dni,tylko bierze sie je dluzszy czas.Chyba,ze pojawily sie skutki uboczne.Tabletki anty beda dzialac,ale moga Ci podniesc PRL jeszcze bardziej.Czyli problem sie poglebi.Dlatego kobieta z wysoka PRL nie przepisuje sie tabletek anty, tylko najpierw stabilizuje sie poziom PRL.Warto pomyslec o swoim zdrowiu.Wysoki poziom PRL to nie jest nic dobrego.

dziewczyny mam problem:( moja przerwa już trzeci dzień i jak na razie nie zanosi się na to żebym dostała miesiączkę:(czy to może oznaczać że jestem w ciąży??Naprawdę mnie to martwi:( proszę o odp:(

Gość Nanami
młoda położna - moja pani ginekolog zapytała mnie czy jeszcze rosnę i powiedziałam jej, że raczej już nie... to powiedziała, że po tabletkach antykoncepcyjnych wzrost ciała zostaje zahamowany, bo kości się zaciskają, o to mi chodziło.

Nanami --- jezeli chodzi o kosci to estrogeny zwiekszaja odkladanie wapnia w kosciach,co zmniejsza ryzyko osteoprozy.NIE MA to nic wspolnego ze wzrostem czlowieka.

witam.... biore tabletki yasmin(koncze drugie opakowanie) na pco...od jakiegos czasu (koniec pierwszego opakowania) zaczeły mnie strasznie boleć łydki i uda...nie wiem co mam robic..to nie sa zakwasy,ani skurcze tylko taki dziwny bol...kujący,rwacy,ciagnący,nie umiem go okreslic...boje sie,ze to poczatki zylaków.do gina dopiero moge isc za tydzien,dwa i nie wiem,czy mam dotrwac do tego czasu i brac dalej,czy przerwac? do tego bolą mnie strasznie piersi i mam nieraz streszne bole głowy..to sa jedyne (albo az,najbardziej martwią mnie te bole łydek) skutki uboczne..ialam na poczatku pierwszego opakowania plamienia ale przeszły.. mam pytanie,czy np pco mozna leczyc czyms innym jak tabletkami? pozdrawiam i prosze o rade...

a i zapomnialam dodac z yasmin biore tez na niewyjasnione bole brzuchaktore ciagnał sie juz z pól roku...podejrzewano u mnie endometrioze i mialam miec laparoskopie,ale w sszpitalu lekarze zadecydowali,ze nie bedzie narazie laparo,bo jestem za młoda,źle leczona,nie staram sie o dziecko,najpierw anty i jzobaczyc czy pomagaja..bylo dobrze.od kilkdu dni ten sam bol brzucha powrócił(takie uczucie jak bym okres miala dostac) i kłucia w jajnikach..moze to miec jakis zwiazek z tabletkami,czy po prostu nie pomagaja?

Gość Genie
monikaaaaaaaa Yasminelle moga wyplukiwac magnez i potas co objawia sie skurczami miesni.Pobierz sobie aspargin,powinno pomoc.Bole jajnikow tez moga wystepowac w czasie brania tabletek.

Witam, Podczas mojej ostatniej wizyty u ginekologa zostaly mi przypisane moje pierwsze tabletki anty jest to yasminelle i mam takie pytanie (dla upewnienia sie, wiem, że jest głupie;p) skoro dostałam dzis okresu to biore tabletke ostatnia z pierwszego rzadku czyli ta niedzielna tak? a pod koniec opakowania wracam na góre tak jak wskazuja strzałki? Prosze o szybko odpowiedź, bo zaraz ją musze wziąć.. ;) Z góry dzieki, pozdrawiam

Gość Nanami
mig90 - dokładnie tak jak piszesz :)

Oki dzięki za odpowiedź ;) wolałam się upewnić.. Ale ogólnie chyba nie ma jakiejś różnicy ktorą tabletke w kolejności się weźmie prawda? Bo one są jednofazowe.. ? Ogólnie jakoś przeraża mnie wizja tych tabletek, \"nie czuje się\" zabezpieczona.. :P Wiem, że ryzyko zajścia w ciąze jest bardzo małe.. Chociaż zastanawiałam się czy nie lepiej byloby stosować dodatkowo prezerwatyw.. ale to już była by chyba przesada.. :P

Gość Nanami
Taak, to nie ma znaczenia którą się weźmie, ale te nazwy dni tygodnia są tam przydatne ^^ Czasami wieczorem zastanawiałam się czy wzięłam dzisiaj tabletkę czy nie i wystarczyło spojrzeć. Uwierz, że ja też pomimo tego, że biorę te tabletki tak bardzo się boję, naprawdę potwornie. Nie wiem jak mam sobie przegadać do rozumu, że te tabletki faktycznie zabezpieczają. A to ja z takim pytaniem, bo wczoraj miałam akcję z koleżanką... czy tak zwaną 'tabletkę PO' przepisuje tylko prywatny ginekolog i czy może odmówić jej przepisania?

Nanami ---- panstwowy ginekolog tez moze przepisac.Lekarz ma prawo odmowic wypisania leku ,pod warunkiem,ze nie jest to lek ratujacy zycie.Tabletka \'po\' nie nalezy do takich lekow.

Hej, wiem, że gdzieś kiedyś to pytanie padło, przeczytałam ten temat, ale po przeglądaniu pierwszych postów zdecydowałam sobie jednak dać spokój, więc... W poprzedni wtorek wzięłam ostatnią tabletkę, teraz mamy 7 dni przerwy. I moje pytanie. Mam zacząć nowy blister we wtorek czy w środe? (siedem dni przerwy i tu nie wiem, czy to ma być siedem dni przerwy bez żadnych tabletek?)

Gość Nanami
do Briee - nowy bliser zaczynasz w środę :)

Gość yasminelka56
czy jak spoznilam sie z tabletka o 4,5 godziny ( 2 tabletka z trzeciego tygodnia) to czy musze sie dodatkowo zabezpieczac?? czy skutecznosc tabletek zostala obnizona?? wiem,ze w ulotce jest naipsane o 123h spoznieniu, ale 5 godzin to rowniez duza roznica... sama nie wiem..

Gość pytaneczkooooo
a co z pigułkami i opalaniem??? czy zażywając Yasminelle można bezpiecznie się opalać czy raczej należy unikać słońca??? czeka mnie wkrótce wesele i chcę iść do solarium a od 2 miesięcy biorę tabsy - czy to może wywołać jakieś plamki, zmian skórne??? a co z normanym opalaniem na slońcu??? można, czy stosować umiarkowanie czy raczej unikać????

pytaneczkooooo ---- radze unikac solarium.Znakomita wiekszosc kobiet dostaje przebarwien,w trakcie lub po odstawieniu tabletek.U mnie przebarwienia pojawily jakies 2 miesiace po odstawieniu tabletek,a moje wizyty na solrium mozna policzyc na palcach u jednej reki.Nalezy tez unkac \'ostrego \'slonca i stosowac wysokie filtry :-)Amen.

Gość pytaneczkooooo
dzięki za odpowiedź bo słyszałam różne zdania na ten temat i nie wiedziałam ile z tego to prawda a ile mity/zabobony/plotki ;) ...jeszcze jakby ktoś mógł mi powiedzieć, jak uwierzyć w skuteczność tych maleństw, zwłaszcza w czasie 7-dniowej przerwy i przestać ciągle się bać o CIążę, to już by było suuuper :O

Gość OluSs
no tak nie zgodzić mowiłam mu a oOn mi na to ze to nie ma roznicy zreszta pisałam juz.. i teraz nei wiem co zorbic a nie mam kasy nakolejną wizyte...:/:/

wiec tak bralam wczesniej tabletki o nazwie MERCILON bez uzgodnienia z lekarzem zaczelam brac yasminelle ..dzis mija 4dzien odkad je biore a juz wspolzylam z facetem..czy powinnam sie bac??

Gość dziwna sprawaaaaa
Kobietki, podpowiedzcie, co to może być: biorę tabletki Yasminelle od 2 m-cy. Właśnie kończę 2gie oapakowanie i zostały mi jeszcze 2 tabletki. Od początku nie miałam z nimi żadnych problemów, żadnych skutków ubocznych, plamień itp opisanych w ulotce i na które inne kobiety często się skarżą... A tu już 2gi dzień jakby plamię.... tzn sama nie wiem co to jest, bo życiu plamień nie miałam i nawet nie wiem czy to jest to... wydobywa mi się taki wczoraj jasno brązowawy a dziś bardziej różowy śluz - tak jakby białawy śluz zabarwiony odrobiną krwi - czy to może być oznaka, że coś złego dzieje się z moim organizmem??? o ciąży nawet nie chcę myśle choć to raczej nie tego objaw - co się dzieje??? czy któraś tak miała???

Gość Nanami
pytaneczkooooo - uwierz że ja sama nie umiem jakoś sobie przyswoić tego faktu, że ta mała pigułeczka ma mnie ochronić przed ciążą, chociaż to co napisała młoda położna może być dobre... gdyby porównać tabletkę z prezerwatywą... hmm :) W ulotce piszą, że jestem chroniona cały czas... nawet podczas tej przerwy i tuż po niej? Naprwdę nic a nic się nie zmniejsza? O_o