Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa siedemnastolatka

CZEMU NIE WIERZYSZ W BOGA? ODPOWIEDZ- BO GO NIE MA- TO DLA MNIE NIE ODPOWIEDZ,

Polecane posty

Gość dfuhtydjm
Jest

Gość wierzę w Boga

Gość
Jest, ale go nie widzimy:(, smutne to.

żaden argument. Też nigdy Go nie widziałam a jednak wierzę. I to mocno. Czemu ludzie odchodzą od Boga? Przez to się potem dzieje tyle złego. Ludzie, wiara daje siłę i nadzieję. I to pisze osoba, która pół roku temu prawie popełniła samobójstwo. Tylko dzięki wierze teraz wszystko się zmieniło. Psycholog, psychiatra, leki- to wszystko to nic. Tylko wiara.

Gość gienowefa
ja wioerze!!

mój post u góry to dalsza część do tematu :) nie widać Go, ale na tym polega wiara,żeby coś przyjąć, co może nawet nie do końca jest zrozumiałe :)

Gość tukan22
bo za duzo cierpien na swiecie jest . JA jestem tylko czlowiekiem , a wolałbym nie tworzyc swiata niz zgodzic sie na tyle cierpien tutaj . GDybym mogl stworzyc switat to na pewno nie byłoby takiej jazdy ze dziecko umiera z glodu w Afryce .Wolałbym wcale nie tworzyc swiata niz tak to spieprzyc .

przerwa- a możesz dokładniej to określić?? jak to wierzysz w Boga a w religię nie? Troszkę nie rozumiem :)

Gość tukan22
jak cos robie to robie to dobrze albo wcale tego nie robie . To ze zyje nikt łaski mi nie robi . MOwi sie ze jest nieskonczenie dobry , ale jak moze byc nieskonczenie dobry skoro nawet ja , a nie jestem nieskonczenie dobry nie pozowliłbym na tyle cierpienie na tym swiecie . ! Nie wierze , bo dla mnie swiat jest niezrozumiały . Oczywiste jest ze moga byc cierpienia , ale bez kpin . Dla mnie smierc mlodego czlowieka 2 latka to kpiny ., Nawet nie dalo mu sie szansy . Zreszta te całe życie to są kpiny . Nigdy bym nie stworzył tego swiata w tej formie jaka jest .

to przez głupotę ludzi. Wojny, głód na świecie- przecież to dałoby się rozwiązać. Ale bogate państwa mają niestety inne ambicje :( Bóg dał człowiekowi wolną wolę, szkoda ze wiele ludzi tak to wykorzystuje :(

ja odpowiem szczerze czemu nie wierzę. bo mi tak łatwiej, lżej i szczęśliwiej. po prostu. bo takiego dokonałam wyboru.

Gość
Mam żal do Boga, że pozwala na cierpienia słabszych:)

Gość tukan22
gdyby czlowiek byl za wsztstko winien to nie byłoby cierpienia na swicie . W koncu nie ma sie wplywui na to ze urodzisz sie w Afrykanskiej biednej rodiznie na srodku pustyni . WIec czlowiek tez jest winny , ale nie tylko czlowiek . Zwyczajnie ten swiat to kpiny i cyrk , a ja nie toleruje takiego czegos . GDyby zycie byłoby normalniejsze to byloby ok .

Gość dlatego nie wierzę bo
Myśli dziwne Naszły mnie myśli, bardzo heretyckie i aż sam się dziwię, że takie bluźniercze. Matka Natura zwana też Przyrodą, istniała zawsze, tworzyła światy i wszechświaty, materię i antymaterię i nie było w tym nic dziwnego. Dopóki niewiadomo skąd i po co pojawił się Bóg. Nie dość, że chłop, to nieudacznik nad nieudacznikami. Cokolwiek dotknął, cokolwiek zrobił, jak nie zepsuł, to spieprzył, tak że nic nie da się poprawić. Zabrał się za tworzenie Ziemi, przestrzeni i materii nie musiał, już była. Wyczarował Ziemię, 5% dobrego, reszta, jak nie wulkany, tornada,katastrofy, tylko wyjątkowy nieudacznik, coś takiego potrafi zrobić. Natchnął ludzi by opisali w Biblii Jego dokonania, No oprócz taplania się w błocie i glinie ze śmieciami nic poważnieszego nie potrafił robić. I tak ulepił sobie zabaweczkę, Adama, a że szybko mu się znudziła dorobił Ewę, bo wiadomo, żeby życie miało smaczek raz dziewczynka, raz chłopaczek. Jak by jeszcze tego było mało, spłodził z dziewicą Marią, na odległość dzidziusia, wrabiając w to niejakiego, Józefa, leciwego już poważnie. Równego sobie nieudacznika, co zdołał, ledwo do wieku 33 lat dożyć, Zamiast, pilnować i kochać się z Marią-Magdaleną, wolał się wałęsać po wioskach i głosić, jakieś mżonki naiwne , za co solidne oberwał, od rzymskich żołdaków, a przez swoich ziomali został skazany na karę taką, że aż włosy na pipce się jeżą ze zgrozy.

Gość tukan22
GDybym mogl stworzyc swiat , to byłoby na nim cierpienie , ale nie byłoby jaj i kpin . Wszystko byloby w miare sprawiedliwe , ale nie do konca sprawiedliwe , bo tez takie byc nie moze . ALe i tak byloby o wiele lepiej niz jest do tej pory .

Gość tukan22
i o co chodzi z tym modleniem sie do kogos ? CZyzby wypelnienie swojej pazernej natury ? JAkbym stworzyl ludzi to nie kazalbym im modlic sie do mnie . TO jest zwyczajna pycha i zaspokojenie jej . JAkies kleczenie , modlenie sie i dziekowanie . WOlałbym byc partnerem ludzi niż jakims szlachciurem co ma ich za smieci i kaze sie modlić , a jak sie nie pomodlicie to was rozjade jak walec rozjezdza mrówke .

bo nie potrafię do tego stopnia nagiąć albo wyłączyć zdrowego rozsądku, żeby uwierzyć w te bzdury. uwierzyć w boga to dla mnie tak samo, jak uwierzyć w to, że dwa plus dwa równa się osiem :P

ale zauważcie taką rzecz- co zostało po starożytnych wierzeniach? Nic. Tylko wspaniałe budowle i zdobycze kulturalne. Chrześcijaństwo trwa od 2000 lat. Coś w tym więc jest. Ludzie mimo wszystko cały czas Boga poszukują. Nie jestem tutaj żeby Was nawracać, chciałam poznać Waszą opinię. Piszę zupełnie szczerze- wiara naprawdę może dawać nadzieję. Jeśli w to nie wierzycie, no to trudno :) też wielu rzeczy, oj wielu nie rozumiem, ale wiem że często ze zła może powstać dobro. Nie naskakujcie na mnie od razu, że jakim cudem może się stać coś dobrego w wyniku np morderstwa. Ja wiem,to trudne do zrozumienia. Ale czytałam ostatnio wywiad z J. Ochojską,założycielką Polskiej Akcji Humanitarnej. Ona np powiedziała, ze gdyby nie spędziła tyle czasu w szpitalu na operacjach, nie widziała "standardów" szpitali,to nigdy nie wpadłaby na pomysł wolontariatu w szpitalach. Myślę że Duch św.nad tym czuwa. Też wkurzam się, jak słyszę zdanie "to wyjaśni się dopiero po drugiej stronie", ale ufam Bogu, naprawdę teraz się czuję szczęśliwa gdy znów jestem blisko Niego :)

Gość tukan22
Chodzi o to ze zgadzam sie na to ze na ziemi nie powinno być raju , bo byłoby za łatwo , ale tez nie powinno być kpin , a niestety sa kpiny .Swiat to zwykla dzicz , a czlowiek moze niewiele zdziałąc zeby go naprawic.Po cholere bylo tworzyc pustynie zeby sie na niej ktos sie splaił , bo ktos kto ja stworzył chce zobaczyc smierc tej osoby jak sie spaliła .

14:48 [zgłoś do usunięcia] ciekawa siedemnastolatka ale zauważcie taką rzecz- co zostało po starożytnych wierzeniach? Nic. Tylko wspaniałe budowle i zdobycze kulturalne. Chrześcijaństwo trwa od 2000 lat. Coś w tym więc jest. Ludzie mimo wszystko cały czas Boga poszukują. aha, no to radzę się zorientować trochę lepiej w temacie, bo tak się składa, że po pierwsze oprócz chrześcijaństwa jest jeszcze na świecie sporo innych religii wciąż przez ludzi praktykowanych, a po drugie 2000 lat to cholernie mało, jak na religię. hinduizm na przykład jest o wiele starszy i wciąż wielu ludzi w niego wierzy, więc może jest prawdziwszy, niż to całe "nowomodne" chrześcijaństwo? 🖐️ :)

Gość tukan22
musiałbym byc niezłym smieciem , zeby stworzyć ludzi po to zeby zobaczyć w jak spektakularny sposob umierają . Na przyklad zachce mi sie na kogos walnac pioruem , bo chce zobaczyc jak fajnie go prad kopie . Cos jak maly chlopczyk ktoremu da sie zapałki i ma zabawe z zabijania . Najpierw ułozy domek z kary a potem go zniszczy.

Gość po coś wierzyć w coś czego nie
ma? Pewnie tez wierzycie z św. Mikołaja, itp., itd. Takie bajki sa dobre dla ciemnej masy co to sama nie potrafi mysleć.

Gość tukan22
Wiec stworzyć ludzi tylko po to żeby sie zabawić i zobaczyć jak umierają na rozne sposoby . To zabawa dla chlopca albo psychola , a nie mezczyzny . Na pewno nie stworzylbym swiata po to zeby zobaczyc jak ludzie ciepia i umieraja na rozne choroby. , bo chcialbym zobaczyc jak giną . TAka zabawa dla taty psychopaty , ktory rozmnaza mrowki zeby je potem podpalic . albo plodzi swinie zeby je potem urżnąc i zobaczyc jak krew bryga . PRZykro mi ale tego nie rozumiem i nie toleruje .

Gość vzzne
temat dla mnie troche bez sensu... to nie my musimy się tłumaczyć, że nie wierzymy w boga

Gość żeby o czymś dyskutować
to trzeba dziewczynko najpierw poznać historię. Ja znam historię i dlatego nie wierzę. Przeczytaj sobie ile to niewinnych osób zgineło przez twoją wydumaną wiarę. To sekta jak każda inna, pod pozorem niebiańskiego płaszczyka morduje ludzie, bogaci się kosztem głupich owieczek i jeszcze śmie wmawiać co jest a co nie jest grzechem!

Gość bez pieniędzy na tacę
to całe chrześcijaństwo rozpadnie się szybciej niż się zaczęło. Niektórzy wolą trzymać kasę w banku a inni na tacy, a potem jeszcze inni lubią szybkie auta, luksusowe dziwki i najdroższe wino mszalne.

Gość dotty123
Mój ojciec zawsze mawia, że to nie Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo, ale że to ludzie stworzyli Boga na swój obraz i podobieństwo ;) A co do samej religii, to jest ogromna siła, która umożliwia manipulację ludźmi. Wykorzystywano ją już w starożytności w celu kontrolowania całych mas ludzi. I to mi się nie podoba :O Religia od zawsze była traktowana instrumentalnie (sam Bóg często również). Ja wierzę w Biga - mimo wszystko i wbrew wszystkiemu ;) Chociaż bywa trudno. Do kościoła jednak nie chodzę.

Gość dotty123
Miało byc wierzę w Boga, a nie Biga :D