Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zygaB

IN VITRO

Polecane posty

Nie wiem jaka jest znajomosc Biblii wsrod katolikow (szczegolnie starszych), ale protestanci Biblie raczej czytaja - taki obowiazek ;)

Gość sgnsemjnse
co z tego że przed chrztem Polski była jakaś cywilizacja jeśli to nie na niej ale na chrześcijaństwie zostało zbudowane państwo w którym żyjemy, a królowie i lód wierzyli w Jahwe a nie w Światowida

21:03 Myrevin 60% zwłok. i to ma byc argument?? :D:D:D jakie zwloki?? moze jeszcze powiesz ze kazda miesiaczka to tez zwloki? :D:D:D Myrevin Problem aborcji i in vitro przestanie istnieć w momencie jak nauka udowodni w którym czasie od poczęcia zarodek staje się człowiekiem. to tez ma byc argument?? niby na takiej podstawie katol ma decydowac o aborcji lub in vitro osoby calkowicie mu nie znanej? jakim prawem? a moze tobie cos zabronimy-tak demokratycznie,i w dupie bedziemy mieli czy tobie sie to podoba czy nie-ot po prostu demokratycznie-bo nas bedzie wiecej. myslenie nie boli- zalecam :P

Gość somaliia walczy o zywnosc
wiadomo tusk z POsrancow wielki katolik co na 23 dni przed wyborami wzial ukradkiem slub aby jego cora nie byla nieslubna a on wygladal jak katolo ;) heh obludny frajer z niego!!!!!!!!!!!!

Biblia w jezyku narodowym byla potrzebna w trakcie kazan - w kosciele katolickim odczytywane byly fragmenty po lacinie (o ile mnie pamiec nie myli to jeszcze w XX wieku tak bylo), zas w kosciolach protestanckich w jezyku zrozumialym dla wszystkich.

--> antychryst Wyluzuj.. sperma to też zwłoki. :classic_cool: Nie mamy o czym rozmawiać skoro zarodek wg ciebie to to samo co okres. Poszerz wiedzę w tym zakresie.

Gość sgnsemjnse
"to tez ma byc argument?? niby na takiej podstawie katol ma decydowac o aborcji lub in vitro osoby calkowicie mu nie znanej? jakim prawem?" kurwa mać, pisać jak do betonu takim prawem że jeśli widzi jak jest popełniane morderstwo to nie może stać obok tego obojętnie ty możesz robić co chcesz ale musisz się pogodzić że zawsze katolik bedzie potępiał aborcję

Gość qwertyna
sgnsemjnse co ty gadasz katolicy maja na rekach wiecej krwi niz najbardziej zbrodnicze rezimy. wspomniales krucjaty - wiesz co sie dzialo w miastach gdy przejezdzali przez nie krzyzowcy - czytaj bandyci, gwalciciele i mordercy wiesz co papiez zgotowal katarom w pd Francji, nie tylko im zreszta - kazal zabijac wszystkich bo "bog rozpozna swoich" ich grzech polegal na tym ze odwazyli sie samodzielnie pomyslec i ich poglady nie zgadzaly sie z pogladami papieza, wiesz co chrzescijanie wyrabiali w obu Amerykach - wbijali na pal cięzarne kobiety - oczywiscie najpierw je chrzcili chrzescijanie na amerykanskim poludniu znęcali sie nad niewolnikami mafia - to tez przykladni katolicy zastanow sie czy chrzescijanie naprawde maja powody do dumy i tak - bog proszac Abrahama o ofiare z syna - byl sadystą, zreszta to nie bylo jedyne dziecko zlozone mu w ofierze i nie protestowal Hiob - chyba zbyt doslownie interpretujesz pismo nie zmuszaj ludzi do heroizmu. to co pisales o tej dziewczynce - ze moze tak bog doswiadcza ja na probe - to wg mnie potworne bluznierstwo!!! - bog jest miloscia i nie zsyla na ludzi cierpienia, to ludzie zadaja cierpienie innym i bog nie ma z tym nic wspolnego, dal ludzim wolna wole. gdy cierpia - moze placze z nimi, ale nie ZSYLA CIERPIENIA - bo jest MILOSCIA - ZROZUM TO OGRANICZONY PALANCIE, ktoremu glupie gadanie klech pomieszla w glowie jest wielu swietnych ksiezy, jest tez wielu glupich ksiezy jak wszedzie

Gość sgnsemjnse
a czy żydzi, chrześcijanie i muzłumanie to nie wierzą w tego samego Boga? Jahwe to tylko imię jakim Żydzi zwą Boga

to tez ma byc argument?? niby na takiej podstawie katol ma decydowac o aborcji lub in vitro osoby calkowicie mu nie znanej? jakim prawem? a moze tobie cos zabronimy-tak demokratycznie,i w dupie bedziemy mieli czy tobie sie to podoba czy nie-ot po prostu demokratycznie-bo nas bedzie wiecej. } Najmocniej przepraszam, czy słowa { niby na takiej podstawie katol ma decydowac o aborcji lub in vitro osoby calkowicie mu nie znanej? } są kierowane do mnie ? :>

qwertyna - rownie ladnie jak katarzy zostali potraktowani husyci (notabene majacy duzy wklad w rozwoj literatury w jezyku narodowym ;) )

Gość do Myrewin
czy człowiek, który jest ograniczony myslowo jak Ty, to tez ludzkie zwłoki? czy może cuś innego?

Idź na niedzielną sumę do pierwszego z brzegu Kościoła, wejdź na ambonę i ogłoś zgromadzonym wiernym, iż wierzą w tego samego Boga co Żydzi i Muzułmanie. Ciekawe czy dożyjesz do końca swojego przemówienia :D

Gość qwertyna
katarina wiem wiem, napisalam tylko kilka zdan o historii papiestwa, kosciola moznaby znacznie dluzej a to co s......... pisal o swojej babci jest smutne strasznie

Gość sgnsemjnse
qwertyna doskonale wiem ile krwi na rękach mają chrześcijanie, ale wtedy takie były inne czasy, inni ludzie, choć to ich nie usprawiedliwia i wierzę że Bóg sprawiedliwie osądził sprawców wszelkich okrucieństw, bez względu czy był to papież, pycerz czy prosty chłop, a po za tym to odpowiedzialność zbiorowa jest nie wporządku, nie można mówić że dzisiejszy katolik jest zły bo 800 lat temu jego przodek zabił muzłumana taki system to jest w koreii północnej

sgnsemjnse k**wa mać, pisać jak do betonu takim prawem że jeśli widzi jak jest popełniane morderstwo to nie może stać obok tego obojętnie ty możesz robić co chcesz ale musisz się pogodzić że zawsze katolik bedzie potępiał aborcję jak widze bandziora na ulicy ktory morduje tylko dlatego ze ma chec na czyjas wlasnosc-to uwazam ze w moim i pozostalych interesie jest azeby takiego delikwenta wyeliminowac ze spoleczenstwa i to skutecznie. urwac lep przy samej dupie!! jesli taki katolik jak mowisz powinien protestowac jak widzi morderstwo-to czemu ten sam katolik biernie przyglada sie jak trwaja walki na swiecie?? obluda,hipokryzja i beton!!!

Jeśli chodzi o krucjaty i nawracanie na siłę,to przecież każdy wiedzieć powinien,że chodziło wyłącznie o kasę.Tylko i wyłącznie.Nie chrzeńcie,że nigdzie w Biblii nie ma o życiu księży w ubustwie,bo przecież dobra materialne i doczesne powinny być dla chrześcijanina najmniej ważne.A najbardziej mnie śmieszy,że w takich dyskusjach podają słowa na prawdę godne katolika.Per TY PALANCIE,debilu itd toż aż emanuje miłością do bliźniego. I jeszcze jedno,co nie daje mi spokoju.Dlaczego ciągle gadacie o adopcji?Jako alternatywie posiadania dziecka.Sorry,ale jest zasadnicza różnica między urodzeniem dziecka,nawet z poczęcia poza ustrojowego a adopcją.Nie możecie sobie wyobrazić,że nie każdy chce wychowywać obce dziecko?

jesli taki katolik jak mowisz powinien protestowac jak widzi morderstwo-to czemu ten sam katolik biernie przyglada sie jak trwaja walki na swiecie?? obluda,hipokryzja i beton!!! } Ty zapewne w przeciwieństwie do obłudnych i pełnych hipokryzji katoli jeździsz tam jak najemnik.

Gość qwertyna
sgnsm to co pisalam bylo odpowiedzia na twoje stwierdzenie ze postep, rozwoj i historia europy - to zasluga katolikow, wg mnie nie ma powodow do dumy, sa do wstydu nie wiem skad ci sie wzielo ze winie dzisiejszych katolikow za to co zdarzylo sie 800 lat temu

Gość Ludzie zastanówcie sie
dlaczego inni ida na ten zabieg nie jest to przypadkowa decyzja tylko przemyslane rozwiaznie po wielum porazkach widac ze nikt z was nie miał problemw zyjecie pod kloszem nie wiecie co to ból cierpienie i wyszydzenie

Gość sgnsemjnse
"nie zmuszaj ludzi do heroizmu. to co pisales o tej dziewczynce - ze moze tak bog doswiadcza ja na probe - to wg mnie potworne bluznierstwo!!! - bog jest miloscia i nie zsyla na ludzi cierpienia, to ludzie zadaja cierpienie innym i bog nie ma z tym nic wspolnego, dal ludzim wolna wole. gdy cierpia - moze placze z nimi, ale nie ZSYLA CIERPIENIA - bo jest MILOSCIA - ZROZUM TO OGRANICZONY PALANCIE, ktoremu glupie gadanie klech pomieszla w glowie" zrozum nieogrniczony palancie to jest wiara katolicka, Hiob i Abraham to tylko Biblijne przykłady Boskich prób, a do tego pozwolenie by ludzie zabili jego syna Jezusa Chrystusa " Idź na niedzielną sumę do pierwszego z brzegu Kościoła, wejdź na ambonę i ogłoś zgromadzonym wiernym, iż wierzą w tego samego Boga co Żydzi i Muzułmanie. Ciekawe czy dożyjesz do końca swojego przemówienia " taka jest prawda i to według KK, ba jako stary heretyk dodam do tego że ja uważam że wierzymy w tego samego Boga co i hindusi i buddyści tylko inaczej pojmujemy jego istotę, inaczej go rozumiemy

Gość qwertyna
spokojnie to ..... wciaz chodzi o kase, nic sie nie zmienilo

Myrevin --> antychryst Wyluzuj.. sperma to też zwłoki. Nie mamy o czym rozmawiać skoro zarodek wg ciebie to to samo co okres. Poszerz wiedzę w tym zakresie. widac ze nie lapiesz. uzurpujesz sobie prawo do decydowania o poczynaniach obcych sobie ludzi- ja pytam-jakim prawem?? tylko dlatego ze ty masz inne poglady?? widac jestes bardzo tolerancyjny-a wszystkich co maja inne zdanie nalezy zlikwidowac :P:D faktycznie -niema o czym z toba gadac.

Gość sgnsemjnse
nie ma w Bibli o życiu w ubustwie, a to że dobra doczesne i materialne nie powinny być ważne to nie chodzi o to że nie możesz jeździć maybachem jak cię stać tylko zeby ci ten maybach świata nie przysłonił, dlatego pisze też że bgaty będzie miał trudniej do królestwa niebieskiego wejść, bo jak jest bogaty to pieniądze mu świat mogą przysłonić, i jadąc swoim maybachem może nie dostrzegać potrzebujących zza przyciemnianych szyb, gdy tymczasem ktoś biedny żuci zebrakowi złotówkę na chleb lub winko i spełni dobry uczynek