Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Energiczna Trzydziestolatka

Polki wola mlodszych facetow

Polecane posty

Podaje temat do dyskusji: _ _ _ _ _ _ _ _ _ Magda Hartman | Poniedziałek [29.12.2008, 10:48] Szok: Polki biorą sobie młodszych mężów! Polacy | seks | kobiety | feminizm | erotyka | obyczaje (fot. Mariusz Gola/ONS) Jak pisze dziś \"Newsweek\", dane GUS są jednoznaczne - Polki coraz częściej wybierają młodszych mężów. Zazwyczaj o rok-dwa. Ale bywa, że i o dziesięć. Niedawno pisaliśmy, że im kobieta starsza, tym bardziej seksowna. Teza ta wzbudziła burzliwą dyskusję, choć oparta była tylko na danych brytyjskich. Jednak i w Polsce statystyki zaczynają atrakcyjność pań w tak zwanym wieku średnim potwierdzać. I to statystyki ślubne. W ubiegłym roku zawarto w Polsce 45 tys. małżeństw, w których panna młoda była starsza od pana młodego. 14 lat temu takich związków było tylko 33 tysiące. Socjologowie podkreślają, że to wierzchołek góry lodowej, bowiem GUS liczy tylko związki sformalizowane. Nie prowadzono badań, ile takich par żyje ze sobą ogółem, wliczając związki partnerskie. Co się dzieje? Socjolog Marcin Zarzecki widzi tu poważne zmiany w obyczajowości i statusie kobiet. Kobiety są bardzie ekspansywne niż dawniej i nauczyły się dokonywać wyborów. Działa tu więc ten sam mechanizm, co w przypadku starszych mężczyzn, którzy mają o wiele młodsze towarzyszki życia: młodszy partner jest symbolem wyższego statusu. To akurat jest oczywiste. O wiele ciekawsze wydaje się, jak to działa w drugą stronę. Dlaczego młodzi mężczyźni żenią się ze starszymi od siebie kobietami? Nietradycyjny model męskości? Zagubienie panów w zmieniającym się świecie? Spełnienie skrywanych męskich fantazji o kobietach erotycznie asertywnych, o których pisał Bob Berkowitz w \"Fascynacjach seksualnych mężczyzn\"? Poszukiwanie opiekunki - a może właśnie równorzędnej partnerki, również w łóżku? Tak czy siak, tzw. \"feminazistki\" w rodzaju Magdaleny Środy mają chwilę dzikiego triumfu. Głosząc nadejście bezwzględnej modliszki. Kobiety wyciągają też wnioski z powszechnie znanych faktów: mężczyźni szybciej się starzeją, częściej chorują, na emeryturze są nieaktywni i często popadają w depresję. One są wtedy ciekawe świata, więc młodszy partner jest znacznie bardziej użyteczny. Albo partnerka. Bowiem bywa, że kobiety zamiast młodszych mężczyzn wybierają... młodsze kobiety. Ale z opisem tego zjawiska poczekamy, aż GUS i sondażownie nadążą za zmieniającą się rzeczywistością. Bo na razie pewnych pytań zadawać im nie wypada. Czyżby więc \"męski, męski świat\" z piosenki Jamesa Browna odchodził do lamusa? _ _ _ _ _ _ _ _ _ Ja osobiscie juz mam dosc tekstow niezadbanych, wygladajacych na 4 dychy 30-latkow, ze ich rowniesnice to nie nadajace sie do niczego staruchy. Coraz bardziej podobaja mi sie mlodsi Panowie - na szczescie z wzajemnoscia. Milo wiedziec, ze nie jestem odosobniona :P

Polki o czasów rozbiorów, bardzo często musiały brać się za życie za "bary", bo mężowie jak nie na Syberii to w grobach zamieniali się w proch. I d;latego w stosunku do innych nacji Polki są bardziej zdecydowane i samodzielne. Tak wynika z zaszłości historycznych i samodzielne były babki , matki więc i następne pokolenie musi mieć takie cechy. Niestety cała masa męskich durni, nie bierze tego zjawiska pod uwagę, bo myśli, że Polka to głupia obrzezana arabka, a jest całkiem inaczej.

ja bede miec meza 7 lat starszego :) chociaz jakby byl mlodszy to nie mialabym nic przeciwko

Zawsze lekko irytuje mnie taka nierzetelność. I oczywiście nic mi do tych związków w ogóle jesli taka tendencja to faktyczne zjawisko. Mnie to raczej nie dotyczy. Ale, czytamy : { W ubiegłym roku zawarto w Polsce 45 tys. małżeństw, w których panna młoda była starsza od pana młodego. 14 lat temu takich związków było tylko 33 tysiące. Socjologowie podkreślają, że to wierzchołek góry lodowej, bowiem GUS liczy tylko związki sformalizowane. Nie prowadzono badań, ile takich par żyje ze sobą ogółem, wliczając związki partnerskie. Co się dzieje? Socjolog Marcin Zarzecki widzi tu poważne zmiany w obyczajowości i statusie kobiet. } 45 tys i 33 tys co na mówią te liczby, otóż że zawarto większą ilość taki związków, każdy po podstawówce przyzna rację że 45>33, truizm. Więc co mi się nie spodobało? Ano jak to się ma procentowo do ilości ogółu zawartych związków ? Nie wiem. Musiał bym teraz poświęci koło pół godziny by te dane wygrzebać na stronach GUSu. A więc jak wspomniałem nie mam nic do tego że jest taka tendencja lub jej niema. Dla mnie po prostu post rozpoczynający ten topik, używając eufemizmu, pachnie manipulacją. Pozdrawiam. 🖐️

Gość Jessy27
jednak stare próchno to nie to samo co młode, ladne, jędrne ciałko, i dlatego też w takich zwiazkach facet cześto znajduje sobie młodsza.

Gość deko w pomarańczy
ciekawe jaka była grupa badanych Polek, zeby tak zdefiniować teze?

ciekawe jaka była grupa badanych Polek, zeby tak zdefiniować teze? } GUS w statystykach opiera się na danych spływających z całego kraju a nie na grupach. Na grupach tz "reprezentatywnych" opierają się różne ośrodki badań opinii wszelakiej, nie mylmy tego ze statystyką GUSu.

Gość Winne Grono
Jessy27 jednak stare próchno to nie to samo co młode, ladne, jędrne ciałko, i dlatego też w takich zwiazkach facet cześto znajduje sobie młodsza. Jessy, z artykułu wynika, że kobiety w Polsce CZĘSCIEJ niż mężczyźni zawierają związki z młodszymi. Jakie wnioski? Kobiety też wolą ładne, jedrne ciałka. Wystarczy spojrzeć, jak zużyci i zaniedbani są - w odróżnieniu od kobiet - faceci po 30. 90% wygląda 10 lat sarzej. Już w wieku 26 lat zaczynają im się robić wielkie zmarchy od picia, nie dbania o siebie. Kobieta po 30 ma coraz większy apetyt sexualny. Poczytajcie kafeterię, ile kobiet się żali, że ich facet chce raz na miesiąc. Energiczna, nic nowego nie odkryłaś. Polki chcą młodszych, bo o 5,6 lat młodszy facet wygląda jak równieśnik albo troszkę starszy.

Jessy, z artykułu wynika, że kobiety w Polsce CZĘSCIEJ niż mężczyźni zawierają związki z młodszymi. Jakie wnioski? } No wg mnie nie wynika. Ale... co tam każdy ma prawo do wyciągania własnych wniosków.

Gość do Jessy 27
Facet jeszcze szybciej robi sie "starym próchnem"

Myrevin, Ty sie nie odzywaj, bo popsujesz ozywiona dyskusje (licze na inwektywy) :P Ciekawe, jak czesto pojawi sie odpowiedz bez zwiazku z tematem \"faceci wola mlodsze, bo sa jedrniejsze\". Moze i tak, ale mowimy o artykule - o kobietach. Kobiety wola mlodszych... :P

--> strrraszna panikara No więc statystycznie to podejrzewam że większość polaków, niezależnie od płci wolałby młodszego partnera wg mnie to oczywistość.

--> Energiczna Trzydziestolatka Ok. I tak zaraz muszę się udać poudawać że pracuję. :P

Gość kotik
Ja mam mlodszego faceta o 8 lat i tak wygladam mlodziej niz on. Niestety jemu nie chce sie uprawiac sportu, ja biegam,plywam,jezdze na kolarce. Czasami wydaje mi sie,ze to on jest starszy ode mnie. Przynajmniej w seksie jest dobry :D

najlepiej by było to co nawet ja odkryłem, facet młodszy z energią młodzieńca a zarazem z doświadczeniem i umiejętnościami dojrzałego faceta.........

-->bmblondyn Myślę że to działa w obie strony.. tylko mało kto się chce do tego przyznać publicznie.

teraz mając 40+ , myślę sobie, że jak miałbym te umiejętności w wieku 20+ całkiem inaczej i ciekawiej potoczyłoby mi się życie, ale nie co płakać nad rozlanym mlekiem...

Gość jessy27
no i co z tego że baby wolą młodszych, że ich mają, oni na boku zwykle maja mlosze, niestety baba to nie wino i natury nie oszukasz.

Gość jessy27
pomijajac fakt,że mlodsi godzą sie na slub z takimi podeszłymi dinozaurami bo sa ustawione.

Gość jessy27
niestety tak +35 to już przechlapane, czas wiotkości i obwisłości:D

Gość jessy27
a z faktem ze facet szybciej sie starzeje nie zgadzam sie, nie mozna generalizować.

Gość SQL
A facet po 35 to co, jędrnieje? Ja juz nie powiem co mu obwisa ;) :P

Gość Jessy27
nie jestem chłopem stara prókwo

Gość Jessy27
widac zakompleksione obwisłe cielska sie rzucają.