Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pedagogikkkka

pedagogika - specjalności

Polecane posty

Gość pedagogikkkka

słuchajcie... Mam pytanie... Jestem na pedagogice - licencjat. Na 2 roku mamy wybrac specjalnosc: mam dwie : praca socjalna i opiekunczo-wychowawcza Mozna zrobic tak żeby byc na 2 specjalnosciach? Mozna skonczyc 2 specjalnosci jednoczesnie? pozdrawiam

Gość pewnie że można
łatwiej 2 specjalności niz 2 kierunki

Gość pamparam
U mnie na uczelni mozna z tym,ze w takim wypadku za drugą specjalność sie płaci:) Obie specjalności do kitu moim zdaniem;]

Gość pedagogikkkka
pamparam - no, innych nie ma. Ile się płaci? Czy mozna tego dokonać? Jak to sie robi?! Na dyplomie ma sie dwie specjalnosci P.S a ty c studiujesz

Raczej można tylko jedną specjalność. Polecam jednak pracę socjalną.

A nie można wybrać ogólnej specjalności? Raczej nie pozwolą tak łatwo wybrać dwóch, zwłaszcza, że z tego, co mówiłaś, jest to prywatna uczelnia. Trzeba będzie zabulić. Zapytaj w dziekanacie.

Wybierz pracę socjalną. Specjalizacje i tak Cię aż tak nie zdeterminują po licencjacie. Dopiero po mgr.

Gość pedagogikkkka
Dasein polecasz bardziej prace soc, dlaczego? Moze jednak uda sie ciągnac 2 specjalnosci na raz???

Po opiekuńczo-wychowawczej będziesz pewnie pracować z dzieciakami. Po pracy socjalnej możesz pracować w MOPSie lub w innej podobnej instytucji. Wydaje mi się, że wybranie określonej specjalizacji nie zamyka Ci drogi do zajęcia się w przyszłości inną.

O pracy socjalnej: "c) Metody pracy socjalnej W toku swej ewolucji praca socjalna wypracowała różne metody działania, składające się na repertuar profesjonalnej interwencji socjalnej. Tradycyjnie wymienia się trzy główne metody działania w pracy socjalnej: prowadzenie indywidualnego przypadku, pracę z grupą i organizowanie (przekształcanie) środowiska lokalnego. Rozróżnienie tych rodzajów działalności było przez wiele lat bardzo istotne dla przygotowywania kadry pracowników socjalnych szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Tam właśnie kształcono kandydatów do zawodu od razu jako caseworkers, czyli pracujących z przypadkiem; groupworkers, czyli pracujących z grupą oraz community organizer, zajmujących się organizowaniem społeczności lokalnej. Uważne przyjrzenie się praktyce pracy socjalnej w latach pięćdziesiątych sześćdziesiątych pokazało, iż następuje daleko idące pomieszanie tychże metod w codziennej działalności zawodowej pracowników socjalnych: caseworkers pracują z grupami, groupworkers prowadzą indywidualne przypadki, ponadto coraz częściej pracownicy socjalni zaczęli zajmować się rzecznictwem, doradztwem, a nawet formułowaniem postulatów pod adresem polityki społecznej i planowania społecznego państwa." http://www.seminare.pl/16/kaminski.htm

Generalnie: po opiekuńczo-wychowawczej też możesz pracować w takiej organizacji jak MOPS, np. przy pomocy osieroconym dzieciom.

I po opiekuńczo-wychowawczej możesz się zająć chyba jakąś socjoterapią czy co tam dziwnego jeszcze wymyślą;)

Gość pamparam
Jutro napisze wiecej na ten temat,ide spac;)

Gość pedagogikkkka
dziękuje bardzo:) :)

Gość pedagogikkkka
pamparam dobranoc , kolroowych snów;)

Gość pedagogikkkka
dziewczyny a dobre byłyscie z filozofii?

Gość pedagogikkkka
Bardzo proszę o pomocproszę określić poglądy jednego z największych filozofów starożytności - Platona, jednego z największych filozofów nowożytności - George'a Berkeleya oraz jednego z największych filozofów współczesnych - George'a Moore'a, przyporządkowując im jedno stanowisko z każdej z czterech wymienionych poniżej par: I. realizm metafizyczny czy idealizm metafizyczny II. materializm czy immaterializm III. monizm czy pluralizm IV. determinizm czy indeterminizm Należy to zrobić wg wzoru: 'Demokryt - I. realizm metafizyczny, II. materializm, III.monizm, IV. determinizm' :/

Gość pedagogikkkka
i przepraszam za pomyłkę... może dla Ciebie zadanie bedzie łatwiejsze bo ja nie mogę sobie z tym poradzić. dodatkowo więc co jeszcze studiujesz pedagogikę??? bo nie odp

Gość pedagogikkkka
moze masz GG/maila cokolwiek!? :)

Moore - realizm metafizyczny, monizm, determinizm (bo był chyba naturalistą?)

Gość pedagogikkkka
DZIEKUJE cI BARDZO . A TEGO 2 NIE WIESZ JAK ZROBIC? II. materializm czy immaterializm

Oj, jestem zmęczony - nie zauważyłem. Platon - immaterializm Berkeley - immaterializm Moore - materializm

Gość pedagogikkkka
DZIEKUJE!!! jesteś kochany :* P.S jak mam Ci sie odwdzięczyć?

Gość pedagogikkkka
Skąd Ty to wiesz?:O wow

Nie ma za co. Lubię pomagać. Powodzenia w wyborze specjalizacji. Dobranoc;)

Gość pedagogikkkka
dziekuje za pomoc. Kolorowych snów :)

Gość pamparam
U mnie jest tak : studiuję 2 specjalizacje jednocześnie, ale jest to wymóg uczelni i jest to obowiązkowe. Oligofrenopedagogika i pedagogika wczesnoszkolna. Dodatkowo chciałam wziąć sobie specjalizacje tyflopedagogika ale nie można było. Zebrało się pare osób, napisaliśmy podanie do dziekana, zgodził się : opłata za semestr 300 zł. Niby grosze tylko do tej pory nie wiem z jakiej racji;) Skoro jest to uczelnia państwowa :) Ja równiez bym Ci polecała z tych 2 : praca socjalna ;) Ale to już Twój wybór ;)