Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

madziaaalena_19

co z ubezpieczeniem

Polecane posty

czy ktoras z pan wie czy kobieta w ciazy musi miec ubezpieczenie? Ja akurat dostalam skierowanie do szpitala i nie mam ubezpieczenia...co z wiazku z tym przyjma mnie normalnie czy nie?

Teoretycznie tak - kobieta w ciazy jest jakby ubezpieczona. Ale ja mialam niedawno niemile przejscia w szpitalu - tez jestem w ciazy (pracuje i jestem ubezpieczona), zle sie czulam i pojechalismy do szpitala. Niestety mialam ze soba tylko dowod osobisty, bo reszte dokumentow (karta ciazy, ksiazeczka ubezpieczenia) dalam mamie (miala isc do mojej lekarki). I okazalo sie w szpitalu, ze jest to problem, mieli jakies pretensje. Dobrze, ze zabralam ze soba RUMuly (czy jak to sie tam nazywa) - ale nie byli zainteresowani, zeby na to spojrzec :O

Gość asai.asia
Zarejestruj się w urzędzie pracy. Będziesz miała ubezpieczenie .

no wlasnie i tu sie pojawia problem bo nie chca mnie zarejesrtowac;/ bylam kilkakrotnie mowili mi ze trzeba bylo to zrobic przed ciaza anie teraz. Kazali mi przyjsc jak urodze i tlumaczyli sie tym ze tak czy owak kazdy szpital musi mnie przyjac nawet jesli nie mam ubezpieczenia/

Gość asai.asia
Sprawdzę to u siebie w urzędzie .Może będzie czynny w piątek? Odezwę się.W którym jesteś tygodniu? U mnie 29tc.

Dzisiaj wchodzi w życie rozporządzenie Rady Ministrów z 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej (Dz.U. nr 137, poz. 858). Zgodnie z rozporządzeniem prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych przysługuje, oprócz kobiet w ciąży i w okresie połogu oraz dzieci do 18 roku życia, także osobom przebywającym w zakładach karnych i cudzoziemcom osadzonym w polskich aresztach lub ośrodkach strzeżonych. Zgodnie z ustawą z 24 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.), osoby, które mają prawo do bezpłatnego leczenia, mimo że nie posiadają żadnego tytułu ubezpieczenia , nie mają obowiązku legitymować się w placówkach ochrony zdrowia dokumentem, który to potwierdza. Kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Rzecznicy praw pacjenta działający przy oddziałach NFZ podkreślają, że pracownicy placówek medycznych nie mają żadnego prawa żądania od niej dokumentów potwierdzających prawo do bezpłatnego leczenia. W przypadku odmowy udzielenia pomocy medycznej należy np. telefoniczne skontaktować się z Funduszem. Tutaj znalazłam kilka słów w necie. Dziewczyny, kobieta w ciąży NIE musi być ubezpieczona. Przysługuje jej prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej i tyle. Nie dajcie sobie wmówić, że za cokolwiek musicie zapłacić jeżeli jesteście nieubezpieczone. Moja siostra miesiąc temu wylądowała w szpitalu będąc w ciąży i nie miała akurat podbitej świeżo legitymacji z zakładu pracy. Też zaczęli jej coś tam gadać, że jeśli nie dostarczy aktualnej legitymacji to jej fakturę wystawią. Akurat się szczęśliwie złożyło, że byłam z nią przy wypisie ze szpitala i zażądałam na piśmie tego co powiedzieli. Oczywiście temat się od razu skończył. Jeżeli kobieta pracuje i jest ubezpieczona to oczywiście powinna mieć przy sobie legitymację ubezpieczeniową, ale jeśli nie jest ubezpieczona to NFZ pokrywa całe leczenie i nikt nie ma prawa żądać jakichkolwiek dokumentów ani tym bardziej straszyć jakimiś kosztami!! Wystarczy powiedzieć, że się nie jest ubezpieczoną i oni muszą zaznaczyć to w papierach, bo na koniec roku rozliczają się z takich przypadków z NFZ. Wiadomo, że zazwyczaj robią problemy i gadają, ale musicie stanowczo im przypomnieć, że macie prawo do bezpłatnej opieki i najlepiej zapisać sobie te paragrafy, które o tym mówią i im pomachać przed nosem.

A co do zarejestrowania się w UP to nie wydaje mi się, żeby można było to zrobić w czasie ciąży. Zresztą w każdym UP wiedzą, że kobieta w ciąży ma prawo do bezpłatnej opieki i UP nie musi za nią płacić w NFZ.

A i jeszcze od 1 stycznia 2009 zmieniają się zasady ubezpieczenia osób bezrobotnych i nie będzie już obowiązywać status członka rodziny. Poczytajcie sobie o tym, żeby potem po porodzie nie zostać bez ubezpieczenia, bo bezpłatne ubezpieczenie jest tylko do końca połogu z tego co się orientuję, a potem to nie wiem.

Gość czy urzad
czy w up maja prawo mi odmowic zarejestrowania jako bezrobotnej jesli jestem w ciazy?tez niemam ubezpieczenia...

Gość nikt niewie

Gość smako-łyk
nie maja takiego prawa!!!Ja się rejestrowałam w 8 miesiącu ciąży i nie było,żadnego problemu.

Gość nikt niewie
aha a kazali Ci sie odhaczac co miesiac? nie robili zadnych problemow naprawde ?bo az sie boje isc:(

Gość a dlaczego niby nie można się
zarejestrować UP w ciąży? przecież ciąża to nie choroba, można normalnie pracować!

Gość nikt niewie
ten artykul czytalam ale co z tego jak i tak wymagaja na izbie przyjec dokumentu ubezpieczenia,po co te ustawy jak nikt tego nie przestrzega...

Gość smako-łyk
nie co miesiąc bo to już była końcówka ciąży.Kazali mi dostarczyć zaświadczenie ze szpitala jak już urodzę.(nie trzeba było tego dostarczyć samej mógł ktoś z rodziny np.)Dopiero po macierzyńskim musiałam się stawić w U.P.

Gość nikt niewie
boje sie ze moga nie chciec zarejestrowac przy ciazy zaawansowanej bo wiadomo ze nikt mnie do pracy nie przyjmie w tym stanie to chyba oczywiste.

Gość smako-łyk
no przecież piszę,że byłam w 8 miesiącu i problemu żadnego nie było :P

a to czytałaś: Na podstawie art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. Nr 99 poz. 1001) przez osobę bezrobotną rozumie się: 1) obywateli polskich poszukujących i podejmujących zatrudnienie lub inną pracę zarobkową na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz zatrudnienie lub inną pracę zarobkową za granicą u pracodawców zagranicznych; 2) cudzoziemców poszukujących i podejmujących zatrudnienie lub inną pracę zarobkową na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, którzy: a) są obywatelami państw członkowskich Unii Europejskiej, b) są obywatelami państw, z którymi Unia Europejska zawarła umowy o swobodzie przepływu osób, c) posiadają status uchodźcy nadany w Rzeczypospolitej Polskiej, d) posiadają zezwolenie na osiedlenie się w Rzeczypospolitej Polskiej, lub cudzoziemców - członków rodziny obywatela polskiego, niezatrudnioną i niewykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub służbie albo innej pracy zarobkowej, bądź, jeśli jest osobą niepełnosprawną, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia co najmniej w połowie tego wymiaru czasu pracy, nieuczącą się w szkole, z wyjątkiem szkół dla dorosłych lub szkół wyższych w systemie wieczorowym albo zaocznym, zarejestrowaną we właściwym dla miejsca zameldowania stałego lub czasowego powiatowym urzędzie pracy oraz poszukującą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, jeżeli: a) ukończyła 18 lat, b) nie ukończyła 60 lat - kobieta lub 65 lat - mężczyzna, c) nie nabyła prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty socjalnej albo po ustaniu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności, nie pobiera zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku chorobowego lub macierzyńskiego, d) nie jest właścicielem lub posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości rolnej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z późn. zm.2)) o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe lub nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe, e) nie uzyskuje przychodów podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym z działów specjalnych produkcji rolnej, chyba że dochód z działów specjalnych produkcji rolnej, obliczony dla ustalenia podatku dochodowego od osób fizycznych, nie przekracza wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 2 ha przeliczeniowych ustalonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego na podstawie przepisów o podatku rolnym, lub nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w takim gospodarstwie, f) nie podjęła pozarolniczej działalności od dnia wskazanego w zgłoszeniu do ewidencji do dnia wyrejestrowania tej działalności albo nie podlega na podstawie odrębnych przepisów obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, z wyjątkiem ubezpieczenia społecznego rolników, g) nie jest osobą tymczasowo aresztowaną lub nie odbywa kary pozbawienia wolności, h) nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych, i) nie pobiera na podstawie przepisów o pomocy społecznej zasiłku stałego, j) nie pobiera, na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, świadczenia pielęgnacyjnego lub dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania, k) nie pobiera po ustaniu zatrudnienia świadczenia szkoleniowego, o którym mowa w art. 70 ust. 6 podanej powyżej ustawy. O ile więc osoba bezrobotna spełnia określone powyżej warunki stan ciąży nie ma znacznia przy rejestracji w PUP, mało tego odmowa rejestracji z tego powodu będzie stanowiło dyskryminację. Co istotne w razie urodzenia dziecka przez kobietę pobierającą zasiłek dla bezrobotnych lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu, okres ten ulega przedłużeniu o czas, przez który przysługiwałby jej, zgodnie z odrębnymi przepisami, zasiłek macierzyński.

Gość nikt niewie
jak one sobie o mnie pomysla w tym urzedzie az wstyd isc...w ciazy a bez pracy:(

a co ciebie to obchodzi co one sobie pomyślą? nie ich sprawa....

Gość biedna
czy jesli niemam ubezpieczenia to przyjma mnie do szpitala jak zaczne rodzic? jak to teraz jest z tym ubezp.?

Gość BoboVita
a mąz nie moze cie ubezpieczyc w swoim zakładzie pracy?

Gość biedna
nie jestesmy jeszcze malzenstwem:( po narodzinach bedziemy doiero

Gość BoboVita
O ile więc osoba bezrobotna spełnia określone powyżej warunki stan ciąży nie ma znacznia przy rejestracji w PUP, mało tego odmowa rejestracji z tego powodu będzie stanowiło dyskryminację.

Gość BoboVita
idz do UP wychodzi na to ze musza Cię zarejestrowac!

Gość biedna
to nie przyjma mnie bez ubezp.do szpitala?

Gość BoboVita
nie mam pojecia ale jak sobie załatwisz w UP pojdziesz rodzic spokojniejsza!myslę ze powinni cie przyjąc