Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ooooooooooooo

SMOCZEK za i przeciw

Polecane posty

Gość ooooooooooooo

nie wiem czy mam dać synkowi smoczka, próbowałam parę razy i się bardzo uspokaja, boję się, że za bardzo się do niego przyzwyczai. Jak usypia to nie wiem czy powinnam mu go wyciągnąć czy ma sobie go tak czasami memlać?

moja córka jest uzależniona od smoczka, wiecznie woła dida albo didusia, jak wypadnie w nocy i nei może znaleźć to jest wrzask, moja rada jest taka, żeby nie dawać jeśli mocno nie wrzeszczy.

jezeli zbyt długo dziecko bedzie uzywało smoczka moze miec problemy z wymowa, tzn jego jezyk bedzie zle pracował

Jeżeli nie ma takiej wielkiej potrzeby to radzę nie dawać smoczka. Dziecko szybko się się przyzwyczaja i ciężko potem jest go odstawić. Mój mały ma 2,5 roku i dopiero od niedawna smoczek poszedł w odstawkę. W dzień nie potrzebował smoczka ale w nocy nie było szans by usnął bez niego.

Gość gabbbbkoooo
Lepszy smoczek niz kciuk, smoczek mozna wyrzucic, z kciukiem sie nie da tak zrobic. Jezeli dziecko po smoczku sie uspokaja to czemu mu nie dawac smoka.

Gość gabbbbkoooo
Moj synek ma ladne proste zabki, ale smoka mial tak gdzies do 1.5 roku. Wiadomo ze jak np 3 latek zuje smoka dzien i noc i jeszcze ma ich kilka to beda problemy z zebami i mowa. Jak juz napisalam lepsze to niz kciuk, znam 7 latka co ma zeby jak otwieracz do butelek wlasnie przez kciuka. Wiadomo nie kazde dziecko potrzebuje uspokajacza, ale jak sie domaga to juz lepiej dac smoka, z dwojga zlego lepsze to.

Gość A moj smoka nie mial
Teraz ma 9 lat i nadal ssie kciuka!! horror!

Gość A moj smoka nie mial
Tzn. ssie przy zasypianiu i ma problem z sz. cz . rz

chyba lepszy smok jak dla mnie moje klony nie wiedziały co robić ze smokiem i nawet nie wiem kiedy załapały kciuka, teraz mają 19 miesięcy muszę pilnować żeby nie pchały paluchów do buzi.

Gość blebleble2
moj syn używał smoczka do 3 r życia!! Już jako noworodek domagał sie smoczka bo bez niego mógł wisieć na piersi 24h na dobe I musze powiedzieć że w ogóle smoczek nie spowodował u niego ani wady w uzębieniu ani w wymowie bardzo ładnie i wyrażnie mówi nawet r zaczął wymawiać w wieku 2 lat

ja osobiscie nie widze nic zlego w smoczku. na poczatku moj maly chcial ciagle cyca i wysiadalam. zaczelam mu dawac smoka i bylo o niebo lepiej. pozniej jak zaczal raczkowac ciagle mial zapalenie jamy ustnej bo to brudne lapki wepchal to jeszcze cos. i wkoncu nawet lekarka kazala mi dawac smoka jak jest na podlodze. zapalenie zniklo i juz nie mamy z tym problemu. chce smoka to go dostaje. i na 11miesiecy pieknie mowi mama,tata,baba,dziadzia,tak,nie. nie widze by mu smok w czyms przeszkadzal.