Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SanSan

urlop na zastepstwo pomocy

Polecane posty

Gość SanSan

mamy prosze o odp prawie 2 lata pracuje na umownie o zastepstwo, umowe mialam przedluzona do konca sierpnia 2009 roku, w zeszlym roku dostalam skierowanie na usuniecie kamieni zolciowych , musialam "ustawic sie w kolejce" termin mam wyznaczony na poniedzialek, a 2 dni temu dowiedzialam sie ze pani za ktora pracuje wraca od 5 stycznia do pracy (ponoc wszyscy juz wiedzieli przed swietami ale nikt nie chcial mi ich psuc ):-/ wiec koniec mojej umowy :( kazali mi zaraz porzejsc na zalegly jakis urlop co ja mam teraz zrobic? z tego szoku nie powiedzialam ze przeciez jestem umowiona na operacje :( czy mozliwe jest zebym poszla na ta operacje i pozniej oczywiscie doniosla l4? co ja moge teraz zrobic?

Gość NO NIESTETY UMOWA
NA ZASTEPSTWO JEST TYLKO NA OKRES NA JAKI ZOSTALA PODPISANA - PRACUJESZ ZA KOGOS KTO NA PRZYKLAD JEST W TYM CZASIE NA MACIERZYNSKIM LUB WYCHOWAWCZYM . DLATEGO NIE PRZEDLUZA CI UMOWY - NO CHYBA ZE ZAPROPONUJA CI INNY ETAT LUB INNE STANOWISKO. WIEM ZE TO SMUTNE - UMOWY NA ZASTEPSTOW TO NAJGORSZA FORMA UMOWY JAKA MOZE BYC

Gość NO NIESTETY UMOWA
SORRY ZLE PRZECZYTALAM A TO DLATEGO ZE W POSPIECHU - Z TEGO CO WIEM SKORO MASZ UMOWE DO SIERPNIA TO POWINNAS DO TEGO MOMENTU PRACOWAC . DZIWNA SYTUACJA ALE NAJLEPIEJ IDZ DO SWOJEGO KIEROWNIKA I ZAPYTAJ SIE NA CZYM STOISZ - BYC MOZE MAJA DLA CIEBIE INNE STANOWISKO A TY TYLKO NIEPOTRZEBNIE SIE MARTWISZ .

Ja miałam zastępstwo tylko na umowie nie miałam określonej daty - napisane było tylko \"do dnia powrotu z urlopu macierzyńskiego Pani Ani Kowalskiej\". Z tą umową jest tak że nawet jeśli z lat pracy przysługuje Ci 26 dni urlopu to i tak tyle nie dostaniesz. To jest właśnie minus pracy na zastępstwo. Urlop naliczany jest za każdy miesiąc. Przykładowo jeśli pracujesz od stycznia do czerwca to za każdy miesiąc przypada 2 dni urlopu. Nawet jeśli w umowie masz napisane że masz pracować do sierpnia 2009r. to w przypadku umowy na zastępstwo zakład pracy ma pełne prawo wypowiedzieć Ci tę umowę w ciągu 3 dni. Ty też masz takie prawo, gdybyś w znalazła prace to składasz 3-dniowe wypowiedzenie i do widzenia. To jest jedyny plus tej umowy. Moim zdaniem nawet jeśli dasz to L4 to oni i tak umowę uznają za zakończoną. Urlop który Ci przysługuje zostanie Ci wypłacony razem z wypłatą. Na L4 w trakcie trwania zastępstwa można być ale jeśli jest taka sytuacja że Pani którą zastępujesz wraca to i tak 3 dni wypowiedzenia i nie pracujesz. Sorki że Cię zdołowałam, dopytaj jeszcze ale to jest najgorszy rodzaj umowy, dobry żeby zdobyć doświadczenie, dobry jeśli znajdziesz nową lepszą pracę bo jak pisałam odchodzisz w ciągu 3 dni ale ta umowa ma chronić osobę przybywającą na urlopie macierzyńskim, wychowawczym lub chorobowym a nie Ciebie. Niestety ktoś sobie coś takiego głupiego wymyślił a pracodawcy chętnie z tej furtki korzystają. Jeśli pójdziesz to Urzędu Pracy do będziesz miała ubezpieczenie i wtedy muszą Ci operację wykonać na kasę chorych.