Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emigrantKa79

powrót do Polski

Polecane posty

Gość gloopoty piszesz
jak w ghanie bedzie szczesliwa to czemu i nie???? ja vbym chetnie wyjechala do australii.

Gość Ejohej
A ja wam powiem tak: jezeli macie znajomych ktorzy wrocili do Polski i ktorzy sobie chwala ten wybor to ja bym na waszym miejscu ich nie sluchala- KAZDY BEDZIE ZAWSZE CHWALIL SWOJE DECYZJE I NIE PRZYZNA SIE DO PORAZKI. A prawda jest taka ze w Polsce z praca coraz ciezej, zarobki bardzo małe, żeby kupic mieszkanie to trzeba wziac kredyt na 30 lat. Ludzie co maja po 30 lat i nie maja partnera wynajmuja caly czas pokoje studenckie, jakies paranoja normalnie. Ale jezeli ktos chce wracac tak w ogole kiedys do Polski to radze teraz, bo ;lata \leca i czym pozniej tym gorzej.. A pracodawcy tez na wiek patrza..

zawsze będziesz tęskniła za krajem, a odwlekanie przyjazdu działa negatywnie. jesteś jeszcze młoda i możesz bez problemu jakoś ustawić sobie życie tutaj. wiadomo,że nie będzie łatwo, ale gdzie jest łatwo. tutaj jest Twój dom. tam zawsze będziesz obca.

Gość rimbi rimbi
hej, a w anglii sie nie bierze kredytow na 30 lat????? wkurza mnie jak ludzie wypisuja takie bzdury!!!! wielu Polakow uwaza chyba ze anglicy te swoje domy i apartamenty kuouja za gotowke albo za niewielki kredyt a reszta to niby wklad wlasny????????? myslisz ejohej ze ktorys Anglik jest wstanie zgromadzic np 50 tysiecy funtow???? i po co takie bzdury na forum glosisz??????? w kazdym rozwinietym kraju, a takim jest anglia, usa, moga byc Niemcy, Norwiegia- ludzie na zakup nieruchomosci biora kredyty- w gospodarce rynkowej nie ma innego sposobu na kupno nieruchomosci, rozumiesz?????? ale widocznie tego nie rozumiesz, skoro wchodzisz na forum i pieprzysz ze w Polsce to kredyt na 30 lat, a w Anglii to niby nie???????

Gość Z taka roznica
Ze w Anglii stac cie odlozyc miesiecznie na rate kredytu a w Polsce..?szkoda gadac.

Gość Analizator rynku pracy
Prezes Pekao S.A. zarabia 3 miliony zlotych rocznie ... zatem w PL tez mozna sobie odlozyc na mieszkanie :)

Gość No to juz wiesz-
jakbym tyle zarabiala to by sobie kupila raczej za gotowke

No tak, ale to niestety 3 mln brutto, wyjdzie pewnie gdzies tylko 1,8mln na rok, zatem 150 tysiecy miesiecznie. Jesli bys chciala kupic dom o wartosci 1mln zlotych to niestety na poczatku prezesury musialabys sie posilkowac kredytem. Emigrantka79 a ile posiadasz oszczednosci?

bo jak masz duzo to ja szukam zony .....moze bym sie zalapal ?

Podszywie ... ale to musi byc naprawde duzo :)

Gość EmigrantKa79
hej, decyzja podjęta: WRACAM !!!! i niech sie dzieje wola nieba... teraz pewnie pare osob mnie przeklnie lub wyzwie.... lepiej trzymajcie za mnie kciuki :) a za irlandia zawsze bede tesknic, tak jak sie teskni za przeszloscia (szczegolnie ze w pamieci zawsze tylko te dobre wspomnienia zostaja).... i na pewno jeszcze tu przyjade (mam nadzieje ze tylko w celach towarzysko-turystycznych).

Gość aaa...aaa.......
obys nie zalowala tej decyzji..good luck! :)

Powodzenia Emigrantko,ustalilas juz konkretny termin?Ja dopiero w sierpniu,ale juz teraz wiem,ze mnostwo rzeczy trzeba pozalatwiac i pozamykac...Trzymam kciuki!

Gość Szacunkowy
A ja wracam za 9 lat i 5 miesiecy :)

Gość taki jeden co bedzie wracal
ci co odradzaja powroty do polski to niech sie pukna w glowe,Polska to nie kraj 3 swiata,nie jestesmy emigrantami z biednego kraju Afryki,w naszym kraju nie ma wojny,mamy do czego wracac.Tam zyje prawie 40mln ludzi i chyba nikt nie umiera na ulicach,co? A w UK to taki miod? taki sam syf jak i wszedzie....moze zostanie troche wiecej na koniec miesiaca zeby kupic nowy telefon albo zrobic sobie wakacje pod palma raz do roku,,,,wiekszych roznic nie widze....za to widze wiele minusow

Gość EmigrantKa79
hej, jutro ide rozmawiac z pracodawcą na temat mojego odejscia, moze wykombinuje cos zeby sie na ten zasilek transferowy zalapac. jak tylko wszystko pozalatwiam to znikam... pewnie jakos w lutym. bede donosic na bierzaco jak sie sprawy maja!

Gość emigrantko79....
wg zle robisz ,ale pisz pisz co sie dzieje, ciekawa jestem jak towje zycie sie ulozy....

Gość pakipaki
mala-napij sie dobrze przed przyjazdem tutaj. mozesz nie zniesc bolesnego powrotu do polskiej rzeczywistosci. bardziej jednak bedzie bolala swiadomosc-jaka glupote zrobilas.

Gość Szacunkowy
Pogadaj z pracodawca, ze chcesz wrocic i sprobowac sil w Polsce. Nie pal mostow :) Ja na razie nie wracam, ale wiem, ze zawsze moglbym wrocic do Szwecji i by mnie zatrudnili z powrotem. A to dobre "kolo zapasowe". Ja jeszcze poczekam za wyzszymi zarobkami w PL. "taki jeden co ..." tutaj nie chodzi o nowy telefon ... chodzi o zapewnienie sobie zycia, bo ciezko bedzie przyzwyczaic sie do pensji w wysokosci 30-40% poprzedniej, gdzie roznice cenowe praktycznie nie istnieja. A utrzymanie sie za 2000zl netto to wegetacja :( Pieniadze to nie wszystko, ale marzenia bez pieniedzy (na ich realizacje) to nic. Oczywiscie jak ktos "widzi swoja sciezke rozwoju" to + zwiazanych z powrotem jest wiecej. Ale kazdy przypadek jest inny.

Emigrantko79:)szacunek:)ja Ciebie na pewno nie potepiam... obecnie mam lepszy galimatias w glowie, wracac czy zostac?bo Anglia, w której jestem to nie jest zadne Eldorado i popieram poprzednika Polska to nie jest kraj Trzeciego Swiata (bez przesady)w wielu dziedzinach jestesmy lepsi od Wyspiarzy...komu dobrze to niech tu sobie siedzi nawet do emeryturki...ja do Polski napewno wrócé:)Pieniadze jednak to nie wszystko... JEKATERINA orientowalas sié juz jak wygláda sytuacja na rynku pracy w Polsce (Ty z tego co pamiétam jestes z duzego miasta)to chyba tak zle nie jest...trzymam kciuki za Wasz powrót dziewczyny i w nosie miejcie to co niektórzy krytycznego tu napiszá (moze zachlysneli sié Zachodem:)))

Gość cozocozcozcozcoz
"Polske trzeba umiec kochac.W polsce trzeba umiec zyc". "To niech sie Pan wiecej napije-bedzie Pan ja kochal jeszcze bardziej" cyt. Ostatni Prom(film)

Gość EmigrantKa79
mostów nie pale, dzis rozmawialam z pania z HR-ow i wiem ze jesli tylko bede chciala wrocic a oni beda poszukiwac pracownikow to jestem numer 1 na liscie. teraz chce sprobowac jednak zycia w polsce i wiem ze bedzie ciezko! ale jestem dobrej mysli!!!! wylot za 3 tygodnie...

Gość EmigrantKa79
hej, no i trochę czasu minęło, wróciłam do Polski na koniec stycznia,rozpoczęłam studia podyplomowe, znalazłam pracę i mieszkam już na swoim i jest dobrze! tylko tęsknię za Irlandią jak za drugą ojczyzną, ale powrotu absolutnie nie żałuję!!!! pozdrawiam!

Gość DEVILLL powiem wam tak
Troche swiata widzieliscie troche ludzi poznaliscie...zaoszczedziliscie troche kasy wiec moze czas pomyslec o np. WŁASNYM BIZNESIE i ruszyc ta nasza gospodarke a nie tylko czekac ze ktos da prace Mozemy wszyscy razem zmienic nasz kraj tylko trzeba zabrac sie do pracy:P tyle odemnie

Gość DEVILLL powiem wam tak
mysle ze byscie byli szczesliwi tylko troche pracy a nie isc na latwizne u nas w kraju tez mozna zarabiac wie3lkie pieniadze ale jesli kazdy bedzie tak podchodzil to sie nigdy tu nic nie zmieni

Emigrantka-ciesze sie,ze Ci sie udalo!No i mam nadzieje,ze nam sie tez uda..Tesknota zupelnie normalna rzecz.Ja pewnie tez bede wspominac Anglie z sentymentem:-)

Gość a Irlandia podobno jest taka
zielona jak włosy syreny o świcie....

Gość Boski Zygolak
Super, ze odpisalas. A ciezko bylo sie przestawic na polskie realia zarobkowe?