Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poradzcie kochane

kosmetyki

Polecane posty

Gość Poradzcie kochane

Własnie mam zamiar kupić kosmetyki dla noworodka. Powiedzcie czy dobrze wybrałam: - do pierwszego miesiąca: mydełko nivea, szamponik - 2razy w tyg, smarować sudocremem, a twarz kremem na każdą pogodę. Czy ciało maluszka smarować oliwką albo mleczkiem nivea? - Po pierwszym miesiącu: płyn do kapieli Nivea, szampon, smarować sudocremem, twarz tym kremem na każdą pogodę a ciało mleczkiem. Dobrze?

Gość podnoszeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Ja osobiście polecam serię Oilatum, do pupci bephanten. Szamon do włosów w pierwszym miesiącu zbędny. płyn do kąpieli z Oilatum zastępuje mydełko.

Osobiście stosowałam dla córci glównie plyn do mycia Oilatum, i sudocrem na pupcię i to wszystko. Przy oilatum nie trzega używać mydełka, szamponu, oliwki...

Czyli całego ciała nie smarować, tylko sudocremem np. pupcię?

Ja bardzo długo oliwkowałam soje córki ale moje dzieci mają bardzo suchą skórę alergiczną w tej chwili córka ma prawie 5 lat i dalej musi być smarowana bo inaczej wszystko ja swędzi Jak były malutkie to używałam mydełka oliwki bambino tylko tą mogły szampon dopiero później bo nie miały włosków ;) Wszystko będzie zależało od tego czy Twoje dziecko dodrze będzie tolerowało te kosmetyki bo to od dziecka zależy czego się używa

dzięki!!

Sudocrem jest przeciw odparzeniom. Z tego co zauważyłam bephanten lepiej się rozprowadza, a też może służyć mamie przy pogryzionych brodawkach.

Jeżeli stosujesz do kąpieli kosmetyki natłuszczające tak jak piszą dziewczyny to już nie musisz smarować po kąpieli. Jeśli używasz mydła, które jak wiadomo wysusza skórę to niestety musisz ją czymś natłuścić już po kąpieli. A w pierwszym miesiącu szampon jest faktycznie zbędny.

Jak moja Kasia była mała używałam do pupci sudocremu, ale jak miała 8 mc-y i była w szpitalu, złapała tam rotavirusa ( 2xszpital, 2xrotavirus), i miała tak odparzoną pupcię, że żadne sudocremy i inne tego typu krem nie pomagały. zaczęłyśmy stosować wtedy maść na pośladki (taka szpitalna , robiona maść) i od tego czasu stosujemy tylko i wyłącznie tą maść. teraz nie ma nawet konieczności smarowania po każdej zmianie pieluszki, tylko raz na kilka dni wystarczy. jak będę miała kolejne dzieciątko to będę używała właśnie tej maści.

Ale wiecie co, ja szamponu nie używałam bo mała miała tylko meszek na głowie , ale niektóre dzieci mają gąszcz włosków i wtedy po takiej natłuszczającej kąpieli niebyłoby za wesoło z tymi włoskami. gdyby moje dziecię miało dłuższe, gęste włoski pewnie używałabym szamponu równiez po urodzeniu ( tak mi się wydaje), ale szamponik można dokupić :)

Mój synek miał dość gęste włoski, ale oilatum prze przetłuszczał mu włosków bo woda nie była tłusta.

Gość matka polka22
ja ni uzywałam jakis zbednych kosmetykow. Tylko bolneum (dobrze nawilza skore) do kapieli, krem do buzi na dwór jak wychodzilam i sudocrem do pupy, albo bepanthen.

Ja kupiłam wczoraj Oiltatum emulsja do kąpieli ale jak przeczytalam skład i że mogą być skutki uboczne to sama nie wiem. A do twarzy dla dziecka jaki krem? Czy można smarować oliwką bambino twarz dziecka? Chodzi oczywiście o noworodka.

Jakie skutki uboczne? te kosmetyki zalecaja też dla atopików z uwagi na łagodnoś, a teraz pojawiła się jeszcze łagodniejsza wersja. Ja używałam do buźki też kremu z Oilatum, ale mój synek urodził się latem, później zimą stosowałam krem czy maść cutibaza z apteki i stosuję ją do dzisiaj, kosztuje grosze. Co do oliwki to ja 3 razy użyłam kiedy syn miał ciemieniuszkę i tak mu całą głókę wysypało w krostkach, że szok. Nie wiedziałam, że od tego, ale pojechałam do pediatry a ona jak zobaczyła to nawet czapki małemu nie ściągnęła tylko zapytała czy używałam oliwki. Była to oliwka bambino i od tego czasu ani razu jej już nie użyłam. Wiadomo dzieciaczki różnie reagują na specyfiki. Prawda jest taka, że jak nie wypróbujesz to się nie dowiesz.