Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość noemimama

wychowawczy i co dalej

Polecane posty

Gość noemimama

Proszę zorientowanych o poradę.Przebywam na urlopie wychowawczym do 14,12.2009r.Planuję teraz otworzyć własną działalność,a pod koniec wychowawczego chcę zajść w druga ciążę. Pytania: 1-czy muszę informować pracodawcę,że otworzyłam własną firmę? 2-jak wysokie składki będę musiała opłacać? 3-Jak naliczane są składki na późniejszą rentę(2razy?) 4-czy po urodzeniu 2 dziecka mogę iść na chorobowe i później wychowawcze(czy muszę wtedy zamknąć własną działalność,czy tylko idę od pracodawcy?) Proszę bardzo o pomoc,bo to wszystko jest strasznie zagmatwane,a chcę coś zrobić ze swoim życiem zawodowym.Z góry dzięki:)

Gość noemimama
:)

Gość noemimama
może ktoś jest w stanie chociaż podać stronę,na której mogę uzyskać odpowiedź?

Gość niewiele wiem
ale co wiem to się podzielę. Składki Zus - jeśli jesteś zatrudniona w firmie i pracodawca opłaca za Ciebie Zus, Ty jako właściciel swojej firmy będziesz płaciła około 200 zł. Jeśli owa działalność będzie Twoją pierwsz działalnością to przez rok możesz korzystać ze zniżek (jeśli nie jesteś nigdzie zatrudniona) Dopóki nie jesteś vatowcem i pracujesz u innego pracodawcy jednocześnie prowadząc własną działalność to obowiązuje Cię właściwie tylko ZuS. Jeśli pójdziesz na macierzyński to musisz zawiesić działalność firmy lub zatrudnić kogoś- sama się nie możesz tym zajmować, no chyba, że się mylę, może są jakieś wyjątki.

Gość bradżelina
z tego co wiem, majac dzialalnosc gospodarcza nie nalezy ci sie platny wychowawczy poczytaj ustawe o swiadczeniach rodzinnych lub najlepiej zadzwon do OPS-u tam powinni ci wszystko dokladnie powiedziec, bo z tego co sie orientuje, kobiecie majacej dzialalnosc gospodarcza nie naleza sie pewne swiadczenia, ktore naleza sie bedac pracownikiem, a pewnie całkowicie inaczej wyglada tez kwestia bycia pracownikiem i prowadzenia dzialalnosci gospodarczej

Gość niewiele wiem
acha- jeśli nie będziesz zatrudniona w firmie, nie możesz skorzystać ze zniżki dla młodych przedsiębiorców to ZuS ściągnie od Ciebie około 800 zł.

Gość niewiele wiem
aaa i jeszcze coś- na urlop macierzyński możesz pójśc po pół roku opłacania składek ZuS. I płatny wychowawczy niestety Ci się nie należy. Mam nadzieję, ze nie nagmatwałam, moje informacje super świeże, ale chyba niewiele się zmieniło w ciągu ostatnich lat.

Gość noemimama
o ludzie,już nie wiedzą w tym kraju jak utrudnić życie.Tylko wyścigi kto kogo przechtrzy .Już nie wiem co wymyślać,a siedzieć w domu tyle lat?

Gość noemimama
Dziękuję za odpowiedzi, mam mętlik w głowie ;)