Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zadam tylko pytanie

Proszę o pomoc w interpretacji USG.

Polecane posty

Gość Zadam tylko pytanie

Witam! Mam pytanie do osób znających sie na rzeczy. Otóż mam trochę nietypowy przypadek. Zawsze miałam nieregularne okresy ( od czasu odstawienia tabletek antykoncepcyjnych) i tak: Ostatni okres miałam 16. kwietnia. Jednak moje cykle trwały nawet i 60dni. Cykl miałam monitorowany, owulację miałam 26 maja i wtedy powinno dojść do zapłodnienia. W między czasie oczywiście okresu nie miałam. Termin wg miesiączki miałam wyznaczony na 23 stycznia, jednak z powodu tego, że owulacja i wszystko miałam z 3 tygodniowym opóźnieniem cały czas lekarz wyznczał mi termin porodu według USG czyli na 16. lutego. I całą ciąże było według USG potwierdzane, że rodzę w połowie lutego.Mały też sie rozwijał zgodnie z terminem z USG a nie z terminem okresu, czyli było 3 tygodnie różnicy. I wszystko do tej pory się zgadzało. Wczoraj byłm na USG i akurat robił je inny lekarz. Powinien to byc mój 34 tydzień ciąży według USG a wyszły mi takie wyniki http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3611f07c28e8e60a Nic już z tego nie rozumiem. Najpierw termin z USG był cały czas o 3 tygodnie późniejszy niż według okresu, a teraz wyszło że jest nawet wcześniejszy z usg o dwa dni. Ostatnio byłam na USG w 22 tygodniu wg USG i wymiary dziecka na USG również wskazywały własnie na 22 - 23 tydzień i termin nadal był na 16 lutego. A teraz nagle termin porodu z USG to 19. styczeń. Namieszałam, wiem, ale jeśli ktoś coś z tego rozumie to proszę o wyjaśnienie, bo nie wiem czy rodzę w polowie lutego czy w połowie stycznia ;)

Gość Zadam tylko pytanie
Do lekarza idę dopiero za ponad tydzień, więc dopiero wtedy zapytam go o co chodzi, a póki co strasznie się martwię takimi róznicami w terminach. Jeśli to byłby faktycznie 34 tydzień ciąży to chyba dużo jak dziecko waży już 3,100. A jeśli faktycznie tak jak wynika z USG 37 tydzień to chyba byłaby to normalna waga? Cały czas myślę, że mam termin na 16 lutego a tu nagle na tym wykresie okazuje sie , że już rodzić powinnam. Proszę , pomóżcie.

Gość lkjhgfdlmknj
mysle ze w lutym. czasami lekarze robiac usg troszke przeciagaje wymiary, zeby byly zblizone do terminu z ost. miesiaczki. Usg też nie jest bardzo dokładne. Jesli dokładnie wiesz kiedy miałaś owulację to to jest dla ciebie ważne. Poród = 38tyg od owulacji

No rzeczywiście z wyniku wychodzi że to 37 tydzień. Mogę ci napisać tylko tak. Moja rada Jeśli jeszcze nie jesteś spakowana do szpitala to się pakuj i kup to co jest potrzebne

Gość qwertyui
Nie zamartwiaj się na zapas. Ustalanie terminu porodu wg pomiarów usg jest miarodajne na samym początku ciąży. Wówczas można okreslić datę z dużym prawdopodobieństwem. Później nie ma się co sugerować gdyż każde dziecko rozwija się inaczej i to ze jest większe wg pomiarów niż wskazywałby na to jego wiek nie oznacza iż urodzi się wcześniej. Poprostu rosnie swoim tempem bo np. rodzice są wysocy itp. A poza tym pomiary wg usg nie są dokładne i nie zawsze podczas porodu się potwierdzają. Znaczy dziecko jest mniejsze albo większe niż wskazywałoby usg.

Gość Zadam tylko pytanie
Czyli tak jak myślałam, urodzi się najprawdopodobniej w granicach tego 16. lutego ale będzie duży skoro już ma 3 kg...... O jacie, tego to nie przypuszczałam, myslałam, że będzie droniutki. Bardzo dziękuję za opinie.

Gość Zadam tylko pytanie
Teraz to dopiero mam stracha, że taki duży się urodzi. Skoro już ma 3 kg to chyba do czterech dobije..... A jeden pomiar jest tam mniejszy - wynika z niego, że jest to 35 tydzień, z innych, ze 37-39. Czy to źle, że ten jeden pomiar jest mniejszy? I chyba nie jest tam napisane jaki duży jest dzidziuś, prawda? Może jest długi a może krótki i grubiutki ;) Może mi ktoś coś z tego jaśniej napisać, tak po chłopsku ? Ojej, naszły mnie jakieś zmartwienia.

Gość Zadam tylko pytanie
Z tego by wynikalo, że obwód brzuszka ma mniejszy niż wszystkie inne pomiary. Oj, nie potrafię sobie tego wyobrazić, czy urodzi się raczej taka mała kluska, czy po prostu będzie długi. I czemu ten obwód brzuszka nie dorównuje tym innym wymiarom? wiem, zawracam głowę, ale coraz bliżej konca i wszystko mnie niepokoi.

Gość Zadam tylko pytanie
Born2Love - dziękuję za dobre słowa. Ok, nie będe się martwić, bo przeciez najważniejsze, że dziecko rozwija sie prawidłowo i jest zdrowe, a nie wykryto niczego zlego u niego. Jedynie jest dla mnie trochę szokiem, że juz ma te 3 kilo :) Ale damy radę. Jeszcze raz dzięki za udzielenie odpowiedzi.

Gość serial ten
Autorko, co do wagi to zauważ że jest ona orientacyjna na podstawie wymiarów z usg. Nikt ci dziecka nie zwazył więc przygotuj się na to ze nie musi ona być taka. Usg to sprzęt a lekarz to nie robot to wszystko powoduje pewne nieścisłości. Naprawdę nie ma się co tak tym przejmować. :)