Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opa9999999

prosze o pomoc adwokata

Polecane posty

Gość opa9999999

Bardzo proszę o poradę: Zmarł Pan X który był bezdzietnym wdowcem i posiadał jakis majątek.Posiadał rownież testament.Moje pytanie jest takie czy rodzeństwo Pana X może ubiegać się o ten majątek jeśli testament nie został ujawniony?,czy testament musi być zawsze w pierwszej kolejnosci rozpatrzony?

Gość ej no niedobrze
no w pierwszej kolejnosci testament- o ile okaze sie wazny, i prawidłowo sporzadzony. natomiast jezeli zapis testamentu jest dla rodziny niekorzystny, moze starac sie go podwazyc, lub uniewaznic.

Gość zawsze możesz się starać
o ZACHOWEK...no chyba, że cię ktoś specjalnie wydziedziczył....

Podważenie/unieważnienie testamentu jest trudne proceduralnie (choć w zasadzie możliwe) Jeżeli testament zostanie ujawniony, to ZAWSZE ma pierwszeństwo przed dziedziczeniem ustawowym. Pytanie - kto jest spadkobiercą testamentowym (bo może też rodzeństwo?). Ale żeby to wiedzieć trzeba znać treść testamentu - ma to znaczenie w kontekście art. 928 par.1 pkt 3 KC (za niegodnego przez sąs może być uznany spadkobierca, który m.un \"umyślnie ukrył\" testament). Tyle mogę powiedzieć za darmochę :-D

Gość opa9999999
wszyscy w rodzinie wiedzą ze testament istnieje i że jest wszystko na bratanka zmarlego i czy ten bratanek musi ujawnić ten testament czy nie ma takiego obowiązku?bo jest kilka kopii tego testamentu,

Gość do UK SUBS
a czy za darmochę powiesz mi, czy osobą która wzięła kredyt na siebie za namową innej osoby, która dostarczyła jej sfałszowane dokumenty ma szansę na nie spłacanie tego kredytu?

Gość opa9999999
bardzo prosze nie zmieniać mojego tematu bo bardzo mi zależy na odpowiedzi.

Wraz z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku, musi dostarczyć sądowi ów testament. Inaczej sąd uzna, że następuje dziedziczenie ustawowe (co niewątpliwie ucieszy rodzeństwo zmarłego).

Gość opa9999999
ale czy testament moze zlozyc inna osoba niz ten bratanek?

Do "do UK SUBS": Ciężka sprawa. Bank ma w nosie to, że ktoś kogoś wprowadził w błąd. I bardzo trudne byłoby uzyskanie orzeczenia, na podstawie którego można by nie spłacać. Jest pewna opcja - poczekać aż bank wytoczy powództwo za niespłacanie, a następnie wnieść o tzw. przypozwanie tamtej osoby, jako tej która w istocie powinna być pozwana. Ale to wymaga poważnej burzy mózgów w kancelarii. Realnie widzę to tak: kredyt trzeba będzie spłacić, a następnie należy wystąpić z roszczeniem regresowym w stosunku do tej osoby. Dobrze by było, aby wcześniej tamta osoba została skazana w procesie karnym za fałszerstwo dokumentów. Wtedy ów cywilny proces o regres ma większe szanse zakończyć się powodzeniem. Inna rzecz, czy od tamtej osoby da się później realnie coś wyegzekwować. Chyba już dość :classic_cool:

No niby może, ale to dość dziwne. Dla sądu najbardziej zrozumiała będzie sytuacja, gdy bratanek złoży wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, udowadniając swoje prawa dołączonym do tegoż wniosku testamentem. Capito?

Gość opa9999999
proszeeee;(

Gość opa9999999
ale jeśli on nie chce tego złożyć to co?

Ale czego nie chce złożyć? Testamentu czy w ogóle niczego? Zakładam że testamentu. No dobra, niech złoży to inna osoba z rodziny - oznaczając dokładnie dane spadkodawcy, kiedy zmarł itd żeby sąd mógł to potem posklejać do kupy. Kurde, kawę mi wisisz :-D

Gość opa9999999
wielkie wielkie dzięki!!!!:)serdecznie pozdrawiam