Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiki45

Podnoszenie do odbijania

Polecane posty

Gość wiki45

Witam Zapomniałam spytac w szpitalu jak podniesc synka do odbicia do pionu , próbowałam takiego sposobu dzidzius lezy naprzeciwko mnie ja wkładam ręke pod główkę i kark drugą pod pupę i podnosze do pionu , czy taki sposób jest dobry,moze to zbyt gwałtowne oderwanie dziecka od podłoża . Prosze napiszcie mi położna przyjdzie dopiero we wtorek nie mam kogo spytac. Pozdrawiam.

normalnie bierzesz dziecko na rece i kladziez sobie tak zeby mialo glowke kolo twojej szyji i patrzylo za ciebie- delikatnie masujesz plecki - podtrzymujesz glówke

Gość wiki45
MaMnani Dzięki ale jak wziąsc nie mam pojęcia czy tak jak ja piszę

załózmy ze dziecko lezy na łozku stajesz naprzeciwko wkladasz prawa reke pod główke /szyjke dziecka i unosisz lekko w tym samym czasie lewa reka wedruje na plecki albo pod pupke jak ci wygodnie. podnosisz i delikatnie opuszczasz na swoje ramie głowkę. trudniej to napisac niz wykonac :D

Gość wiki45
dzięki czyli mogę tak podnosic myslałam że to zły sposób bo kolezanka mi napisała że podnosiła za paszki ale ja bym bała się o główkę. Pozdrawiam fajne masz dzieciaczki

wiki dzieki za paszki tez można wtedy palcami podtrzymujesz glowkę. ale doklądniej ci tego nie opisze bo to za trudne dla mnie :D:D:D

Gość kjkjbnjkbn
ja podnoszę za paszki mam nadzieję, że nie robię krzywdy mojemu maleństwu, też mi nikt nie pokazał jak to robić jakoś sama sie nauczyłam.

Gość bababy
ma mani- dobrze ci tlumaczy

Gość wiki45
Dzięki dziewczyny a jak odkładacie dziecko z pionu odrazu tyłem na podłoże czy moze układacie poziomo na ramieniu i potem odkładacie dzidziusia.Pozdrawiam

pamiętaj, że Twoje ruchy powinny być płynne i nie gwałtowne. Możesz wziąć je tak jak opisują dziewczyny - jedną ręką pod głowę i bark, pod drugą pupę, potem delikatnie przytulić swoje ciało do leżącego jeszcze dziecka, i razem podnosić się do pionu. Paweł Zawitkowski, znany fizjoterapeuta, radzi, aby przed podniesieniem dziecka z podłoża obrócić je na bok i podnosić przytulone do ramienia z pozycji na boczku - wtedy nie działają niepotrzebnie mięśnie karku, które nie są jeszcze u noworodka rozwinięte, dziecko przy podnoszeniu nie napina się. www.porady-poloznej.pl