Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sękata

Zanim zacznę starania - gdzie iść, jakie badania zrobić?

Polecane posty

Witam, jestem w tym dziale nowa, dlatego nie wiem, czy już taki temat dokładnie był, a jesli tak, to przepraszam za powtórkę... ;) Za ok. pół roku chciałabym rozpocząć te tzw. starania ;) o dziecko z moim mężem. Chcę, aby były one przeprowadzane odpowiedzialnie, dlatego zanim zajdę w ciążę chcę zrobić wszystkie ważne badania. Do kogo mam się najpierw zgłosić? Do jakiego lekarza? Nie znam nawet swojej grupy krwi, więc podejrzewam, że to chyba być pierwsze :o czy mam iść po skierowanie do swojego lekarza rodzinnego? Jeśli tak, to o co jeszcze mogłabym go zapytać? Całe życie wychowuję się z kotami, niektóre były takie \'wiejskie\', mam na myśli te spiące w oborze, łapiące myszy itd. Sama mam obecnie w domku kotka nie wychodzącego na dwór. Czy powinnam zrobić jakies badania w związku z tym? Czy nie mam toksoplazmozy itd? Wiem, że powinnam też wybrać jakiegoś ginekologa. Czy powinnam przed wizyta u niego zrobić jakieś wstępne badania na własną rękę aby juz przyjść z gotowyi informacjami? Np. zrobić cytologię? Jeśli tak, to jakie jeszcze sa przydatne? Przyznam się szczerze, że jestem zielona w tej dziedzinie, proszę, poradzcie jak dobrze przygotować swój organizm na przyjęcie dziecka? (dodam, że nie palę/nie wdycham, żadko piję, ogólnie prowadzę normalny tryb żcia, nigdy wczesniej na nic nie chorowałam)

nikt mi nie podpowie? mam jeszcze takie pytanie - czy mój mąż też powinien iść na jakies badania?

Gość mnjhgfv
wylecz zeby bylas szczepiona na rozyczke? myslalas o szczepieniu na zoltaczke typu B? mozesz zrobic badanie krwi na toxoplasmoze i cytomegalie, które są bardzo niebezpieczne w ciazy

wybierz dobrego ginekologa i on cię pokieruje we wszystkim. A poza ginekologiem to warto iść do stomatologa wyleczyć zęby.

aha i jeśli za pół roku zaczynasz starania to pewnie ginekolog powie ci abyś brała folik i jakieś witaminki.

Gość mnjhgfv
tak, min. 3 miesiace przed zajsciem w ciaze powinno sie łykać kwas foliowy np. folik 1 tabl na dzien.

Gość fanka ankaaaa
a dlaczego konkretnie trzeba wyleczyc zęby? jaki to ma wpływ na dziecko?

po pierwsze stany zapalne źle wplywają na rozwój płodu.. a po drugie jesli ząb zacznie strasznie boleć to może byc problem ze znieczuleniem! nie zawsze mozna podac -i co wtedy?mnie dentystka kazała pytac gina czy moge piaskowac zęby a to żadna ingerencja jak juz napisano/ szczepienie wzw b różyczka grupa krwi dalej poradzi ginekolog

Gość fanka ankaaaa
no dobra ale nweet jezeli wyleczysie wszystkie zeby to jest jakas szansa ze przez te kilka mies zeby i tak sie pospują? wystarczy pojsc do kiepskiego stomatologa ktory zrobi to na odwal a za kilka mies znow moga zeby bolec.

Gość ciąża to bardzo trudny okres
dla zębów, trzeba bardzo o nie dbac bo łatwo sie wtedy psuja.

do dentysty w okresie całej ciąży warto ze dwa razy się wybrać. A zęby oczywiście naprawdę warto wyleczyć bo niewyleczony przed ciążą ząb może okazać się później wielkim problemem. Po pierwsze wiadomo że w ciąży 2x szybciej psują się zęby a mdłości nie sprzyjają siedzeniu na fotelu dentystycznym z uślinioną gębą że się tak wyrażę (ja tak miałam. Co usiadłam na fotel to niedobrze mi się robiło jak zaczęła wyjmować te waciki:-(). Po drugie z nieleczonego zęba może się wytworzyć jakiś zgorzel a to już niebezpieczne dla płodu. Po trzecie właśnie kwestia znieczulenia (nie każdy może).