Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nunusia

tylko ślub kośielny przed wejsiem konkordatu

Polecane posty

Gość nunusia

jeśli ślub kościelny zawarty został tylko w kościele 1998 roku, to osoba w świetle prawa jest osobą wolną ( kawalerem). Czy zatem może zawrzeć zwiąek małżeński z inną kobietą.Chodzi mi tylko o ślub cywilny? Proszę o pomoc

Gość nunusia
czyli w świetle prawa on jest kawalerem i nie będzie żadnych problemów w urzędzie stanu cywilnego?

Gość frufru
a może by tak zadzownić do USC i zapytac tam, co?...

Jeżeli nie zawarł zw. mał. przed urzednikiem SC,a miało to miejsce przed wejsciem w zycie Konkordatu, to tak- jest kawalerem. Inna kwestia jest fakt, jak udalo sie zalatwic sam slub koscielny bez cywilnego? To dosc trudne.

Gość mi/mi
z tego co się orietuję nie można wziąć samego ślubu kościelnego, ksiądz chce dokument potwierdzający ślub w USC. Moja siostra brała ślub w 1996 i proboszcz chciał papierek z cywilniaka.

Gość frufru
chyba ze chodzi o starszych ludzi :) moi dziadkowie mają tylko ślub kościelny i według prawa są oboje stanu wolnego... detal że w małżeństwie od prawie 50 lat...

Gość rosita
moja ciocia z wujkiem też mieli kościelny ślub (brali przed wojną), jak zmieniły się przepisy to brali cywilny. Mieli ok. 50 lat

Gość atlantyda600
napiszcie jak to jest - chcę ślub kościelny, ale nia mam ślubu cywilnego. O co chodzi ze ślubem cywilnym konkordatowym? pozdr

Gość zagubiona niezaślubiona
konkordatowy to połączenie- kościelnego i cywilnego. Dokumenty do USC podpisujesz w kościele,a parafia je przesyła do USC. Oczywiście wczesniej wszytskie formalności do USC musisz załatwić sam/ sama.

Gość atlantyda600
dzięki serdeczne! teraz już wszystko rozumiem:)