Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała samotna dziewczynka

potrzebuję rozmowy do wszystkich przyszłych mam

Polecane posty

bardzo chcialabym porozmawiac z jakimis kobietami w ciąży. boje sie ze zaszlam a facet wyniosl sie ode mnie:(....ehhh biore tabletki yasminelle, mam niby te krwawienia z odstawienia, ale teraz ciagle latam do kibelka, no co 10 minut! bylam u ginekologa w ten poniedzialek, ale nic nie powiedziala. no chyba rozpoznalaby podczas badania juz ciaze, prawda? nie wiem Dziewczyny, juz mi sie plakac chce, wszystko mi sie sypie ;( facet zostawil, praca niepewna..czuje sie sama;( chcialabym dziecko, ale jeszcze nie teraz...;(

up

Kochana spokojnie! Jeśli byłabyś w ciąży to który to mógłby być tydzień? Co lekarz na to?,tzn czy kazał przyjść ,,za jakiś czas" bo ew.za wcześnie jest ,,na diagnozę"? Kolejna sprawa częstego sikania-może jesteś rpze4ziębiona?.Częste oddawanie moczu u ciężarnych bywa pod koniec ciąży,wtedy płód naciska na pęcherz.

Gość MonikaPrzyszłaMama
Hej... Nie smutaskuj się.... Nie masz pewności,że jesteś w ciąży. Robiłaś sobie test ciążowy? W pierwszych tyg ciąży nie zawsze można ją wyczuć na badaniu. A skoro często latasz do wc to może pęcherz przeziębiony? Pozdrawiam

no faktycznie nieciekawa sytuacja :( co do ciazy to raczej znikome szanse jezeli bralas prawidlowo tabletki i dostalas okres z ostawienia to wg mnie nie ma sie czym martwic a facetem sie nie martw, bedzie kolejny lepszy ;)

wiecie byłby to 7 tc kiedy byłam u ginekologa. ale chyba by rozpoznała już,prawda? powiedzialaa tylko ze mam nadzerke i dala globulki, ale przebadałam mnie dość dokładnie. Testy? robilam, chyba z 6, wsztstkie negatywne, dzis rano tez zrobilam...biegam do lazienki, czuje jakby mi cos na pecherz naciskalo, ale moze fakycznie mnie przewialo...nie wiem...;( ja nie mam przyjaciółek, nie mam z kim o tym porozmawiac. Tylko faceta mialam. Dziekuję bardzo, ze macie czas i chęć zeby ze mna porozmawiac, to dla mnie bardzo ważne:*! a z facetem bylam 2 lata...zostawil mnie, bo podobno przestalam byc atrakcyjna dla niego. A kochalam go, tak bardzo go kochalam. Nadal kocham! jutro jade po reszte swoich zreczy do niego do domu :( co do ciazy...ja jestem przewrazliwiona na tym punkcie, boje sie bardzo. nie wiem kiedy ginekolog mze rozpoznac ciaze badając na fotelu, nie przez usg. boje sie tez ze testyklamia:(

Gość ajajajajjajajajaj
mozesz yc w ciazy jezeli bralas na przyklad tabletki od bolu glowy bo one sprawiaja ze tabsy nie dzialaja. a jezeli jestes w ciazy to odstaw tabletki.

wlasnie nie bralam zadnych takichrzeczy ktore oslabiaja dzialanie.... ehh:(

Gość ajajajajjajajajaj
to nie jestes w ciazy i nie wkrecaj sobie. jezeli czujesz ucisk na pecherz a nawet klucie po prawej stronie jezeli jestes praworeczna to mozesz miec torbiel na jajniku tak jak ja.

raczej nie mam torbieli.

Gość ajajajajjajajajaj
ja tez tak myslalam

czułaś ucisk na pęcherz?

co mają wspólnego tabletki od bólu głowy a anty? nie słyszałam aby wpływały na skuteczność...

Gość ajajajajjajajajaj
robia sie wlasnie jak zostawia nas ukochana osoba

Gość ajajajajjajajajaj
tabletki od bolu glowy sprawiaja ze tabletka nie dziala i trzeba sie w danym cyklu zabezpieczyc prezerwatywa. mialam ucisk na pecherz gdy torbiel byla duza 6 cm

co to za bzdura? jakie tabletki od bólu głowy? podaj nazwe to ja bym była w ciazy za kazydm cyklem bo mnie głowa bolała...

renika: 2 apapy obnizaja skutecznosc. ginekolozka mimowila. zapomnialam substancji ktora tam jest, ale jak sie jej weźmie 1000 miligram, czyli 2 apapy to obniza.

Gość ajajajajjajajajaj
kazde.

paracetamol! przypomnialam sobie, to o paracetamol chodzi

to ja musiałaby sie zabezpieczac za kazdy razem dodatkowo mam od czasu do czasu migreny i łykam apapy i inne po co mi w takim razie pigułka?? :):) eee nie wierze

moze i masz racje renika....czasem i lekarze sie myla.

Gość ajajajajjajajajaj
"w zwiazku z licznymi zaburzeniami czynnosci hormonalnej jajnikow uwazam za rzecz absolutnie niewskazana stosowanie tabletek doustnych u mlodych dziewczat. uklad mlodej dziewczyny w wieku 15-19 lat jest jeszcze bardzo nieustabilizowany i wplyw tabletek ktore zmieniaja prawidlowa czynnosc hormonalna jajnikow w okresie kiedy dopiero rozpoczyna sie ich dzialalnosc jest moim zdaniem bardzo niebezpieczny tabletki bowiem dezorganizuja cykl hormonalny z natury jeszcze niestabilny. moze to prowadzic do niepowetowanych szkod ktorych nie da sie obecnie przewidziec a szkody te bedziemy mogli ocenic dopiero za wiele lat. uwazam rowniez ze nie powinny stosowac tabletek antykoncepscyjnych kobiety ktore nie rodzily jeszcze dzieci. tabletka wplywajac na czynnosc przysadki i miedzymozgowia po wielu latach stosowania moze wywolac zaburzenia w przebiegu ciazy i porodu. niestety biznes jest biznesem a tabletka to zyla zlota wiec w miare narastania zastrzezen lekarskich tyczacych tabletki i negatywnego wplywu estrogenow w niej zawartych probuje sie ratowac kompromitowana tabletke zmniejszajac ilosc estrogenow. niestety jak stwierdzili farmakolodzy bardzo wiele lekow ja unieczynnia, czesto uzywanych jak np. tabletki od bolu glowy i wiele innych. pacjentki ktore dostaja taka tabletke nie sa ostrzegane przez lekarzy o lekach blokujacych dzialanie antykoncepcyjne tabletki. kobiety biora tabletki, zachodza w ciaze i nie wiedzac o tym biora je jeszcze przez prawie 10 dni. trudno przewidziec jakie beda skutki oddzialywania estrogenu w pierwszym okresie zycia zarodkka. dzieci 2-3 letnie jakie widzialam u matek ktore zaszly w ciaze odczas brania tabletek byly male chude blade i wygladaly bardzo nieciekawie. ale co ujawni sie jeszcze w miare dalszego rozwoju? kto wie? zreszta nie sa to tak fantastyczne przypuszczenia biorac pod uwage badania przeprowadzone po 20 latach dzieci matek stosujacych przez wiele lat tabletki antykoncepcyjne w ameryce. mowiac o tabletkach antykoncepcyjnych z dodatkiem estrogenu chcialabym zacytowac kilka interesujacych obserwacji z ksiazki wydanej w ameryce ksiazka ta jest bardzo obszernym popularnym podrecznikiem informatorem dla kobiet zawiera wszelkiego rodzaju porady higieniczne zdrowotne itp. znalazlam tam skrot DES-- takiego skrotu uzywa autor na okreslenie preparatow z zawartoscia dietylostilbestrolu i jego pochodnych. narodowy instytut przeciwrakowy NIH wymienia wszystkie nazwy wszystkich preparatow tego typu stosowanych jako preparaty zapobiegajace poronieniu nawet profilaktycznie dla zabezpieczenia ciazy bez przeprowadzania jakichkolwiek badan diagnostycznych ktore wskazalyby czy sa potrzebne czy stosowane 'na zapas'. ponadto podawano je kobietom nieciezarnym przy dolegliwosciach zwiazanych z przekwitaniem, dla zatrzymania kaktacji, w pigulkach antykoncepcyjnych i tabletkach wczesnoporonnych. dalej przy leczeniu tradziku u dziewczat, przy zmianach zanikowych narzadu rodnego, w okresie menopauzy i po menopauzie. . Uwaga! jak stwierdzono ostatnio (90r) w wiekszosci panstw zachodnich wyszly zakazy stosowania estrogenow . zainteresowani tym zagadnieniem amerykanie gdzie zreszta narodzila sie moda na podawanie DES przy wiekszosci kobiecych dolegliwosci. przebadano 6 milionow kobiet ktorym z roznych wzgledow w latach 41-71 podawano dietylostilbestrol. o tym jakie bylo powodzenie tego leku swiadczy liczba okolo 220 preparatow produkowanych tylko w ameryce w postaci zastrzykow tabletek i czopkow. a na swiecie??? pomimo ze badania eksperymentalne juz w latach trzydziestych wykazaly rakotworcze dzialanie estrogenow dla zwierzat laboratoryjnych, FDA dopuscila DES do obrotu w 1942 jako srodek likwidujacy laktacje, przy laczenbiu objawow menopauzy i zapalenia pochwy. w 1947 FDA rozszerzyla aprobate na DES i zazwolila na stosowanie jeszcze wiekszych jego dawek w ciazy pomimo iz nie przeprowadzono badan ktore by stwierdzily jego nieszkodliwosc dla plodu i matki!!!!. Dalsze badania po roku 1953 dowiodly ze DES jest nieskuteczny w zapobieganiu poronieniom, pomimo to FDA nie ostrzegala przed uzywaniem az do roku 1971 gdy ostatecznie zakonczono badania nad jego powiazaniami z rakiem. podczas 18 lat byl podawany milionom kobiet ciezarnych niepotrzebnie a do DZIS przepisywany jest nieciezarnym pacjentkom przy problemach przekwitania, dla zatrzymania laktacji, i pigulkach antykoncepcyjnych, i wczesnoporonnych, przy leczeniu tradziku, itp. kobiety amerykanskie postanowily sie bronic a nielatwa jest wojna z potentatami biznesu- sorganizowano wiec zwiazek kobiet zwanych DES- córki (corki matek zazywajacych w ciązy DES oraz po wieloletnim stosowaniu tabletek anty). u corek tych stwierdzono ponizej 35 roku zycia wystepowanie raka macicy i pochwy typu adeno carcinoma. szczyt azchorowan przypadal w wieku 15-22 lata. jedynie skuteczna i najczestsza forma leczenie tego jst amputacja macicy z ciesciowa amputacia pochwy. u corek DES obserwuje sie wrodzone zmiany budowy narzadu rodnego, snieksztalcenie szyjki i macicy w ksztalcie litery T. ze wzgledu na odchylenia od normy w budowie macicy i szyjki macinej moga one powodowac trudnosci w donoszeniu pierwszej ciazy do konca- porody przedwczesne, poronienia, oraz ciaze jajowodowe. ciaze takich kobiet musza byc zawsze traktowana jako ciaze wysokiego ryzyka. Matki DES jak rowniez i kobiety stosujace przez wiele lat antykoncepcje hormonalna wykazuja wzrastajaca zapadalnosc na raka piersi, macicy, szyjki maciczej oraz jajnikow. wiekszosc zrodel podaje ze wystepuje opoznienie 10-20 lat pomiedzy zazywaniem lekow DES a wystapieniem ww. schorzen. wyglada na to ze badania amerykanskie pokrywaja sie z obserwacjami w krajach europejskich dotyczacymi kobiet stosujacych tabletki anty od bardzo wczesnych lat. o czym wspominalam juz poprzednio. obserwacje powyzsze sa jeszcze w toku badan nie zakonczonych definitywnie ale sa dostatecznie niepokojace aby zastanowic sie i nie stosowac antykoncepcji doustnej w wieku mlodzienczym. " to cytaty z ksiazki Michaliny Wislockiej 'Sztuka Kochania Witamina M" a poza tym tabletki od bolu obnizaja skutecznosc tabsow a ciaza w trakcie brania tabsow jest niebezpieczna

no to na spokojnie te przepisywane od lekarza (przeciwbólowe) to pewnie tak... ale nie paracetamol :)

moze faktycznie o takie chodzi. przepraszam ze wprowadzam w blad. dzwonil do mnie facet.....ksiazki...mam mu ksiazki jutro oddac ;(

nienawidze takich sytuacji... :( wiem ze sie uzalam nad soba, ze powinnam zacisnac zeby, ze napewno nie jestem w ciazy i wymyslam i w ogole ...ale strach robi swoje:(

Gość ajajajajjajajajaj
rozumiam cie. nie martw sie zobaczysz ze wszystko bedzie dobrze