Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eqweqweqw

czy ktoś miał zęby dziewiątki??

Polecane posty

Gość eqweqweqw

no wlasnie, bo ja mam jeden taki nadliczbowy... dopiero po roku się doliczylam... :( uwiera mnie :(

Gość mloda 77
a sa takie w ogole? wiem o 8, ale zeby 9

Gość eqweqweqw
niektórzy mają ja mam taki jeden :o

Gość leeeeee
a ja myslalam ze 8 to juz dziwne ;/

Gość wkurwiona jestem
też mam. nie dość, że urosły mi wszystkie cztery ósemki, to gratisowo jeden dodatkowy. chujozy idzie dostać, jestem jakimś nadgatunkiem chyba :o

Gość eqweqweqw
Mam dwie dziewiatki, ale nie mam górnej jedynki :O

Gość wszystko neguje
może to Twój nos?

Gość JurasLdz
Hehhe 1 dziewiątka co to jest , to chyba jakis pikuś. Ja mam 3 dziewiąte zęby , ogolnie to sie panicznie boje dentysty ale jakos daje rade. Staram sie dbać o zęby bo , musze isc na wyrwanie dziewiątki bo rosnie poziomo. Pojde we wrzesniu bo jeszzce ciepło , a wiadomo ze po zabiegu dostaje sie zwolnienie;]

Gość Rebell
wlasnie rosną mi dwie dziewiątki w gornej szczece i boje sie ze na dole tez sie pojawia nie moge jesc bo tak mnie boli;/

Gość Adusia ; )
Ja mam 9 i idę je operacyjnie usunąć. ;p

Gość elt
U mnie wczoraj Sz. P. dentystka właśnie odkryła 9-tki :) po 30tu latach się o nich dowiedziałem haaa :) Są malutkie ale zdrowe i użyteczne - wyrwanie ich byłoby totalnym bezsensem.. Niech mi służą jak najdłużej :)

Gość Kamii gość
Mam dwie 9 u góry, nie przebite ( mam 40 lat) rosną bardzo wolno albo śpią, nie dają mi w chwali obecnej powodu do niepokoju- są proste. Czeka mnie wyrwanie 8 i boję się jedynie że to może coś naruszyć.

Gość Mrówka z dziewiatkami
Ja właśnie wyrwałam ósemkę bo czułam takie umieranie rozpychaniem ale jakoś z tym żyłam a teraz po miesiącu od wyrwania ósemki dziewiątka dopiero daje znaki.. chce wyjść pewnie bo jej miejsce zrobiłam. Żałuje ze wyrwałam ta ósemkę bo teraz dopiero się zaczyna. Miał tak ktoś?

Gość Jestem gościem

Ja mam 4 ósemki i jedna zatrzymana dziewiątkę, która zawsze jest poza łukiem zębowym. Dlatego zastanawiam się jak to możliwe że dziewiatki tak dobrze widać u Państwa na zwykłym RTG. W wieku 16 lat Pani chirurg stomatolog usunęła mi 6tke. Przeżyłam gehennę (krzyki, szarpanie glowa, przytrzymać głowę pomagała Pani z recepcji, znieczulenie nie działało, placz; słowem -koszmar.) Na leczenie kanałowe innych zębów trafiłam do cudownej stomatolog, na jednym z RTG zobaczyła dlaczego cierpią korzenie wciąż stłoczonych zębów.

4 ósemki. Usuwamy, bo dodatkowe trzonowce są przyczyną mojej wady zgryzu.

Zrobiono mi ortopantomogram cyfrowy szczęki. Na zdjęciu poza 4 ósemkami była również zatrzymana DZIEWIĄTKA poza łukiem zębowym. To przez nią czułam przeskakiwanie przy uchu kiedy próbowałam dość szeroko otworzyć buzię, a także miałam ohydne migreny. 

Skierowanie dostałam do gabinetu świetnego chirurga szczekowo-twarzowego, gdzie we współpracy anestezjologa przeprowadził pierwszy zabieg usunięcia jednej ósemki w pełnej narkozie. Po obudzeniu czułam się świetnie, leżałam na wybudzeniu około 20minut. Mimo dobrego samopoczucia drogi do domu nie pamiętam, dlatego konieczny jest ktoś kto nam pomoże.

Druga operacja polegała na usunięciu 8 i 9. Również ten sam schemat. Dodam, że na pierwszej wizycie chirurg jedynie konstruuje i omawia że mna plan operacji. (Moje ósemki nie były "wyrywane" , były cięte i wyciągane). A ze względu na problem kardiologiczny nie mogłam przyjąć pełnej dawki narkozy.

Przy usuwaniu 9tki obudziłam się w trakcie. Pamiętam tylko komplet narzędzi w ustach, krzyknęłam "boli" , głaszczącą mnie po reku anestezjolog i za chwilę chustę, która zasłonili mi oczy. Byłam na tyle nieświadoma, że nie czułam żadnych emocji. Zaraz znów zasnelam. Po operacji wybudzenie trwało dłużej. Obrzęk o wiele większy, o wiele bardziej rygorystyczne zasady w czasie rekonwalescencji. Dostalam opatrunek z ozonem i szwy na 2tygodnie.

Najgorsza jest opuchlizna, która najmocniej rośnie na 2-3 dzień po ten już tylko się zmniejsza. Miałam siniaka i szczękościsk. Tylko zupki i papki. Ale ból był o wiele mniejszy i łatwiejszy do opanowania niż wtedy kiedy ósemki rosly.

Polecam 😄 jedna zasada - chirurg NIGDY kobieta i nigdy chirurg stomatolog. TYLKO I WYLACZNIE chirurg szczękowy.