Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzka22

mała główka płodu

Polecane posty

Gość madzka22

Witam. Jestem zmartwiona dzisiejsza wizyta u lekarza, byłam na usg i powiedział mi, że dziecko ma 2-3 mm mniejsza główkę, ale to dla tego, że maleństwo było źle ułożone (ukośnie) i nie mógł dokładnie zmierzyć, prócz tego cała reszta jest ok. Nie kazał mi się trym martwic. Ale wiadomo jak to matka...straszne myśli przychodzą do głowy :_( . 2-3 mm, zdaje sie nie dużo, ale jesli ta główka po prostu ma taki rozmiar i wcale nie zależny od ułożenia dziecka?? to jakie mogą być tego skutki po porodzie? czy maluszek może urodzić się z jakaś wadą?:( A cha jestem w połowie 7-go mies. proszę o jakieś wsparcie i co wiecie na ten temat...może któraś z was miała podobny przypadek...i jak sie to wam skonczyło?? ...(może martwię się nie potrzebnie)

Spokojnie. Te dwa mm to może by błąd pomiaru. U mnie córka miała zawsze główkę większą o \" trzy tyg.\" w stosunku do pomiaru brzuszka i kości udowej. Urodziła się z małym obwodem główki 32. słuchaj lekarza i nie zamartwiaj się.

nie martw sie!!! napewno wszystko jest ok,pomiary na usg malo kiedy sa wiarodajne.mojemu synkowi od 7 miesiaca glowa wychodzila o 6,7 tygodni wieksza od pozostalych wymiarow!!!!!usg co 2 tyg.i bez zmian glowa rosla:(....................synek urodzil sie z normalna glowka 35cm:):):) u ciebie tez bedzie wszystko dobrze,zobaczysz:)tylko sie nie zamartwiaj na zapas. pozdrawiam .

Ja może nie o główce, ale o dokładności USG. Jak zaczęlam rodzić(odeszły wody) zrobiono mi USG, żeby się upewnić czy dam radę urodzić. Mały zawsze wychodził dość duży na pomiarach i ustalono, że będę miała cesarkę jeśli będzie miał więcej niż 3,5kg, bo malutka jestem. Na USG wyszło że ma 3,4:) Więc rodziłam naturalnie a po niecałych 3 godzinach urodziłam dziecko o wadze 3,9:) Takaż dokładność USG:) Nie martw więc się, bo na pewno wszystko jest ok:)

Gość madzka22
dziekuję wam bardzo za wsparcie. jest mi od razu raźniej. za miesiąc mamy kolejne usg, mam nadzieję, że dziecko obróci się tak żeby pan doktor mógł wszystko wymierzyć dokładnie:) gorącą pozdrawiam.

Gość Elusia126
Hejka. Ja mam ten sam problem. Jestem w 25 tc, głowka wskazuje na 23 tc, a brzuszek na 24 tc. Naczytałam się w internecie róznych rzeczy i wczoraj pół dnia płakałam. Na usg połówkowym robionym w 21 tc wyszło, że dzidzia ma wymiary odpowiadające 19 tc i gfłówka była większa od brzuszka a tu teraz taka rozbieżność. Martwie się bo nie wiem czy te wymiary się jeszcze zdołają wyrównać do porodu i wszystko będzie ok. Może któraś z Was miała podobnie. Proszę o odpowiedź bo odchodze od zmysłów.

Gość DO Elusia
rozbieżność jaką opisujesz nie jest niczym niepokojącym wymiary dziecka mogą nieznacznie odbiegać od siebie 2 tygodnie w jedną albo drugą stronę i nie ma w tym nic niepokojącego w końcu każdy z nas jest inny - jeden wysoki, drugi niski, jeden ma mała głowę, drugi dużą itp.;) w tym co opisałaś nie ma powodu do niepokoju;) głowa do góry:)

Gość Elusia126
Dziękuje za odpowiedź i pocieszenie. Pewnie jestem za bardzo przewrazliwiona. W poniedziałek ide na usg 4d żeby do końca sie upewnić czy wszystko jest ok. Mam od samego poczatku ciaze zagrozona i musze lezec w łóżku. Pozdrawiam