Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gdgsssgsd

Dlaczego Adam Mickiewicz uwzażany jest za Polaka?

Polecane posty

Gość gdgsssgsd

skoro jego rodzinnymi stronami jest Litwa? Wiem, ze wtedy była unia lubelska pomiedzy litwa, a polska, ale ona chyba polegała na sprawach politycznych...?

Gość hhttthgyhr

Gość Kacpruch
Od dawna wiadomo, że Małysz to Japoniec. Też tego nie rozumiem...

Gość tłuszcz na posladach
hmmmmmmmmm..... bo pisał po Polsku a nie Litewesku :)!!

Gość gdgsssgsd
a gdybym ja napisała to po angielsku znaczyłoby to, ze jestem dla was obcokrajowcem:O? on sam o sobie pisze jako o Polaku, a przeciez POCHODZI Z LITWY...to jak z tym jest?

Gość mnie się nie pytaj
Uwielbiam te wnioski wyciągane na podstawie jednego zdania w książce. To znaczy, że gdy ja napisze książkę i zawrę w niej zdanie \"Chiny, Ojczyzno moja!\" to zostanę Chińczykiem? http://www.slonko.com.pl/publicystyka.php Jest tam tekst/wywiad, którego nie udało mi się w tej chwili odnaleźć, ale zawiera on słowa samego Sokrata Janowicza, który stwierdza, że Mickiewicz był Polakiem. Gdyby ktoś powiedział Mickiewiczowi,że nie jest Polakiem pewnie by się zdziwił.

Gość dsada
bo jest polakiem, urodziłsie koło Nowogródka w Polsce a to że mieszkał na Litwie i tesknil za nią bedac w polsce to co innego, nieuku!

Gość Mickiewicz Adammmmm
mieszkał w Polsce tłuki. Litwa była kiedyś częścią Polski,ale to Polska była krajem ważniejszym, tzw. Koroną. poza tym mówił po polsku i o ile mnie pamięc nie myli to jego rodzina wywodziła się ze szlachty POLSKIEJ. oto i masz odpowiedź dziecko

Już sam początek informacji na wiki o Mickiewiczu nie pozostawiają wątpliwości. {Według wzmianki zawartej w herbarzu Niesieckiego Mickiewiczowie herbu Poraj wywodzili się z rodu kniaziów Giedroyciów. Poeta był synem Mikołaja Mickiewicza herbu Poraj, adwokata przy sądach niższych w Nowogródku i komornika mińskiego oraz Barbary z Majewskich.}

Gość uparcie pytający
Aż strach pytać na tym forum, bo naglę okazuje się, że chęć rozwiania wątpliwości zostanie zganiona przez wszystkowiedzących. "Kto pyta, nie błądzi"

Gość gość
Ożenił się z Żydówka bo miała dużo szmalcu