Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bojaniewieeem

mleko dla dwulatka-jak dlugo?

Polecane posty

Gość bojaniewieeem

mola corcia ma 2,5 roku.od 10 miesiaca zycia pije mleko krowie(prosze nie krzyczec tu na mnie ,ze dziecku daje mleko krowie) chodzi o to,ze mala pije z butelki przez smoczek,a ja mysle,ze moze powinna juz pic mleko z kubeczka? inne napije,herbatki pije z kubka "doroslego" bez dziubka ale mleka z kubka nie chce tknac. czy wy moze macie podobnie ze swoimi pociechami?

U nas butelka poszła w odstawkę przed ukończeniem roczku. Przeszliśmy na niekapek a z czasem na zwykły kubek. Nie miałam problemu z butelką.

Gość duża hela
A niby co w tym nienormalnego że 10 miesięczne dziecko mające ząbki pije mleko krowie.... Nienormalne to jest jak dzieko 2 - 3 letnie cycka ssie brrr ohyda A mleko próbuj z takiego kubka z ustniczkiem, kup jakis kolorowy zeby dziecko sie nim zainteresowało, ale nie na siłe bo sie zniecheci.

Gość ollkla
u mnie synek 2,5 roczku pożegnał butelkę tydzień temu sam odstawił bo smoczek się urwał ( to troszke z moją pomocą hehe) ale teraz mleka już nie pije wcale bo nie chce ale nadrabia jogurtami itp . Zaczął tez dużo więcej jeść i to rzeczy których dotychczas nie dotknął

Gość bojaniewieeem
dziekuje wszystkim za odpowiedzi:) widze,ze niepotrzebnie szukam dziury w calym hehe:) dodam tylko,ze coreczka pila z niekapka od roczku,a teraz od dosc dawna pije juz z doroslego kubeczka,ale mleko smakuje jej tylko ze smoczka:) i za nic nie chciala tknac mleczka z niekapka. no coz poczekamy-zobaczymy.poki co ciesze sie ,ze wogole pije mleko. widze,ze nie ma co dalej roztrzasac tematu,dziekuje:)

A może dobrym sposobem by było gdyby to Twoje dziecko samo sobie wybrało kubek z którego chce pić? Idź na zakupy,niech sama włoży do koszyka,niech sama zapłaci.Będzie dumna :D I może tym sposobem zacznie pić. Bo moim zdaniem jest zdecydowanie za duża na picie z butli ze smokiem :)

Ja myślę, że dziecko samo sie odzwyczai od butli ze smokiem. Co do mleka krowiego, ja mojej małej daję raz dziennie od 5 miesiąca życia w postaci płynnego budyniu-mała bardzo to lubi. Ja nie widzę nic złego w podawaniu maluchom krowiego mleka, sama się na takim wychowałam.

Gość niestey dziecko
samo raczej butli się nie pozbędzie :) mój mąż pił z butli kaszkę do dnia 1 komunii świętej (chwała teściowej :P) i jak odstawił butle to już więcej nigdy w życiu kaszki manny nie zjadł. Wnuczka znajomej do 6 roku życia lubiła sobie "pociągnąc" kakao z butli :) Więc raczej samo nie przechodzi, a często okazuje się, że brak butli to jednocześnie koniec z piciem mleka (bo juz tak dobrze jak z butli to z kubka nie smakuje). Mój młody miał rok jak odstawiliśmy smoczek, ale pił z niekapka i w łóżku mleko. potem jak odstawiliśmy niekapek (podobnie jak Oli, nam też się zepsuł :P) w ciągu miesiąca przestał pi mleko przed spaniem. Mleko dostaje w różnych przetworach, budyniu itp. To, że dziecko nie będzie pi mleka, ale dostawac je w innej postaci, nic się nie stanie. Krowie mleko nie jest gwarantem zdrowia ani prawidłowego rozwoju :)

krowie mleko nie jest złe. połowa populacji kiedyś sie na nim wychowywała. Moje koleżaeknki też swoim maluchom podają i nic złego się nie dzieje. Ja piłam tylko mleko z budyniem, a byłam wcześniakiem-samego mleka albo mieszanek z apteki nie tknęłam :P I rozwijałam się prawidłowo.. A co do tego, że dziecko samo się nie odzwyczai, to bym dyskutowała-myślę, że to zależy od dziecka. Córka mojej znajomej do 3 roku piła mleko z butli, chociaż inne napoje normalnie-z kubka. No i pewnego dnia po prostu jej przeszło. A mleczko pije nadal=nawet trzy kubeczki dziennie :)

Gość niestety dziecko
Mamusiu - ja nie napisałam, że mleko jest złe i wcale tak nie twierdzę, ale nie trzeba podawac mleka w czystej postaci. w razie gdyby dziecko przestało pi je w ogóle, bo np nie z butelki nie tknie, to można go podac w conajmniej kilkunastu o ile nie kilkudziesięciu postaciach i też do organizmu zostanie dostarczona odpowiednia ilośc wapnie i innych składników pochodzących z mleka. Co do tego, ze nie każde dziecko "dorasta" do odstawienia samodzielnie butelki wiem, że sa dzieci, które same odważą się na taki "krok w dorosłośc" więc napisałam "raczej"... butla jest po prostu dla dziecka czyms bardzo przyjemnym, powoduje miłe uczucia i zaspokaja pewne potrzeby oraz jest przyzwyczajeniem, a nieraz nawet można powiedziec nałogiem. dla przykładu - kolezanka odstawiła córce butlę ze smoczkiem w wieku prawie 2,5 roku. co się okazało? dziewczynka nie musi co chwilę pic ( a pila np jak była zdenerwowana, bo ja uspokajało) ma lepszy apetyt, więcej je i nawet z zasypianiem jej lepiej. i płaczu za butlą nie było, tylko z dwa razy wspomniała, że juz nie ma butli.

Gość Nehan
A ja uważam że mleko krowie jest złe :o Nie posiada witamin, obciąża nerki (co może się ujawnić po wielu latach), wypłukuje wapń z organizmu, powoduje anemię... :) ale to wasz wybór. PS. moja córcia pije z niekapka, a ma półtora roku... ;) a karmiłam ją cycem 13 miesięcy :) I jestem z siebie dumna bo nie uległam presji "szczęśliwych mam" robiących to co chcą i kiedy chcą :D

Poprzednie dziecko karmiłam cycem 17miesięcy, a potem bez problemu przeszło na picie mleka krowiego z kubeczka.. Teraz mam syna ktorego karmiłam 10miesięcy, potem zaczęłam dawać mleko modyfikowane. Syn ma teraz 20miesięcy i powoli w kubeczku daję mu mleko krowie. Przed snem uwielbia mleczko z butelki..Zastanawiam się tylko jakie mleko jest lepsze - to z z kartonika, czy pasteryzowane w butelce plastikowej..Proszę o odpowiedź.

nie wiem co poradzic bo moj z ukonczeniem 2 lat nie chial butli zauwazyłam ze zjada troszke i wołał łyzeczke wiec je manne łyzeczka , sam poprostu sam woał

manna, powiadasz..Ja i moje dzieci nie znamy tej kaszki.. To znaczy znamy ale tylko ze słyszenia.. Powiesz mi jak się ją robi?..jest dobra?..

no ja leje wode ok 200 ml sype kasze manne ok 1,5 łyki stołowej słodze zagotuje i juz jak lekko przestygnie dodaje mleka modyfikowaego i mały wcina czy dobra tak mały lubi mozna tez dodac kakao

brzmi nieskomplikowanie:-) dzięki, napewno spróbuję.. Ale widzę, że podajesz mleko modyfikowane.. Ja zastanawiam, czy nie przejść na zwykłe..

wiesz co kakao pije na zwykły z kartonika i nic mu nie jest ale jakos manny nie próbowałam jeszce bebe po nowym roku robic rewolucje :D z mlekiem i chcemy sie pozbyc SMOKA

Widzę, że plany bardzo słuszne.. Mój też ze swoim przyjacielem nie chce się rozstawać, ale napewno jak skończy dwa latka też trzeba będzie się za to zabrać.. Życzę powodzonka i dzieki za przepis. Kończę bo mam furęęęęę roboty.. :-)

Gość MAMA MISI
A moja córka- 3 latka , pije mleko z butelki, tyle ze nie krowie a bebilon 4 albo nestle junior, pije 2-3 razy dziennie i nie mam zamiary narazie tego zmieniać. Próbowałam z kubeczka lub z różnymi płatkami ale się nie tchneła takiego.