Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rozdzielna

ROZDZIELNOŚĆ MAJĄTKOWA

Polecane posty

Gość Rozdzielna

Witam! mam kilka pytań dotyczących rozdzielności majątkowej - może ktoś będzie umiał i chciał pomóc. Podam w skrócie fakty;) Sytuacja wygląda następująco - jestem kilka miesięcy po ślubie; od samego początku (kilka dni przed ślubem) mamy z mężem rozdzielność majątkową. Mieszkamy i jesteśmy zameldowani w mieście A, w mieszkaniu, które należy do jego matki (teściowie mieszkają gdzie indziej). Ponadto ja jestem właścicielką mieszkania w mieście B. Ostatnio zaczęliśmy remont (tapety, sprzęty agd itp.). Notariusz poinformował nas, że w razie większych zakupów fakturę powinniśmy brać na nas oboje. Niestety większość spraw załatwia mój mąż (jestem w 9 miesiącu ciąży ze wskazaniem do leżenia) i faktury bierze albo na swoją matkę (jako że jest właścicielką mieszkania) albo firmę (pracuje w firmie rodzinnej w takiej branży, że może to jakoś tam załatwić). I stąd moje pytania: 1) czy w ogóle takie zakupy (tapety, lodówka, kuchenka) można odliczyć sobie "od podatku"? 2) czy (jeśli można odliczyć) ma znaczenie, że nie jesteśmy właścicielami mieszkania? Choć jesteśmy tam zameldowani na pobyt stały?

Gość Rozdzielna
Bardzo dziękuję za wszelkie wiadomości :) Do notariusza będę mogła zadzwonić dopiero w poniedziałek, a sprawa zaczęła mnie strasznie męczyć...

Gość Rozdzielna
Może ktoś jednak wie czy: 1) takie zakupy (tapety, lodówka, kuchenka) można odliczyć sobie "od podatku"? 2) czy (jeśli można odliczyć) ma znaczenie, że nie jesteśmy właścicielami mieszkania? Choć jesteśmy tam zameldowani na pobyt stały?

Gość Rozdzielna
??

Lepiej skonsultuj to z notariuszem, bo tutaj to za chwile wsiądą na Ciebie, że nie ufasz mężowi :(

Gość Rozdzielna
Szczerze mówiąc to może nie to, że nie ufam, ale nie podoba mi sie to.