Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lionne

wozek na wertepy

Polecane posty

hej! dziewczyny doradzcie w sprawie wozka... moja siostra rodzi w kwietniu, pomalu rozglada sie za wozkiem; mieszka w okolicy gdzie nie ma dobrej drogi, wertepy praktycznie no i zastanawiala sie nad wozkiem 3kolowym tylko ma watpliwosci jak sie sprawdzi; prosila mnie zebym poszperala w necie i poogladala wozeczki bo jej net chodz straaasznie wolno, tylko ze ja juz nie mieszkam w PL i nie wiem jaki wozek by sie najlepiej sprawdzil w polskich realiach drogowych no i nie znam wszystkich firm jakie sa dostepne... wstepnie znalazlam dwa: Bebe Confort High Trek i Xlander, ten 3kolowy; co o nich myslicie?

Gość jakiś terenowy by się przydał
z napedem na 4 koła :D

ja rozmawiałam kiedyś z producentem wózków- powiedział mi, że najlepiej w realiech naszych polskich chodników sprawdzają się wózki z piankowymi, dużymi kołami (chodzi o to aby koła były twarde) i dodatkowo aby koniecznie miały blokadę obrotności lub w ogóle bez tego. Dobrze jest też aby wózek nie ważył zbyt wiele, bo czasem trzeba go przenosić i do tego przekładana rączka oraz możliwość szybkiego złożenia -to ważne w zależności od wielkości bagażnika samochodowego

Gość moje piec groszy
my mamy xlander na 4 kolach, konkretnie xlander xa i jestem b. zadowolona, chociaz brakuje przekladanej raczki ;)

Polecam Mutsy Urban Rider, koniecznie na 4 koła jeśli na wertepy. Mój sprawdza sie rewelacyjnie, nie przenoszę go na wyboistych chodnikach, bo sam daje sobie z nimi radę, pokonywałam w nim nieodśnieżone drogi. 3 kół jakoś nie widzę w polskich realiach.

Gość eeelaaa
Ja miałam wózek Bartatina classic jest duzy, ma duże koła i świetnie się sprawdzał na wyprawy po lesie, zarówno gondole jak i spacerówkę można dowolnie ustawiać - tzn. w kier. jazdy lub do siebie. Niestety nie ma przekładanej rączki i sporo waży - ale to jedyne jego minusy.

Gość Anialisa
Xlander XA sprawdza się świetnie w trudnym terenie. Często wędrowaliśmy z synkiem po lesie, po wybojach, po piaszczystym i kamienistym podłożu, a wózek od roku bez żadnej usterki i wygląda jak nowy. Od czasu do czasu tylko trzeba dopompować koła i jest ok:) Rączki przekładanej nie ma, ale kompletnie nam to nie przeszkadza. Ważne, że wózek porządny, trwały i ładnie wyglądający. Trójkołowiec na ciężkie podłoża to porażka, namęczy się twoja siostra jak cholera, lepiej wybrać model stabilniejszy na 4 kołach - bez udziwnień.

ok, dzieki dziewczyny:) kurcze, a ja myslalam ze te trojkolowe to wlasnie dobre na wertepy... to kiedy sie one wlasciwie sprawdzaja?

Gość Anialisa
Wiesz, niektóre dziewczyny narzekają na tójkołowce, że niezbyt dobrze się je prowadzi i jest problem ze stabilnością wózka podjeżdżając na przykład na krawężnik, podjazd dla wózków czy mały schodek. Większość dziewczyn z trójkołowcami, które widziałam na swoim osiedlu wciąga po prostu wózek za sobą, a nie prowadzi przed sobą. Pomyśl, jak będzie świrowało przednie kółko na wybojach, nie podtrzyma przecież ciężaru całego wózka i nie zapewni równowagi. Oczywiście dziewczyny szybko uczą się prowadzić taki wózek i jest on dla nich wygodny - tak mówią. Ale na przykład matka mojej koleżanki, która wzięła wnusię na spacer, nie umiejąc zjechać wózkiem z wysokiego krawężnika - wywróciła go. Na szczęście nic się nie stało, ale strachu miała babcia wiele. Trójkołowce są ładne, takie "trendy" i nowoczesne, ale na równe powierzchnie - moda na nie przyszła z zachodu, gdzie chodniki są równiutkie, a matki i tak nie robią takich kilometrowych spacerków jak my, bo wszędzie podjeżdżają autem.

Gość Anialisa
Oczywiście chodziło mi, że dziewczyny wciągają wózki trójkołowe za sobą tylko w chwili podjeżdżania pod przeszkodę typu schody, strome podjazdy itp. Na równych powierzchniach prowadzą je tradycyjnie - do przodu:)

Buahahaha ale się uśmiałam z tego o trójkowcach :D Miałam ze 4 trójkołowe wózki i nigdy nie wciągałam wózka pod krawężnik tyłem :D Podbijałam go normalnie i stawiałam kołem na chodniku :D Cóż za dziwadło! Mam buggstera i to jest świetny wózek-tylko że spacerowy, wszędzie nim wjadę, bo ma szerokie koła i jest mega zwrotny.

aha i chaciałabym zobaczyć, jak podjeżdża się wózekiem 4-kołowym po schodach :) Przodem???????????? Łaaaał to naprawdę musi być niesamowite ;)

jeszcze raz dzieki dziewczyny za wszystkie uwagi, naprawde sie przydadza:) z trojkolowymi to wlasnie mnie intrygowalo kiedy naprawde sie przydaja mieszkam we Francji i tu nie uswiadczysz wozka 4kolowego na duzych pompowanych kolach, wszystkie z malusienkimi koleczkami bo takie najlepiej sprawdzaja sie w marketach, na miescie, no ale fakt ze chodniki sa porzadne... a 3kolowe to tu ludzie kupuja wlasnie na wies, na trudny teren, a wiekszosc z was pisze ze na wyboje sie one nie nadaja wiec juz zglupialam... te 4 kolowe sa fajne tylko szkoda ze wiekszosc nie ma skretnych przednich kol, a takie sa bardzo przydatne w miescie...

Gość gość
Na wertepy 3 kołowiec nie zda egzaminu. 4 koła mogą być skrętne ale z możliwością zablokowania i co najważniejsze to aby miał bardzo dobrą amortyzację. Polecam Anex Sporta. Idealnie nadaję się na takie tereny. Koła pompowane oraz podwójna regulowana amortyzacja dają ogromny komfort dla dziecka jak i dla osoby która go prowadzi.

Gość gość
Właśnie trzykołowiec, taki którego konstrukcja naśladuje konstrukcje wózków sportowych, to wózek w trudny teren. Musi mieć wysunięte daleko w przód, nieskrętne mniejsze koło (super na schody tramwajów, na jazdę po korzeniach drzew, na plażę czy zwały lodu) i skośnie montowane tylne koła. Ja miałam dla córki X-lander X-run. Lepszego nie ma.

Gość gość
o, znowu anex sport