Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Oranje

Nawróciłam się. Należę do Kościoła Zielonoświątkowego.

Polecane posty

a po drugie ja jestem bmb- londyn, a tobie się coś w głownie zaczyna teleptac, nieprawdaż, skarbie. ;)

\" list od Boga ale zapisany przez ludzi. Przeciez jest wiele interpretacji Pisma sw, czesto sprzecznych ze sobą. Jak roznia sie Ewangelie! To przeciez czlowiek tworzy religię. Kazdy uwaza, ze jego jest najlepsza. Przypadek sprawil, ze spotkalas Zeilonoswiatkowcow. Gdybys sie urodziła w Indiach spotykalabys sie z hinduistami i mowila, ze tylko oni maja rację.\" Wiesz,w odpowiedzi na to co powyżej,ewangelie, róznią sie od siebie i nawzajem uzupełniają. Wyobraź sobie , ze ty i trzech twoich znajomych, ma napisać wypracowanie na temat jakiegoś ważnego wydarzenia. Wszyscy zawrzecie sedno sprawy w swojej pracy, ale czy to znaczy , że napiszecie kropka w kropkę to samo??Postać Jezusa jest przedstawiona czterem typom ludzi tworzących populację świata tak aby każdy mógł zrozumieć. W czasach Jezusa zyły cztery klasy ludzi odpowiadaqjące typom ludzi dzisiejszych. Dlatego każdy z ewangelistów pisał w sposób jasny i zrozumiały dla wybranej grupy. Mateusz przedstawia Jezusa jako Króla, Marek jako sługę, Łukasz jako człowieka, Jan jako Syna Bożego. To tak pokrótce bo temat jest dosyć obszerny. :) pozdrawiam wszystkich wierzących w Jezusa Zbawiciela.

Gość list od Boga ale zapisany
Yogi, to , co piszesz, jest oczywistoscią, chcialam zwrócic uwage na to, ze nawet w obrebie jednej religii chrzescijańskiej ( i obszaru geograficznego) interpretacje moga sie roznic - a co dopiero w skali swiata i odleglosci , ktore , gdy powstawaly religie, wydawaly sie znacznie większe. Dlatego np.urodzeni na wschodzie byli buddystami, bo to religia ich kultury, chrzescijanstwo tam prawie nie docieralo. Gdyby sie urodzili 500lat temu w Europie, byliby chrzescijanami. Przypadek.

czytałem gdzieś,że Biblia, jako najważniejsza księga chrześcijan, popiera homoseksualizm i Bóg jest pierwszym na świecie gejem, bo stworzył w raju pierwszego męzczyznę na swój obraz i podobieństwo. Heretycka myśl i obrażająca uczucia religijne, dlaczego, jakby był heteroseksualny stworzyłby pierwszą kobietę....

bmblondyn no skoro tak, to dlaczego kazał spalić Sodomę i Gomorę? Gdyby tym homo był to raczej by kobiety nie stworzył. Boże zlituj się nad tymi, którzy takie brednie wymyslają. :(

wspólnota z bogiem “, N.D. Walsch : http://zenforest.wordpress.com/2007/12/26/rozmowy-z-bogiem/ kościół źle interpretuje boga bo nie ma piekła nie ma też czyśćca 10 mitów które kościół wymyślił by manipulować ludźmi 1. Bóg ma zadanie do wykonania. (Istnieje potrzeba). 2. Wynik życia jest niepewny. (Istnieje przegrana). 3. Jesteście oddzieleni od Boga. (Istnieje podział). 4. Wszystkiego jest za mało. (Istnieje niedobór). 5. Jest coś, co musicie zrobić. (Istnieje wymóg). 6. Jeśli tego nie zrobicie, zostaniecie ukarani. (Istnieje osąd). 7. Za karę skazani jesteście na wieczne męki. (Istnieje potępienie). 8. Zatem miłość jest uwarunkowana. (Istnieje uwarunkowanie). 9. Poznanie i spełnienie warunków daje wam przewagę nad innymi. (Istnieje wyższość). 10. Nie wiecie, że to wszystko są iluzje. (Istnieje niewiedza). Przesiąkliście tym mitem kulturowym na wskroś i żyjecie nim bez reszty. „Tak już jest\", mówicie jeden drugiemu. Od stuleci to sobie wmawiacie. Nawet od tysiącleci. Od tak dawna, że iluzje te obrosły legendami. Kluczowe spośród nich sprowadzone zostały do koncepcji takich jak te... - Bądź wola Twoja. - Przetrwanie najlepiej przystosowanych. - Zwycięzca zgarnia wszystko. - Ciąży na was Grzech Pierworodny. - Są grzechy śmiertelne. - Zemsta należy do Mnie, rzecze Pan nie ma grzech pierworodnego ani wiecznych męk

Gość do blondyna
''A więc, pojawiła się nowa Kamelia, by szerzyć słowo Boże......'' nie rozumiem przeszkadza Ci to?

Merkaba, czy ty podpisujesz się pod tym co zacytowałaś , bo tak zrozumiałam.

kazał zniszczyć Sodomę i Gomorę, bo ludzie zaczęli uprawiać grzech sodomii, czyli uprawiać stosunki seksualne ze zwierzętami a także męzczyźni z męzczyznami. A to było zatrzeżone tylko dla Jahwe. Nawet, bogobojny Lot oferował swoje dziewicze córki, bo były gówno warte, dla Boga -geja , Jahwe.

nie blondyna , bmb londyn, wystarczy , że są już dwa tasiemce , z wklejoną Biblią/ skopiowaną/

"kazał zniszczyć Sodomę i Gomorę, bo ludzie zaczęli uprawiać grzech sodomii, czyli uprawiać stosunki seksualne ze zwierzętami a także męzczyźni z męzczyznami. A to było zatrzeżone tylko dla Jahwe." teraz weź te wywody jakos udowodnij.Na podstawie czego wysnuwasz takie hipotezy? Ja czegoś takiego na podstawie Biblii nie stwierdziłam :\

jeśli to są znawcy bibli to tak, żal ściska odbytnicę, jeśli Biblii, to inna sprawa.

''jedno i drugie to tylko interpretacja ludzi. Kazdy chwali wlasne. Kto sie urodzi w USA moze byc baptysta, w Azji- buddystą, w Rosji- prawosłwnym itd Skad mozesz wiedziec, czego naprawde sobie zyczy Bog i jaki on jest? jeden ma byc lepszy od drugiego?'' ''uazasz, ze nie ma dobrych ludzi np wsrod buddystów? A Dalaj Lama chocby? To wbrew milosci i szacunku do blizniego'' ''pismo swiete przeciez zostalo napisane przez jakis lunatykow tysiace lat temu. nie widze powodu, by wierzyc w jakies bzdury.'' ''w ułamku sekundy zniósl takze przyjaciól ( np 11 wrzesnia)'' ''czytałem gdzieś,że Biblia, jako najważniejsza księga chrześcijan, popiera homoseksualizm i Bóg jest pierwszym na świecie gejem, bo stworzył w raju pierwszego męzczyznę na swój obraz i podobieństwo. Heretycka myśl i obrażająca uczucia religijne, dlaczego, jakby był heteroseksualny stworzyłby pierwszą kobietę...'' Co to za bzdury wogóle ? Czy wy wogóle czytaliście ''od deski do deski'' całą Biblię ?!

Proszę bardzo czekam na pytania związane z Biblią :) Chętnie odpowiem i odrazu jeśli to możlwie przytoczę konkretny werset z Biblii potwierdzający moją tezę !

skopiowałaś moją wypowiedź, nie jestem znawcą Biblii, ale czy w Genesis, nie pisze wyraźnie, stworzyłem człowieka na obraz i podobieństwo swoje. Zaprzecz temu jeśli zdołasz.

Gość wyjaśnienie
1. Bóg ma zadanie do wykonania. (Istnieje potrzeba). Zadanie Boga to rozsiać dobrą nowinę po ziemi i przekazać ludziom że kto pragnie życie wieczne ma je gdy przyjmuje Jezusa 😍 2. Wynik życia jest niepewny. (Istnieje przegrana). Wynik jest niepewny ponieważ żyjemy w grzechu i możemy stracić wiarę trzeba się umacniać w wierze 😍 3. Jesteście oddzieleni od Boga. (Istnieje podział). Jesteśmy zaiste, grzech nas od Boga trzeba się szczerze wyrzec grzechu by moc zbliżyć się do Boga 😍 4. Wszystkiego jest za mało. (Istnieje niedobór). Za mało poświęcamy sie dla innych Jezus nauczając mowił ''NAŚLADUJCIE MNIE'' tymczasem wielu kocha bardziej własne ego niż bliźniego. 5. Jest coś, co musicie zrobić. (Istnieje wymóg). Tym wymogiem jest praca nad sobą, patrz punkt 4 😍 6. Jeśli tego nie zrobicie, zostaniecie ukarani. (Istnieje osąd). Sami siebie ukaramy, jeśli nie spełnimy zasady miłości do bliźniego i porzucenia grzechu, czyli zła. 7. Za karę skazani jesteście na wieczne męki. (Istnieje potępienie). Nikt nie idzie do nieba za przemoc, gwałt,nienawiść,zabijanie. 8. Zatem miłość jest uwarunkowana. (Istnieje uwarunkowanie). Miłość jest uwarunkowana czynem wobec bliźniego, takim jak Jezus nas nauczył-poświęcaniem się dla bliźnich. 9. Poznanie i spełnienie warunków daje wam przewagę nad innymi. (Istnieje wyższość). Tak- Miłość wszystko zwycięża 10. Nie wiecie, że to wszystko są iluzje. (Istnieje niewiedza). Istnieje niewiedza, to znaczy źle interpretować przesłanie ktore jest dobre i uczy dobrych,moralnych rzeczy, dlatego trzeba prosić Ducha Świętego o dobre zrozumienie słow Biblii i nauczania Chrystusa, ktora ma nas odmienić-mamy stać się dobrym człowiekiem

nie ma grzech pierworodnego ani wiecznych męk wszystko to przekabacił kościół na swoja modłę a biblia jest mitem

Rdz 1: 27 '' I Bóg przystapil do stworzenia czlowieka na swoj obraz, na obraz Bozy go stworzył, stworzył ich jako mężczyznę i kobiete.'' Ale chodziło i o to : ''''czytałem gdzieś,że Biblia, jako najważniejsza księga chrześcijan, popiera homoseksualizm i Bóg jest pierwszym na świecie gejem'' Czytałeś GDZIES ?! a co kogo obchodzą informacje z jakiś nieznanych źródeł ?! Najwazniejsze to to co pisze w Bibli.

Gość wyjaśnienie
merkabo a Jezus też jest mitem?

i to jest właśnie 10 mitów kościoła nie ma grzechu ani podziału bóg nic nie potrzebuje fragment z wspólnoty z bogiem http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=antubis12 Oto Pierwsza Iluzja: ISTNIEJE POTRZEBA To nie tylko Pierwsza Iluzja, ale i największa. Opierają się na niej wszystkie pozostałe. Wszystko, czego obecnie doświadczasz w życiu, wszystko, co odczuwasz w poszczególnych chwilach, ma swoją przyczynę w tej myśli, i w twoich wyobrażeniach na jej temat. We wszechświecie potrzeba nie występuje. Potrzebuje się czegoś, jeśli wymaga się jakiegoś określonego wyniku. Wszechświat nie wymaga żadnego określonego wyniku. Wszechświat stanowi wynik. Podobnie w umyśle Boga potrzeba jest nieobecna. Bóg potrzebowałby czegoś, gdyby pragnął jakiegoś określonego wyniku. Bóg nie pragnie wyniku. Bóg jest siłą sprawczą wszystkich wyników. Gdyby Bóg potrzebował czegoś do osiągnięcia określonego wyniku, skąd by to wziął? Poza Bogiem nic nie istnieje. Bóg jest Wszystkim Co Jest, Wszystkim Co Było i Wszystkim Co Będzie. Nie ma czegoś, co nie byłoby Bogiem. Łatwiej to uchwycić, jeśli podstawi się „Życie" w miejsce „Bóg". Te słowa są zamienne, więc nie wpłynie to na sens, ale pomoże lepiej zrozumieć. Nie ma czegoś, co nie byłoby Życiem. Gdyby Życie potrzebowało czegoś do osiągnięcia określonego wyniku, skąd by to wzięło? Poza Życiem nic nie istnieje. Życie jest Wszystkim Co Jest, Wszystkim Co Było i Wszystkim Co Będzie. Bóg nie potrzebuje, aby działo się cokolwiek innego niż to, co się dzieje. Życie nie potrzebuje, aby działo się cokolwiek innego niż to, co się dzieje. Wszechświat nie potrzebuje, aby działo się cokolwiek innego niż to, co się dzieje. Taka jest natura rzeczy. Tak właśnie jest, a nie jak sobie to wyobrażałeś. Zaczerpnąłeś ideę Potrzeby ze swojego doświadczenia, w ramach którego potrzebujesz różnych rzeczy do przetrwania. Załóżmy jednak, że wszystko ci jedno, czy żyjesz czy nie. Czego wówczas byś potrzebował? Niczego. I załóżmy, że nie jest możliwe, abyś nie żył. Czego wówczas byś potrzebował? Niczego. Poznaj zatem prawdę o sobie: Nie sposób, abyś nie przetrwał. Nie możesz nie żyć. Pytanie nie, czy będziesz żył, tylko jak. To znaczy, jaką postać przyjmiesz? Co będzie twoim doświadczeniem? Powiadam ci: niczego nie potrzebujesz, aby przeżyć. Przetrwanie masz zagwarantowane. Obdarzyłem was wiecznym życiem i nigdy go wam nie odbiorę. Możecie na to powiedzieć, że co innego przetrwanie, a co innego szczęście. Możesz pomyśleć, że potrzebujesz czegoś, aby przeżyć szczęśliwie - że możesz być szczęśliwy tylko pod pewnymi warunkami. Choć to nieprawda, ty w to wierzysz. A ponieważ wiara wytwarza doświadczenie, tak doświadczyłeś i doświadczasz życia, i wyobrażasz sobie Boga, który doświadcza życia w taki sam sposób. Nie jest to prawdą ani odniesieniu do Boga ani do ciebie. Tylko że Bóg to wie. Kiedy ty będziesz to wiedział, staniesz się jak On. Opanujesz sztukę życia i odmieni się twoja rzeczywistość. Oto wielka tajemnica: Szczęście nie jest wynikiem określonych warunków. Określone warunki powstają jako wynik szczęścia.

Biblia, jest tworem napisanym w przestrachu przez biskupów na rozkaz cesarza Kontantyna. Stwierdził on, że ta zaraza chrześcijaństwo, tak się rozprzestrzeniła, że nie zdoła jej opanować, więc trzeba wykorzystać na swoją korzyść. Biskupi pisząc w pośpiechu Biblię popełnili wiele błędów, które przez dwa tysiące lat nawiedzeni chrześcijanie wymyślają najbardziej bzdurne wyjaśnienia. Biskup Ireneusz stwierdził, że cztery Ewangelie będą odzwierciedlać cztery strony świata, więc to będzie takie pasowne. Jeśli biskupi byli natchnieni przez Boga przy pisaniu Biblii, to Bóg pewno, był pijany jak bela.

Profesorko czytaj uważniej Biblię. Bóg stworzył Adam, potem zwierzęta, które Adam nazywał, a dopiero potem jak zaczął się z Adamem nudzić stworzył kobietę Ewę, no było tak, czy nie?

Gość list od Boga ale zapisany
profesorko - nigdzie nie pisałam, ze jestem znawcą Biblii i nie czytałam jej od deski do deski. Nie kazdy czuje taka potrzebę. Ma ona dla mnie wartosc kulturową i literacką, podobnie jak Koran czy Tora (ktorych prawdopodobnie ty też od deski do deski nie czytałas, a wypadałoby , skoro chcesz powaznie i autorytatywnie wypowiadac sie na tematy religijne). Swoją droga , jesli ma ona dla ciebie szczególne znaczenie nie powinnas pisac słowa BIBLII z błędem ortograficznym (''znawców Bibli'') , to brak szacunku. W tym , co pisalam, nie odnoszę sie od niej, tylko dyskutuje z autorką (nick "a co to ma za znaczenie" tez był mój). Spytałam np. czy uważa, ze Dalaj Lama nie jest dobry ( choc nie jest wyznawcą Chrystusa). Zamiast konkretnej odpowiedzi na konkretne pytanie dostaje cytaty, ktore mozna interpretowac rozmaicie.

troche przesadziłem z tym mitem ale na biblii nie można się opierać czego o biblii nie wiecie Langbein W. J. - Tajemnice Biblii na podstawie biblii zrekonstruowano pojazd obcych Blumrich, z urodzenia Austriak, wyemigrował w 1959 roku do USA. Pracował w amerykańskiej agencji kosmicznej NASA, zrobił karierę jako naukowiec i praktyk. W końcu został szefem Działu Konstrukcyjno-Projektowego. Za swoje prace w tej dziedzinie otrzymał najwyższe odznaczenia. W 1968 roku wpadł mu w ręce światowy bestseller Ericha von Dänikena Wspomnienia z przyszłości. Zawarte tam przemyślenia były dlań na początku zupełnie nieprzekonujące. Twierdzenia Szwajcara, że prorok Ezechiel w tekście Starego Testamentu opisuje pozaziemski pojazd latający, uznał za kompletny nonsens. W końcu sam zajął się tym problemem. Dysponując wiedzą i doświadczeniem zawodowym postanowił obalić tezę o pojeździe kosmicznym... ale wkrótce stał się jej zwolennikiem. Udało mu się nawet zrekonstruować na desce kreślarskiej statek kosmiczny opisany przez Ezechiela. Okazało się, że jest to rodzaj wahadłowca kursującego między macierzystymi statkami kosmicznymi krążącymi po orbicie wokółziemskiej a Ziemią. Josef Blumrich przestudiował uważnie cały tekst Ezechiela. Doszedł do przekonania, że przez około 20 lat prorok co najmniej trzykrotnie widział pozaziemski pojazd latający. Jego opisy były tak precyzyjne, że Blumrichowi udało się zrekonstruować graficznie ten obiekt ze wszystkimi szczegółami. Niebieski wóz wyglądał więc tak: kadłub główny miał kształt dziecinnego bąka. U góry był zaokrąglony, na szczycie znajdowała się przezroczysta kopuła, pod którą siedział pilot. Dolna część pojazdu była spiczasta, kończyła się „dyszą rakietową”. Znajdowały się tam również cztery cylindryczne „korpusy” z kołami oraz cztery napędy wirnikowe. Josef Blumrich pisze: „Ogólny wygląd statku kosmicznego opisanego w Księdze Ezechiela da się odczytać z relacji tego proroka. Inżynier może następnie, niezależnie od relacji, obliczyć założenia i zrekonstruować aparat latający tego typu. Jeżeli się uzna, że efekt takiej pracy nie tylko będzie możliwy do zrealizowania z technicznego punktu widzenia, lecz również pod każdym względem niezwykle sensowny i przemyślany, jeśli się następnie znajdzie w opowieści Ezechiela opisy szczegółów i procesów, pokrywające się z efektami technicznymi, wtedy nie będzie można już mówić wyłącznie o poszlakach” [Cyt. za: Erich von Däniken, Strategia bogów, Warszawa 1993, s.64.].

Gość kjhgnvoir
dlaczego w tym co dobre i miłosierne doszukujecie się zła? złe złu przypiszcie a dobro dobru bo patrzycie na to w skrzywionym zwierciadle, nie macie nawet bladego pojęcia o słowach Biblii ani o PRAWDZIWYM słowie Bożym rozumiecie je jak wam pasuje i wciskacie ludziom tą ciemnotę, ludziom ktorzy żyją z Bogiem i dla Boga myśłicie że kogoś przekonacie? Po co tracicie tutaj swoj cenny czas???

bmblondyn - Ale ty bzdury piszesz :) Stowrzył Ewę ponieważ powiedział '' Czlowiekowi nie jest dobrze samemu, uczynie dla niego pomoc jako jego uzupelnienie.''

Gość kjhgnvoir
profesorko 🌻 nie przekonasz go, on sam się kiedys przekona

Właśnie przekona się :) Ale coż można na to poradzić... chce się ludziom pomagac i ich ratowac a oni dalej swoje ...