Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Georgia13

WYCINAĆ CZY NIE...?

Polecane posty

Gość gruoszka
miałam pieprzyki na piersi i na udzie...blizny były nieduże,teraz prawie niewidoczne,ładniej jest na piersi.Chirurg dał mi Contractubex ale ponieważ dostałam uczulenia(uczucie swędzenia,miałam ochotę drapać) poszłam do dermatologa i ten przepisał mi Dermatix.Smarowałam do końca tubki ...może dermatolog dałby mi następną ale niespcjalnie się przejmowałam.Teraz jest ładnie.

" jak sie zdrapie pieprzyk to po jakimś tygodniu sie umiera. " Masz tyle lat co w nicku? To wszystko tłumaczy. Umarłabym już kilka razy.

Gość co za głupotyyyyy
jeśli się zadrapało piperzyka to nic sie nie stanie o ile nie były tam komórki rakowe, jeśli były to się umiera po kilku-kilkunastu miesiącach! Zaczynam mysleć że to prowokacja, jak mozna takie głupoty wypisywać:/ Jesli ktoś usunął pieprzyk i ma czerniaka, to niekoniecznie musi mieć związek:/ Może miała innego, który zezłośliwiał?

Gość ja znam ...
co za herezje... mam mnóstwo pieprzyków i zdarzało mi się zdrapać a raz ściąć maszynką do golenia przez przypadek. I - odpukać - żyję. Znamię jest usuwane z bezpiecznym odcinkiem skóry i poddane badaniu. Jeżeli istnieje jakiekolwiek ryzyko to minimalne.

Gość ja znam ...
ZNAMIĘ!!!

Gość ja znam ...
poprawna polszczyzna źródłem sukcesów... eh...

dziewczyny ale jeżeli w badaniu dermatoskopem wyjdzie ok to nie trzeba usuwać tych pieprzyków?

Gość ja znam ...
nie ale trzeba powtarzać takie badanie i obserwować znamię

Gość nie trzeba chyba
że znamię/piperzyk jest w miejscu narazonym na ciągłe otarcia lub uszkodzenia, np na szyji, pod pachą, w okolicach biustonosza. Ja miałam znamię od urodznie ana szyji i lekarz zalecił usunięcie ponieważ ubranie ciągle to miejsce podrażniało

Gość gruoszka
będąc na badaniu dermatoskopowym dermatolog obejrzał mi chyba wszystkie pieprzyki i tylko dwa były do usunięcia,resztę mam i mi nie przeszkadzają:)Oczywiście jeżeli coś budzi wątpliwości to za jakiś czas trzeba powtórzyć to badanie.

Gość powinno sie wycinac
znamiona narażone na uszkodzenia mechaniczne (otarcia itp.) i narazone na dzialanie promieni slonecznych.

dzięki za odpowiedź, mam ich sporo ale są małe więc nic z nimi nie robiłam. Dla pewności muszę iść do dermatologa.

Gość lllillla
śmiac mi sie chce georgia13 jak czytam to co piszesz. przepraszam, ale to prawda. Jeżeli masz pieprzyka i boisz sie, ze cos sie z nim stanie, to ic do dermatologa. On cie nie zje . Pieprzyk nie jest powodem śmierci ! jeżeli masz go w takim miescu, w którym jest narazony na podrażnienia np. > jezeli jest na plecach i moze ocierac się od zapiecie stanika, to jak najbardziej go usuń. Najpierw idziesz do dermatologa. On obejrzy pieprzyk. Potem powie Ci, czy koniecznie musisz go wycinac. Jeśli tak, to skieruje Cie do chirurga. Chirurg obejrzy go raz jeszcze i przwprowdzi zabieg. Będzie trwac ok. 20 min. Potem z wycietym pieprzykiem idziesz do przychodzni i dajesz na badanie. i już ! po sprawie ! zapewniam, że przeżyjesz .

Gość gruoszka
są po prostu pewne pieprzyki, własnie w miejscach narażonych na obcieranie lub nagle powiększające się itp. i im trzeba się przyjrzeć... zwrócił mi uwagę na pieprzyk lekarz odczas robienia usg piersi...potem cała reszta,którą już opisałam

NO ale kiedy ja juz mam skierowanie..NIE JEST TAK JAK MOWISZ.. DERMATOLOG NIE POWIEDZIAL MI NIC i nic nie obejrzał..dał tylko skierowanie do poradni chirurgi onkologicznej co teraz..?

Gość gruoszka
dobranoc dziewczyny

Gość lllillla
i teraz idź do tej poradni. Tam już Tobą pokierują.

Gość Ansza
Witam,ja mialam wycinany 1 pieprzyk na twarzy!!!przypomina to wygrawerowanie skory no!!!i to w Angli gdzie kompletnie nic nie rozumialam co lekarz do mnie mowi i co mi bedzie robil hee zabieg trwal 15 minut przy znieczuleniu miejscowym,po pieprzyku ani sladu a twarz wyglada slicznie...Lekarz zabral pieprzyk do badania ale nic sie do mnie nie odezwal to chyba jest OK teraz sie wybieram i wytne sobie okolo 6 pieprzykow!!!