Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalipuna

pierwsza wizyta u ginekologa

Polecane posty

Gość lalipuna

Hej:) mam 17 lat i niedługo po raz pierwszy idę do ginekologa. Troche się denerwuję dlatego mam 3 pytania: czy ma znaczenie czy się golę w miejscach intymnych. chodzi mi o to, że niedawno się goliłam i włoski już trochę odrosły, a nie moge się gloić zabyt często bo mam wtedy podrażnioną skórę. a nie wiem czy to ma jakieś znaczenie przy badaniu. po drugie to jak wygląda takie badanie tzn co lekarz robi (dodam, że nie jestem już dziewicą) i po trzecie jak się przeprowadza cytologię. a może jeszcze jakieś rady, może jest coś o czym nie pomyślałam?? dzięki z góry za powazne odpowiedzi :D

Gość Ylka
To czy się golisz czy nie ma raczej znikome znaczenie, mnie np pytała czy mam ogolnie obfite owlosienie czy raczej normalne, bo bylam po goleniu wtedy. wklada Ci palec do srodka i sprawdza czy wszystko ok, pyta czy jestes dziewica czy nie. No i cytologii sie w takim wieku chyba nie robi?

Gość a więc takkkk
co do golenia to jest tylko i wyłącznie Twoja sprawa, wszystko zależy od tego jak będziesz się czuć komfortowo. Ja np się nie gole poza strefą bikini, a jedynie skracam troszke włosy. Przygotuj kalendarzyk aby powiedziec kiedy była ostatnia miesiaczka, ile trwają, czy sa bolesne, kiedy była pierwsza plus choroby kobiece w rodzinie. Co do badania to lekarz ugniata brzuch, wkłada do srodka palec (ja miałam akurat USG dopochwowe więc bez tego się obylo), a cytologia polega na pobraniu wymazu z szyjki, wkłada Ci taki większy patyszek jak do uszu jest i zbiera komórki. Do cytologii musisz być po okresie kilka dni, ale nie bezpośrednio przed nastepnym. No i bada piersi

Gość magda 102
golenie to sprawa prywatna,nie oceniam...Badanie cytologiczne polega na włożeniu do pochwy patyczka(jak do czyszczenia ucha tylko dłuuższy)i pobrania śluzu a pochwowej części szyjki macicy.To nie boli.A i idż w spódnicy ,będziesz pewniej się czuła i nie będziesz paradowała nago po gabinecie tylko opuścisz spódniczkę a podniesiesz ją do badania.Lekarz powinien ci zbadać piersi,ręce wkłada się za głowę i lekarz dłońmi dotyka i bada piersi.

Gość lalipuna
ta cytologia to była z ciekawości:) dzięki za odpowiedż :D

Gość magda 102
a samo badanie polega na tym,że lekarz wkłada do pochwy wziernik ginekologiczny to może troszkę boleć i sobie ogląda,następnie wkłada tam 2 palce,ugniata brzuch,pyta czy gdzieś nie boli...

Gość lalipuna
super. dzieki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi, troche mniej się dnerwuję 🌻