Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przed 40

antykoncepcja po 35-roku zycia

Polecane posty

Gość przed 40

co polecacie? jakie wrazenia? zapraszam do dzielenia sie spostrzezeniami i radami :)

Gość fmdnfgdcfghjk
Jesteś w takim wieku, że antykoncepcja Ci niepotrzebna... Masz już pewnie początki menopauzy, więc ciąża Ci nie grozi :-)))

Gość przed 40
a od kiedy pocztki menopauzy sa pewnikiem na niezajscie w ciaza :D zmiany hormonalne po 35 to tylko utrudnienia dla udanej ciazy, nic poza tym. chodzi mi glownie o srodki hormonalne, bo o gumkach to (w razie czego), wiem ...

Gość fmdnfgdcfghjk
Ale w twoim wieku nie jest już o ciążę tak łatwo jak u 20 latki :-P

Gość przed 40
aleco ma piernik do wiatraka, latwo czy nielatwo? akurat przydarzylo mi sie to kilka miesiecy temu, wiec teraz musze sie zaczac zabezpieczac lepiej i pytam milo o porady :) np. jakie srodki hormonalne urzywaja kobiety w srednim wieku by byly skuteczne itp.

fmdnfgdcfghjk masz poważne luki... jeśli jakaś 40tka myśli jak ty, to współczuję rozumu, bo wpadka najłatwiejsza właśnie wtedy, jak cykle zaczynają zaleć.. poza tym są kobiety, które menopauzę przechodzą po 50tce, nie generalizuj przed 40 ->w zasadzie takie same, jak te w wieku lat 20 i 30 ;) rodzaj antykoncepcji wybiera kobieta ale konkretny produkt dobierze lekarz, więc nie ma co szafować nazwamina pewno musisz zrobić badanie na poziom hormonów, żeby się nie okazało, że środki będą źle dobrane (szczególnie ważne to jest przy zastrzykach i wkładkach domacicznych hormonalnych, bo to droga impreza i doc długofalowa)zacznij od badań podstawowych jak morfologia, próby wątrobowe, prolaktyna, estradioljesli idziesz do lekarza na nfz to domagaj się skierowania na w/w badania zanim dasz sobie wcisnąć cokolwiek

Gość fmdnfgdcfghjk
ngLka! Nie mam żadnych luk! Z tego co tutaj wypisujesz wnioskuję że najłatwiej zachodzi się w ciążę przed 40, a wcale tak nie jest. przed 40- pomyśl o jakiś tabletkach antykoncepcyjnych, jest duży wybór, są też plastry- choć nie bardzo wierze w ich skuteczność

Gość przed 40
ngLka - dzieki za wyczerpujaca odpowiedz :) wiem, ze bede musiala zasiegnac szczegolowych rad lekarza, na razie czekam, az mi sie wyklaruja cykle. przed 40 moze nie zachodzi sie w ciaze najlatwiej, ale w moim przypadku wlasnie tak wyszlo :P wiec postanowilam zaprzestac jak datad skutecznych metod naturalnych i zasiegnac jezyka w sprawie hormonow. jakby ktos cos jeszcze chcial wrzucic do mojej puli informacji to zapraszam :)

Gość ładne ale długie
Pigułki hormonalne, krążek ring ew zastzryk hormonalny.

Gość przed 40
przy ostatniej wizycie u lekarza nie mialam okazji odbyc wyczerpujacej rozmowy odnosnie srodkow antykoncepcyjnych, tylko tak zdawkowo cos rzucilam o ew. tabletkach i on cos mowil, ze wlasnie nie wszystkie, ale postanowilam ta rozmowe odlozyc na czas przyszly, gdyz wtedy spieszylam sie i tak do pracy.