Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pewna studentka z daleka

szczepienie przeciwko rakowi szyjki macicy?

Polecane posty

ktoras z was się szczepiła? Jaka cena?

Gość ja ide na pierwsza dawke
wwe wtorek koszt to 500zl za dawke a trezba wziasc 3

A uprzedzał Was lekarz, że szczepienie ma sens praktycznie wtedy, gdy jest się jeszcze dziewicą?

Y? Czemu niby tak?

Gość ja ide na pierwsza dawke
ja jestem dziewica i mimo ze mam faceta poczekam z seksem wlasnie do zakonczenia tych szczepionek:) ryzko zachorowania jst podobno wieksze u osob ktore keidykolwiek mialy jakies brodawki

Kto powinien zostać objęty szczepieniem? Dobrze byłoby przeprowadzić szczepienie jeszcze przed inicjacją seksualną. Szczepieniem mogą zostać objęte dziewczęta od 11-12 roku życia (najwcześniej od 9 tego roku życia, ponieważ nie zostało udokumentowane bezpieczeństwo stosowania poniżej 9 r. ż.). Oczywiście zaszczepić mogą się także kobiety aktywne seksualnie, gdyż nie wiadomo czy są one, czy nie, zakażone wirusem HPV a jeśli tak, to czy typami, przeciw którym skierowana jest szczepionka. Możliwe jest także szczepienie chłopców, natomiast nie została potwierdzona skuteczność szczepionki u mężczyzn. Nie ma konieczności wykonywania u osób aktywnych seksualnie badania na obecność wirusa HPV w wymazie z szyjki macicy. ze strony http://www.maluchy.pl/artykul/238

Kryteria kwalifikujące: zdrowe kobiety, wiek 16-23 lub >=18 lat, jeśli kobieta jeszcze nie współżyła. Kryteria wykluczające: m.in. nieprawidłowy wynik badania cytologicznego w wywiadzie, więcej niż 4 partnerów seksualnych w ciągu życia. Wyjściowo badane grupy nie różniły się znamiennie pod względem cech demograficznych i klinicznych (tab. 1). Dlatego, że jeśli się miało iluś tam partnerów, to istnieje ryzyko, że jest się posiadaczką tego wirusa, a szczepienie nie leczy...

Hm. Miałam dwóch stałych partnerów. Mam 20 lat. Czy to mnie wyklucza?

szczepienie lepiej przeprowadzać w szpitalu ponieważ trzeba mieć świadomość, że może coś się złego wydarzyć, jakaś reakcja uczuleniowa itp. zdarzyło się kilka przypadków śmiertelnych (młode dziewczyny w ciągu 2 godzin od zaszczepienia), o tym się oficjalnie nie mówi, bo badania nad lekami są bardzo drogie, ale lekarze też mają rodziny .. ja nigdy się nie zaszczepię, wolę brać np. coś co poleca onkologia np. ecomer....... pozdrawiam