Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tilli-tilli

dziewczyny mam dylemat jesli chodzi o antybiotyk dla dzieka

Polecane posty

moja Mala ma 11 miesiecy byla do tej pory chora tylko raz, miesiac temu, przeziebienie, charczala, kaszlala, noce byly straszne, katar lecial ciurkiem...miala 40stopni diagnoza - przeziebienie wirusowe, dac paracetamol ok. dalam i po 5 dniach wszystko wrocilo do normy, calkowicie wyzdrowiala po 10, ani katarku ani niczego dodam mieszkam za granica, tak tutaj lecza dzieciaczki cieszylam sie bo jestem przeciwniczka antybiotyku to przeziebienie bylo ciezkie dla niej i dla nas jako rodzicow od wczoraj Mala znowu charczy, kaszle, kaszel mokry katarek dostala dzisiaj, ale nie jest jakis mocny strasznie kreci Ja w nosie i marudzi ale norma , kto by nie marudzil martwilo mnie ze przy kaszlnieciu krzywi sie i czasem zaplacze, no i nie chce jesc nic oprocz mleka (o picie sie nie martwie , pije ok 1 litra napojow) zdecydowalam ze tym razem pojde do polskiej przychodni bardzo mila pediatra, osluchala dokladnie, zajrzala do gardziolka i zalecila antybiotyk Klaricid - diagnoza - zapalenie gorynych drog oddechowych... podobno bez antybiotyku sie nie obejdzie ok, do sedna bije sie z myslami, chcialabym jak najdluzej nie podawac antybiotyku porownuje te dwie choroby (miesiac temu i ta) i jest niebo a ziemia Mala czasem zakaszle mocnym mokrym kaszlem i troszke cieknie ale spi ladnie, dzisiaj juz 2 razy po godzinie (bardzo ladnie i spokojnie) , noc tez byla niezla, bawi sie, goraczki nie ma, gaworzy swoim glosem wiec az tak zle nie jest podac jej antybiotyk czy sie wstrzymac jeszcze jeden dzien? boje sie ze to sie moze rozwinac...i ze bede zalowac z drugiej strony... teraz daje jej flegamine 3 razy dziennie 2.5ml syropik z cebuli duzo picia w tym porzeczkowy sok z witamina C nie wiem...totalnie nie wiem..... raz mysle..podam...za chwile ze nie... poradzicie cos? aha, dodam, ze tu straaaadznie tryudno dostac probiotyk szukalam w 5 aptekach i nie ma... boje sie dac antybiotyk bez leku oslonkowego.... moze maz po pracy gdzies cos znajdzie...

Może spróbuj pójść jeszcze do innego lekarza. Jeśli to faktycznie zapalenie, to chyba bez antybola się nie obejdzie

Gość mojego meza
chyba sie za bardzo pzrejmujesz dziewczyno, jak ci lekarka kazała dac to znaczy że jest taka potzreba, a probiotyk podaje się po zakończeniu antybiotyku i to zaleznie od rodzaju antybiotyku np. summamed nie potzrebuje żadnych osłon, niektorzy lekarze wcale nie zalecają podawania probiotyków i wszystko jest ok to, że dziś nie kaszle mocno nie znaczy że zmiany osłuchowe nie są gorsze od tych spzred mca i że np tamta niedoleczona choroba dziś powoduje koniecznośc antybiotyku jak jeszcze mała nie brała antybiotyku to nic jej od jednego opakowania nie będzie :)

Gość chyba dopajacie
ja piernicze juz raz to pisalam i napisze znowu, po jaki chooj chodzicie z dziecmi do lekarzy skoro rad szukacie na forach i same najlepiej diagnozujecie dzieci bo antybiotyk niepotrzebny. Jak uwazasz ze znasz sie na chorobach lepiej i na medycynie to rob jak uwazasz nic nie podawaj lecz cebulą tylko potem nie placz ze zwykle przeziębienie doprowadzilo do zgonu twojej corki kretynko!

Gość O ja piernicze
Przy antybiotyku zawsze podaje się osłone!!! Nie ma to jak wyjałowić organizm a potem zmagać sie z innymi dolegliwościami typu grzyby czy inne afty!! :O

chyba dopajacie, jesteś w błędzie! moja córcia miała zdiagnozowane zapalenie jamy ustnej, później synek zaczął się źle czuć. Poszłam do lekarza, przepisała antybiotyk bo miał zaczerwienione gardło i gorączkę. Mówię jej, że młodsza ma zapalenie jamy ustnej, a ona swoje... Okazało się, że synuś zaraził się od siostry. I dobrze, że mu ni epodałam tego antybola. Lekarze też się mylą.

Gość chyba dopajacie
to ze lekarz sie myli to wiem ale prawdopodobienstwo ze syrop z cebuli uleczy wszystko jest ..... wkurza mnie jak codzien czytam po kilka tematow dawac antybiotyk czy nie? Nie chcesz nie dawaj ale nie oczekuj tutaj na forum fachowych porad bo niby co sami pediatrzy tu siedzą czy moze dzieci przez monitor mamy badac ?

chyba dopajacie - ja nie oczekuje fachowej porady oczekuje wypowiedzi mam ktore maja dzieci i same moze kiedys borykaly sie z czyms takim forum jest po to by sie zapytac i prosze nie nazywac mnie kretynka nie lecze swojej corki tylko syropem z cebuli, w ogole jej tym nie lecze syrop jet po to by jej ulzyc na gardziolko btw. lekarka ktora zapisala antybiotyk powiedziala ze ta choroba nie ma nic wspolnego z tamta i na pewno nie jest to powiklanie

KOBIETO MAŁE DZIECKO A TY SZUKASZ NA NECIE RAD!!! IDŹ DO LEKARZA BO ROZWINIE SIĘ ZAPALENIE OSKRZELI ALBO PŁUC JAK CHARCZY TO PEWNIE OSKRZELA, A TAK NA MARGINESIE TO WBIJ SOBIE DO GŁOWY, ŻE NA NECIE TO MOŻESZ DORADZAĆ SIĘ JAKIM LAKIEREM UMALOWAĆ PAZNOKCIE, A NIE DIAGNOZOWAĆ ZDROWIE DZIECKA BOŻE CO ZA \"\"POMYSŁOWA\"\" DOBRA MAMUSIA, WSTYDŹ SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

>>>podac jej antybiotyk czy sie wstrzymac jeszcze jeden dzien? Ja miałam jedną lekarkę od samego początku. Miałam do niej zaufanie. Jak mówiła dać, to dawałam. Jak mówiła, wstrzymajcie się jeden dzień, jak nie będzie gorączki, to nie dawać. Ale jak mówię... Jej ślepo ufałam. Nigdy się nie pomyliła.

Gość chyba dopajacie
nic nie dawaj po co masz dziecko truc skoro twoim zdaniem to tylko bol gardelka nie grozny wiec czy jest sens ufac lekarzowi medycynie? Mysle ze nie ma. :o

bettyy :) poszlam do lekarza , dostalam antybiotyk, kupilam, mam go na stole, czekam na godzine 18 tak jak zalecila lekarka by podac dziecku, do godziny 18 mam jeszcze 3 godziny hmmm... zapytac sie moge prawda? oj...wstydze sie... jestem bardzo zla mama... :)

Gość chyba dopajacie
zapytac mozesz ale jakiej odpoiedzi oczekiwalas? Poza tym ewidentnie widac ze ty uwazasz iz masz racje a lekarz nie i szukasz sobie pretekstu by ewentualnego antybiotyku nie dawac. Zaloze sie ze gdybysmy tutaj w wiekszosci napisaly nie podawaj to bys nie podala.

DZIEWCZYNO!!! GDZIE TY MIESZKASZ, ŻE OSŁONY NIE MOZNA DOSTAĆ - A OSŁONA MUSI BYĆ BO ALBO BIEGUNKA ALBO GRZYBY I INNE CHOLERSTWO MOŻE SIĘ PRZYŁĄCZYĆ!!! W POLSCE ANTYBIOTYK NOSI NAZWĘ KLACID I JEST NA NP. ZAPALENIE OSKRZELI I PŁUC, A LEKARZ CI NIE POWIEDZIAŁ CZY SĄ JAKIEŚ ZMIANY W OSKRZELACH ALBO ZAPALENIE GARDŁA????

Gość xyxx
Ludzie zejdźcie z niej....

bettyy lekarka powiedziala tylko ze antybiotyk musi byvc spytala mnie sie czy mam jakis lek oslonkowy z Polski np. Lactiobaby, Lakcid..powiedzialam ze nie ona odpowiedziala ze w takim razie musimy sie obejsc bez leku oslonkowego ze bedzie biegunka i podawac kleik ryzowy moja Mala kleikow nie lubi... niestety, w UK uwierzcie mi dostac probiotyk zakrawa na cud... hmm... podam antybiotyk nie bede udawac madrzejszej tak jak jedna osoba napisala na poczatku - Malej sie nic nie stanie od malej dawki antybiotyku a pomoze jest silna boje sie ze jak nie dam to infekcja bedzie nawracac a czego oczekiwalam? moze tego ze to moje pierwsze dziecko ktore nigdy nie chorowalo i na prawde czasem matka nie wie jaka decyzje podjac? moze tego ze czesto sie slyszy ze polscy lekarze daja antybiotyk na lewo i prawo... po prostu boje sie ok? chce dla niej jak najlepiej.. nie musicie od razu po mnie jechac :O

Gość chyba dopajacie
tak zejdzcie z niej tak jak i z tych min 10 ciu mam co tu dziennie swoje madrosci wypisują i dzieci czosnkiem cebulą leczą. A potem tematy ze dziecko ma powiklania, ze zaatakowal jakis wirus niewiadomego pochodzenia, albo z dnia na dzien traci sluch itd... wszystko to sa komplikacje po wlasnie leczeniu na wlasną reke takich maluchow!

Gość chyba dopajacie
a wiesz ile tutam dziennie mam wyglasza swoje madrosci dotyczące leczenia takich malucho? A pozniej inna mama to czyta traktując jako wiarygodne zrodlo inf i robi to samo i tak sie machina glupoty nakreca? To ze lekarze dają na wszystko antybiotyki to byc moze po czesci prawda ale sama pisalas podajesz flegamine syrop z cebuli i wit c i nie pomaga wiec widocznie nie jest to " nic nie groznego " i lekarz ma racje nie sadzisz?

NIE ZŁOŚĆ SIĘ ALE JAK CZASAMI CZYTA SIĘ TAKIE CUDA LUDZIE PISZĄ TO KREW ZALEWA CZŁOWIEKA, JAK BĘDZIESZ W KRAJU TO KUP NA WSZELKI WYPADEK NP. ACIDOLAC W SASZETKACH ALBO INNE, LEPIEJ TO MIEĆ!!! PODAJ MAŁEJ ANTYBIOTYK BO NIE WYLECZONA MOŻE PÓŹNIEJ MIEĆ GROŹNE KONSEKWENCJE NO I MOŻE WRÓCIĆ ZE ZDWOJONĄ SIŁĄ, POZDRAWIAM I ŻYCZĘ ZDROWIA

Gość Kattarinaa
Z lekarzami to różnie bywa !!!Mojemu synowi lekarz dobrze do gardła nie zajrzał i już antybiotyk wypisywał..., raz nie wykupiłam ( bo sama tak myślę- co on w tym ciemnawym gabinecie zobaczył??? nawet do lampy nie kazał podejść) Raz przeczekałam i skonsultowałam z moją Panią Doktor (nasz lekarz rodzinny) i na szczęście,bo ona powiedziała,że absolutnie żadnego antybiotyku. Wyleczyła mi dziecko bez tego świństwa! Miałam takie 2 sytuacje,że lekarze prawie od razu z pamięci prawie...ANTYBIOTYK! Kiedyś miał coś na migdale (grzyba) a oni ładowali w syna 3 antybiotyki i jeszcze się dziwili,że przy anginie nie gorączkuje... Wziełam dziecko i do laryngologa zawiozłam on tylko spojrzał i od razu widział,że to nie angina..... Ach Ci pediatrzy od siedmiu boleści :o Mają układy z firmami i tak wypisują te antybiotyki ! Fajnie,że są jeszcze takie MĄDRE mamy jak autorka Topiku, że myślą trochę zanim zaaplikują antybiotyk :-)

I JOGURTY W MIĘDZYCZASIE MALEJ DAJ, JAK NIE ZNAJDZIECIE OSŁONY...

Gość awe1
Tak , jak nie widzisz poprawy , podaj antybotyk. POszukaj jeszcze gdzieś osłony .Tak naprawdę osłonę powinno podawać się nie tylko w trakcie leczenia ,ale około tygodnia po skończonym leczeniu.Kup w Polsce :)

Gość aaadella
prawdą jest,że nasi pediatrzy nadużywają antybiotyków,a sama jeśli mam wątpliwość to zrób dziecku badanie posiewowe na bakterie i masz 100% pewności czy dać antybiotyk.

hmm...nie wiem czy nie pomaga... jak na razie na pewno nie pogarsza to wszystko zaczelo sie dziac wczoraj od godziny 17 minelo raptem 24h i widze ze Ona calkiem niezle sie czuje dlatego wlasnie pytam ale ok. dezycja podjeta. dam antybiotyk boje sie powiklan, to do mnie przemowilo

KATARINA NIE MĄĆ W GŁOWIE DZIEWCZYNIE MAŁA CHOROWAŁA JUŻ RAZ A TERAZ TO POWTÓRKA, I CHARCZY.... WEŹ I NAPISZ SKARGĘ NA LEKARZA KU PRZESTRODZE INNYCH... !!!!

tilli a TY DALEJ SIĘ martwisz tym antybiotykiem :( przekonaj sie i juz na pewno jej nie zaszkodzisz a moze pomoze chociaz to nie regula :/ u nas nie zadziaall klacid .. a czytalam ze dostala Olivka bardzo malutka dawke, moj maly dostal 4 ml co 6 godzin, to opakowanie stylko mu na jakies 3 dni i zadnej poprawy... ale moze u Was bedzie lepiej, a te oslonki to olej i wcisnij jej kefir czy jogurt jzu Ci pisalam :))) Polacy uwielbiaja chemie i zakupy w aptece hihih a w Uk pewnie nie ma to takiego zbytu i ich nie ma :D:D bo to i tak wielkie g... daje tylko dodatkowa chemia :P

Gość awe1
Też jestem ostrozna z antybiotykami ,ale jak widzę ,że jest gorzej -z duszą na ramieniu podaję :)

Gość cos mnie trafia
jak to czytam moja mała ma trzecie zapalenie oskrzeli w ciagu miesiąca, za każdym razem antybiotyk, nie sztuką jest przepisać antybiotyk lecz zrobić wszystko, by bez niego się obejść.... sama będę teraz szukała jakiegoś lekarza, który pomoze nam z tego bagna antybiotykowego wyjść :(

ta pediatra wydawala sie kompetentna, zajrzala do gardziolka, osluchala przod i tyl.. lekarza rodzinnego tu nie mam :( jest gp...jak poszlam tam miesiac temu z corka to Mala darla sie w nieboglosy i nie dala sobie nic zrobic dziekuje Wam :) i jak przyjade do Polski - pierwsze co zrobie - zaopatrze apteczke :) tutaj na prawde nic nie ma... ok. jest jedno.. hectolitry paracetamolu... a sam antybiotyk szukalam w 5 aptekach... ok. uciekam juz bo Mala wstala jeszcze raz dziekuje