Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość S.T._33

pytanie do prawnika - czy umowa ustna obowiązuje?

Polecane posty

Gość S.T._33

uważam że zostałam oszukana! szłam wczoraj do domu i na tyłach marketu "Lidl" zaczepił mnie pewien facet, ale nie powiem - dobrze ubrany, nie żaden żul i powiedział, że jak się obnażę to mi zapłaci 50 zł fakt, że u nas się ostatnio słabo powodzi, do naszych drzwi zapukał kryzys, ponadto mąż zachorował na koklusz prącia i są potrzebne leki więc zgodziłam się na to nie zawieraliśmy żadnej umowy pisemnej, bo jak? w takiej sytuacji? nawet nie miałam kartki ani długopisu wyjęłam jadwigę z gatek i podsunęłam mu prawie pod nos, żeby był zadowolony on popatrzył, odszedł parę kroków i wyjął fleta ale nie zaczął strugać pieńka jak to się mówi, tylko po prostu się wysikał na ziemię (zbokol jakiś, to już powinno mnie zastanowić!) potem powiedział - "okej, laluniu" i czmychnął! no chwileczkę - pomyślałam - a pieniądze??? co to kurna jest?! nie mogłam go gonić bo miałam generalia na wierzchu ale ja tego gnojka chyba z widzenia znam, on mieszka dwa bloki dalej i teraz pytanie - mogę go jakoś wezwać do zapłaty? CO PRAWDA jak mówiłam - nie było pisemnej umowy ale ustna owszem BYŁA w Wikipedii znalazłam hasło "PACTA SUNT SERVANDA" że umów należy dotrzymywać, no więc jak? ja mu uczciwie pokazałam jadzię a on nie chce płacić? no jak to tak? :-o

Gość kudlate bambosze babci
witaj :) wydaje mi sie, ze jedyna osoba ktora moglaby pomoc na tym forum w twojej sprawie to UK SUBS. Podobno jest prawnikiem i to dosc dobrym wiec moze zaloz topik poszukiwawczy na ogolnej a on z pewnoscia cie odszuka :) powodzenia :)🖐️

Gość studentka II rok prawa
teoretycznie masz rację ale formalnie masz małe sznasę by cokolwiek od niego wyciągnąć :-o

Gość Master T
pokazywałaś kebaba to teraz się nie żal :-o co za czasy, kur...

Gość Oliwia_Puławy
Wygląda mi to na prowokację, ale zdaję się tu na Myrevina Jak uzna że to prowo to ja też tak uważam "Koklusz prącia"? pierwsze słyszę :-o

Umowa obowiązuje ale nie udowodnisz jemu że ona zastała zawarta/zaistniała czyli szans nie masz na dostanie kasy

Witaj, ST_33 Twoja sytuacja jest trudna. Istotnie - umawiając się z tym człowiekiem, że pokażesz mu bobra w zamian za gratyfikację pieniężną - zawarłaś z nim umowę. Powstają tu jednak dwa problemy: 1) dowodowa - skoro facet uciekł to trzeba by w zasadzie wezwać g pisemnie do zapłaty i wytoczyć przeciwko niemu powództwo. Ale jak udowodnisz w sądzie, że tę umowę zawarliście? Brak formy pisemnej nie oznacza jej nieważności bezwzględnej, jednak dla celów dowodowych powinna ona być sporządzona na piśmie. Inaczej - sąd dysponuje słowem przeciwko słowu. No chyba, że znajdziesz świadka - np: jakiegoś menela, który leżał w pobliskim śmietniku i słyszał o Waszych ustaleniach. Ale to trudna sprawa. Nawet jednak gdyby udało się udowodnić, że umowa zaistniała to powstaje drugi problem - materialnoprawny. 2) art. 5 KC nie chroni bowiem tego, kto ze swego prawa czyni używek sprzeczny z zasadami współżycia społecznego. Ponadto inne przepisy wyłączają dochodzenia roszczeń o tzw. \"świadczenie niegodziwe\". A Twoje świadczenie - czyli obnażenie sromu - mogłoby zostać przez sąd tak zakwalifikowane, gdyż łamie kodeks wykroczeń (występek przeciwko obyczajności). Na marginesie - facet mógłby też podnosić, że fakt iż tylko wysikał się świadczy o tym, że Twoje krocze nie podnieciło go i że w związku z tym miał prawo nie zapłacić. Jednak ten argument łatwo obalić - umowa nie przewidywała wywołania jego podniecenia a tylko pokazanie pipska. Niemniej - i tak sprawie nie wróżę powodzenia ze względu na dwa pierwsze punkty. Na przyszłość - uważać! I lepiej ignorowac tego typu propozycje... zarobić można w inny sposób. A \"jadwigę\" pokazywać jedynie mężowi.

Gość ales mi humor poprawil
:D

Gość kudlate bambosze babci
no widzisz pomogl :) to dobry chlopina :) 🌻 obnazanie sromu :D

Gość klasyczny syndrom kapibary
:D Dawno się tak nie uśmiałam :D Koopę lat Dziubas 🖐️ bambochy ❤️

Gość GUT UND MOTZNEE
:D

Gość tez sie usmiechniecie
up

Gość EXPERTUS
Załatwimy sprawę do końca! Pisz na admin(a)expertus cba pl

Gość gość
Bardzo dobra z ciebie prawniczka, jeżeli nie wiesz, że jest zakaz reklamy usług prawniczych