Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Psycholozkapotrzebna

konflikt w pracy- jak pozostać asertywnym i go rozwiązać?

Polecane posty

Pracuje w biurze. Dostałam wyjazd na delegacje do duzego miasta. DO tego miasta na delegacje jedzie rowniez inna osoba z mojego biura. Z tym ze obie delegacje są w roznych miejscach. Moja jest na obrzezach, a tej drugiej osoby w glebi miasta. Mam jechac swoim autem i ta druga osoba pyta czy wezme ja ze soba-zawiesc i przywiesc. Odmowilam. Stwierdzilam że nie chce jezdzic w ta i z powrotem tyle razy i tracic czas zeby tylko kogos uszczesliwic. Mysle ze zachowalam sie asertywnie bo grzecznie odmowilam. Musialabym najpierw jechac w glab miasta rano wczesniej wstac, potem wracac sie do miejsca gdzie sama mam delegacje, potem znowu jechac w glab miastaodebrac ta osobe i potem znowu sie wracac. Korki w tym miescie sa potwornie duze w godzinach szczytu. Osoba ta ktorej odmowilam, poszla do zarzadu i wszytsko powiedziala kierowniczce. Kierwocniczka mnie wezwala i postawial ultimatum: albo biore ta osobe i jedziemy we dwoje albo nie biore i obydwoje jedziemy pociagiem. Jak sie w takiej sytuacji zachowac, co byscie zrobili? Wydaje wam się że źle sie zachowałam? Nie widze błędu w moim zachowaniu- uwazam ze asertynie postapilam, że zachowałam się grzecznie, grzecznie odmowilam itd.. Czy powinnam ulec i wziąść ta osobe i poswiecic swoj czas czy pojsc do kierowniczki i powiedziec że w ogole nie biore tej delegacji (byc kilka zlotych stratna, szybko po pracy byc w domu i miec swiety spokoj?)

Gość hjklh
brzydko sie zachowałaś. Przecież wiesz że dostałabyś zwrot za delegację. a koleżeństwo w pracy powinno być!!!

Ok, ale wydaje mi sie ze druga osoba tez powinna zrozumiec mnie i wydaje mi sie ze ona powinna zaakceptiowac moja odmowe, Tym bardziej ze naprawde nie jest mi na reke jezdzic w ta i z powrotem.

Gość fighsdfoig
Dobrze zrobiłaś. Ja też nie chciałabym się pchać samochodem w zakorkowane miasto :o Tupet, to ma ta Twoja koleżanka ... oj ma .. :o

Gość Takatrochę
Myślę, że można to było rozwiązać nieco inaczej:również asertywnie, a nie powodując konfliktu. Moim zdaniem, można było zaproponować tej osobie, że może dojechać z tobą do tego miasta, ale w nim poruszać sie komunikacją miejską. Tzn. nie miałabyś obowiązku dowozić jej na miejsce i jechać po nią. To ona dojechałaby na umówioną godzine do ciebie, żeby razem wrócic do waszego miasta. A w rozliczaniu delegacji dopisałaby sobie ryczałt na korzystanie z delegacji miejskiej, więc finansowo by nie straciła.

Gość oh ta grafia
przede wszystkim powinnas nadrobic braki w ortografii.. to najpierw a co do sytuacji... troche nieladnie, asertywnie, acz nie po kolezensku. czy to taki duzy klopot te pare kilometrow? byc moze spedzilabys czas w milym towarzystwie... zachowanie drugiej osoby tez dziwne... leciec ze skarga do szefowej? chyba, ze cala sprawa wyszla na jaw w innych okolicznosciach, przypadkiem?

Tez tak mi sie wydaje. Jakby byla normalna to zaakceptowałaby moja odmowe i nadal bylaby moja kolezanka, a nie poszla do kierowniczki sie skarzyc. Ja widze tutaj duzo jej winy- nieumiejetnosc zaakceptowania kogos wyboru.

Takatroche- podsunelam taki pomysl ale oczywiscie nie zostal przyjety. Jezeli chodzi o kolezenskosc to macie racje nie jest to po kolezensku ale mysle ze wazniejszy jest czas z rodzina niz czas z kims obcym w samochodzie.

ktoś jeszcze zabierze głos w dyskusji?

Gość ludzie to jednak są bezczelni
przeciez miałaś jechac swoim samochodem - a tamta jeszcze na Ciebie doniosła ? Powinnać o wszystkim ropowiedziec w firmie, aby ludzie wiedzieli że tamta jest kablem. A z tą delegacją to może się jakoś wymigaj, np. idź na zwolnienie lekarskie ?

Gość komórka.....
dobrze zrobilas kochana. nie daj sie stlamsic dziadostwu i rzadzic sobą :o ta baba sie w ogole powinna wstdyzic isc tam i gadac glupoty :o wspolczuje ci ze pracujesz z takimi ludzmi

asertywność to jedno, a bycie nieużytym samolubem to drugie :O uważasz, że ta druga osoba musi tłuc się transportem publicznym, bo tobie szkoda cennego czasu, żeby pomóc koleżance? :O i jeszcze ona ma to "zrozumieć i nadal być koleżanką" sorry, ale koleżeństwo do czegoś zobowiązuje - też bym miała w dupie takie "koleżanki", na które nawet nie można liczyć w prostych sytuacjach. masakra, takie zachowanie. poza tym, mogłaś zaproponować to, o czym pisała \"Takatrochę\" - już byś bardzo wiele ułatwiła tej osobie, bo zostałoby jej tylko podjechać jakimś autobusem na miejsce.

Gość to jest normalna praktyka
Firma wysylajac wiecej niz jedna osobe w delegacje organizuje transport tak, aby zmniejszyc koszty. Jadac prywatnym samochodem dostaniesz kilometrowke, co jest wyzszym kosztem niz bilet na pociag. Ty jednak wymagasz aby firma zaplacila Tobie kilometrowke a tej drugiej osobie taksowke . To sie juz kompletnie nie oplaca. Zeby wg Ciebie bylo w porzadku (niby asertywnie) ta druga osoba musialaby nikomiu nic nie powiedziec i za przejazdy po miescie placic z wlasnej kieszeni. NIe chcesz jechac z kims to obie pojedziecie pociagiem, tak jest najtaniej i firmie na pewno sie oplaci.

Ale firma placi ci za benzyne? Jesli tak to maja prawo od Ciebie wymagac zebys tez zabrala tamta, albo jechala pociagiem.

anyżowka czytaj dokladnie wypowiedzi, a potem sie wypowiadaj. Poza tym to nie jest moja koleżanka tylko osoba z ktora pracuje.

nie bardzo rozumiem jak kierowniczka moze ci dyktowac czym ty pojedziesz ? to twoja sprawa ze jedziesz samochodem i nikt ci moze narzucac pociagu . spytaj czy ty jestes na etacie kierowcy dla kolezanki z pracy.

Gość to jest normalna praktyka
Acha i jeszcze jedno, kiedy wysylam swoich ludzi w delegacje pytam jak zostal zalatwiony problem transportu noclegu itd. Gdyby Twoj znajoma rozmawiala ze mna (jedna z Was musialaby) to albo zdecydowalaby sie powiedziec prawde, albo klamac w Twoim interesie...

Gość komórka.....
olej to kobieto. ja bym sie zwolnila z takiej firmy w ktorej ktos cche mna rzadzic i mowic mi co mam robic. i jeszcze na mnie donosi, porazka...

widze tu koleżenstwo jednostronne ; TY przywiez zawiez a ONA to wykorzysta ?

Gość a może po prostu...
kierowniczka ma 100% racji, sama bym tak zrobiła na jej miejscu - w końcu firma tobie zapłaci kilometrówkę. Moim zdaniem ty nie zachowałas się ASERTYWNIE tylko EGOISTYCZNIE... Mozna przeciez powiedzieć osobie z tóra pracujesz: dojazd w miescie masz we własnym zakresie,ja nie potrafię jeździć po zakorkowanych metropoliach :O

Gość myślę że nie lubicie się
i przy okazji delegacji to wyszło gdyby chodziło o miłego kolegę z kórym współpracujesz albo jakąś sympatyczną koleżankę nie zachowałabyś sie w ten sposób i chętnie byś pomogłą licząc na miłe towarzystwo praca to praca więc nie czas na animozje ale współpracę osobiście jadąc w delegację wolałabym mieć towarzystwo niż tułać się tam samotnie

Gość do yeez
alez moze. Firma jak najbardziej decyduje kto, czym, na jak dlugo jedzie w delegacje . Decyduje bo za to placi. Nie opowiadaj takich bzdetow jesli nie masz pojecia o czym piszesz.

przeczytałam wypowiedzi dokładnie, spokojna głowa. nie wykręcaj się teraz, że to nie koleżanka, bo wcześniej wyraźnie napisałaś: "Jakby byla normalna to zaakceptowałaby moja odmowe i nadal bylaby moja kolezanka, a nie poszla do kierowniczki sie skarzyc." "to jest normalna praktyka" - wyjaśniła bardzo dokładnie, dlaczego źle zrobiłaś z punktu widzenia interesu firmy, a ja Ci wyjaśniłam, dlaczego źle zrobiłaś z punktu widzenia stosunków społecznych. a szefowa jak najbardziej ma prawo ci narzucać swoje zdanie w tej kwestii, bo to ONA akurat płaci tobie za benzynę i ewentualne bilety PKP. jakbyś jechała na własny koszt, to wtedy możesz sobie decydować, jak chcesz - zaproponuj szefowej, na pewno się ucieszy 🖐️

Anyzowka mowiac kolezanka = mialam na mysli osobe z ktora pracuje.

no fakt sama sobie jestem szefem, sama za siebie place, sama decyduje czym jeżdzę. to gdzie wy pracujecie ?

moze z dojazdem to tak mozna narzucac -ale juz nie mozna wymagac by jedna była dla drugiej kierowca po mieście.

acha, czyli pisząc "nadal pozostanie koleżanką" - miałaś na myśli to, że nadal będzie pracować w tym samym miejscu i nie wyleci z roboty? :P może bym uwierzyła, tylko, że wówczas cała wypowiedź jest z deczka bez sensu 🖐️

Gość bidi bidi
zrezygnowałabym z tej delegacji, jeszcze bym zrozumiała zawieść do miasta ale nie wozić z i na spotkania, współczuję pracy

Gość VDVDS
przeciez napisalas ze jedziesz swoim autem co dyrekcja ma do twojego auta? nie rozumiem

co jeje szkodzi ? pewnie nic. ale ktos tu zapomina ze samochod to nie tylmo koszt benzyny jak sie np. zepsuje to ciekawe czy koleżance i kierowniczce nie bedzie szkodzić koszt naprawy ?