Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wegetarianka od dwóch lat

Jestem osłabiona prawdopodobnie przez niejedzenie mięsa, jakie witaminy?

Polecane posty

Gość wegetarianka od dwóch lat

Witam, powiedzcie jakie tabletki witaminy moge brac aby poczuc sie lepiej. Jest teraz sesja a ja nie mam sił na nic, podejrzewam że to osłabienie wynika z tego że od dłuższego czasu nie jem mięsa. Potrzebuje wzmocnić organizm, będę wdzięczna za wszelkie rady :) (rada - jedz mięso! - z góry odpada) z góry dzięki :)

Gość kskass
kup jakies witaminy;p i postaraj sie jesc rzeczy w zduzo iloscia magnezu i zelaza...

raczej za mało warzyw i owoców kupuj od rolnika bo te z supermarketów to na chemii by długo świeże były czosnek wzmacnia

Gość ja farmaceuta
Być może masz niedobór żelaza. Dla pewności możesz zrobić badanie krwi. Polecam ci preparat Biofer Folic, stosuj go zgodnie z ulotką minimum przez 3 miesiące. Do tego łykaj preparat z magnezem np. Maglek. Magnez bierz o innej godzinie niż żelazo, jak połkniesz razem to żaden się nie wchłonie. Przyjrzyj się swojej diecie, może jest zbyt uboga? Nie jedząc mięsa musisz stosować zastępcze źródło białka np. soja i inne rośliny strączkowe. Jedz jajka ze 3 razy w tygodniu, mają dużo żelaza i białka, oraz fasolę. Wzbogać dietę w ryby morskie.

Gość cbadef
Co każdy weganin powinien wiedzieć o witaminie B12 Mała podaż witaminy B12 może być przyczyną anemii i uszkodzenia systemu nerwowego. Jedynymi wiarygodnymi źródłami witaminy B12 dla wegan są produkty w nią wzbogacone (np. niektóre płatki śniadaniowe, sosy czy soki owocowe) i suplementy witaminowe. Witamina B12, niezależnie od tego czy znajduje się w preparatach witaminowych, żywności w nią wzbogaconą czy też w produktach zwierzęcych, jest syntezowana przez mikroorganizmy. więcej na str. http://www.animal-liberation.pl/index.php?d= 323

Gość klałdia szifer
ja też proponuję zrobić badania krwi: koniecznie żelazo; jeśli bedzie Ci go brakowac lekarz przepisze preparat.

Gość na pocieszenie powiem
Soi nie jedz bo jest modyfikowana, dużo ryb i jajek jak już coś...

Gość na pocieszenie powiem
i warzywa zielone