Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani gusiaa

kolczyki bez próby

Polecane posty

Gość pani gusiaa

Kupiłam przez allegro kolczyki srebrne. Sprzedawca- sprzedaje biżuterię ( ma same pozytywy - kilka tysięcy i tylko 2 neutrale) ale na moich kolczykach nie mogę znaleźć próby. Chyba że jest tak maleńka że jej nie mogę zobaczyć.Na aukcji na której je kupiłam wyraźnie pisze że są to kolczyki ze srebra próby 925 (nie posrebrzane). Poza tym sprzedawca dołączył paragon fiskalny. Kolczyki nie miały też tej karteczki z info o kruszczu jaka jest przyczepiana do biżuterii. Myślalam żeby iść do jubilera żeby je obejrzał ale nie wiem ile taka usługa kosztuje.

Gość pani gusiaa
up up może ktoś wie/

Gość soczewka
"Zgodnie z polskim prawem półfabrykaty srebrne o masie poniżej 5 gram nie podlegają obowiązkowi cechowania i nie wybija się na nich prób."

Gość kolczykarka
polecam bizuterie ktora sama wykonuje. choc bigle w wiekszosci sa srebrne (lub ze stali chirurgicznej) to tylko na niektorych jest wybita proba, wiec zgadzaloby sie ze na malych (lekkich) czesciach nie wybija sie proby..Ale jesli nie uczulaja to chyba wszystko w porzadku:) http://picasaweb.google.pl/BizuteriaAutorskaKedzia/BizuteriaAutorskaAgataKDzia?feat=directlink

Gość pani gusiaa
hej dzięki za odpowiedzi - po prostu sie martwiłam ze zostałam nabita w butelkę :) ale skoro gość ma same pozytywy to chyba coś znaczy. Nie wiem czy jeśli chodzi o to prawo że poniżej 5 gram się nie wybija - czy nie chodzi o jakieś półfabrykaty tylko ale może nie ? Przeszłabym się do jakiegoś jubilera żeby obejrzał ale boję się że mi zaśpiewa ładną cenę. Bo nie wiem czy taka usługa jest płatna?

Gość kolczykarka
tez sie nie orientuje czy placi sie za taka usluge.. Ale masz uczulenie od tych kolczykow? czy o co chodzi? bo nie bardzo rozumiem...