Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kupuje pierwsze buciki

Jakie pierwsze buciki po domu czy musi być twarda podeszwa czy raczej miękka?

Polecane posty

Gość kupuje pierwsze buciki

Mierzyłam małej takie z z twardą podeszwą ale nie chciała w nich być, nie potrafiła sie poruszać robiąc kroczki /trzymana za ręce/ wykręcała stópki, czy twarda podeszwa jest wskazana czy jak kupię jakieś miękkie np. z gumową podeszwą to będzie zły wybór?

jesli zaczyna juz chodzic to powinny byc z twarda podeszwa,dobrze trzymajace kostke zebys potem z koslawymi stopkami nie musiala walczyc,a mala napewno sie przyzwyczai (wystarcza kapcie befado)

Gość bukaa
Z tego co wielokrotnie czytałam, błędem jest ubieranie zdrowym dzieciom butów profilaktycznych.

Gość gjklkgul
nasza rehabilitantka kazała kupić takie buciki: - podeszwa powinna się dość łatwo zginać w ok 1/3 długości (za paluszkami). - piętka powinna być usztywniona - dobrze jak jest wkładka profilaktyczna

Gość tak ale jak
ja sie wychowałam na takich bucikach moj brat kuzynki I NIKT nie ma koslawych ani zdeformowanych stóp dlatego te gadaniny ze nie zdrowe są to juz wymysły bo ludzie juz nie wiedza co maja wymyslać chyba z nodow! kedys tylko byly takie buciki i było dobrze:-) a IM WIĘCEJ TEGO WSZYSTKIEGO teraz to ludzie bardziej wydziwiają TAKA JEST PRAWDA

w kazdym razie napewno lepsze ze sztywna podeszwa niz gumowe,ale bez przesady nie uwazam ze musza byc koniecznie od razu niewiadomo jakie drogie i jakich firm, zwykle kapcie (wiele osob nawet sprzedawcow stwierdzilo ze befado lepsze od zetpola) a wkladka ze zbyt duzym wybrzuszeniem zamiast pomagac w walce z plaskostopiem to przeszkadza stopce w naturalnym ksztaltowaniu sie podeszwy (zwyczajnie stopka sie rozleniwia)

a rehabilitantka mojgo synka uwaza ze nie powinno dziecko w domu chodzic w butkach czy kapciach najlepiej na bosaka z tym ze akurat teraz w zime dziecko moze sie przeziebic i dlatego zaleca w skarpetkach

moj latal najczesciej na bosaka lub w takich kapciach skarpetach ze skorzana podeszwa i teraz walcze z koszlawymi stopkami bo mu kostki do srodka uciekaja, ortopeda powiedzial ze tak czesto sie zdarza jak sa ciezkie dzieci a moj to naprawde kolos,zawsze nad siatka centylowa

a za koslawymi stopkami potem leca kolanka a nastepnie bioderka, nie slyszalam zeby ktos polecal ganianie na bosaka po plaskiej powierzchni

Gość gjklkgul
dokładnie, na bosaka po piasku czy trawie jak najbardziej ale nie w domu.

Zgadzam sie z Luśka 28 Mój synek też koslawii stopki do środka, uciekało mu też kolanko, ale po cwiczenaich w rehabilitantami wraca wszystko do normy, Synek akurat jest szczuplutki:) Ortopeda zalecił chodzenie na boso ale po nierównych powierzchniach, piach, trawa, kamienie, za to zabronione chodzenie na boso po panelach, dywanie Zreszta każda matka i tak postapi jak bedzie chciala, ale ja juz teraz(po przejsciach z synkiem) od poczatku zakladałabym dziecku buciki z usztywniona piętka, i za kostke (włąsnie żeby zapobiegac koślawosci)

a jeszcze jedno, bo ktos napisał ze niepowinno sie zdrowym dzieciom zakładac butów profilaktycznych, A wiec jak sama nazwa mówi PROFILAKTYCZNE , czyli maja ZAPOBIEGAC wadom takim jak chociazby koslawisc Buty ortopedyczne to już co innego, bo sa dla dzieci z wadami, ale profilaktyczne jak najbardziej można zakładac

Gość mamcia668
zgadzam się, po to są właśnie buty profilaktyczne, aby nic z nóżką się nie stało. Mogę polecić z własnego doświadczenia Memo, my mamy takie http://www.memoinfo.pl/MEMO-Apollo-sandal. Buciki ładnie trzymają kostkę, ale są elastyczne, dlatego nóżka może swobodnie pracować. No i mały często chodzi na boso :)

Gość Gosia Liszki
Mój synek jak miał 10 miesięcy miał długość stopy 12 cm. Mając roczek buty Gucie rozmiar 22 (13 cm stopa). Kolejne buty 14 miesięcy rozmiar 23 (stopa 14 cm ) a następne mając 16 miesięcy rozmiar 24 ( stopa 14,5 cm). Obecnie ma 18 miesięcy i planuję kupić rozmiar 25 kolejne Gucie (stopa 15 cm). Zimowe buty kupiłam we wrześniu jak miał 15 miesięcy (Bartki rozmiar 25) o dwa numery większe od letnich. Zima jest długa a Tomusiowi co 2 miesiące kupuję o rozmiar większe Buty. Tomuś jest dużym chłopcem jak miał roczek ważył 12 kg i miał 80 cm. Mój mąż ma 48 rozmiar buta i 195 cm. Dzieci jak dorosną mają o 2 numery większe stopy niż rodzice.