Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fiolek82

planowanie ciazy-czy konieczna wizyta u ginekologa?

Polecane posty

Gość fiolek82

wiem, ze sa kobiety, ktore ida do gina, gdy juz sa w ciazy. a jak byc powinno? nalezy isc do gina i powiedziec o planowaniu dziecka? czy oprocz kwasu foliowego lekarz zleca jakies badania? prosze o odpowiedzi.

no ja byłam i powiedziałm chcemy z meżem zajsc w ciaze i niech pan doktor mnie zbada czy ok zbadał zrobił usg macicy komplet badan z krwi i powiedział działajcie

Ja byłam u lekarza jak zaczełam planować dziecko. Wyleczył mi nadżerkę, zrobił cytologię, podstawowe badania. Do tego zalecono inne np. HIV. Oczywiście kwas foliowy itd. Zdecydowanie powinno się pójść :D

Powinno się pójść przed ciążą, ale większość ciąż to wpadki, więc nie ma jak. Na pewno powinno się brać kwas foliowy przynajmniej 3 miesiące przezd planowaną ciążą. Warto się zaszczepić przeciwko żółtaczce, a to trochę trwa, bo najpierw jedno szczepienie, za miesiąc drugie i za 3 miesiące utrwalające, a później jeszcze trzeba trochę odczekać ze staraniami. Powinno też się sprawdzić przeciwciała toksoplazmowy, różyczki (chyba że byłaś szczepiona), koniecznie tarczycę (tsh), prolaktynę no i oczywiście cytologia, bo jak jest jakiś stan zapalny, to powinno się go wyleczyć, a możesz nie wiedzieć, że jest. Do tego zęby, warto wszystkie wyleczyć.

Oczywiście, że można iść do ginekologa, gdy ciąża jest już faktem, jeżeli jesteś w pełni zdrowa, to nic się nie dzieje, ale... Czasem nie wiesz, że akurat przechodzisz zakażenie, np cytomegalię, lub toksoplazmozę, które są poważnym zagrożeniem dla potencjalnej ciąży. Gdy robi się te badania w ciąży, a wyniki mówią o zakażeniu - często jest już za późno, można poronić lub urodzić chore dziecko. Te badania lepiej zrobić przed ciążą, tak, aby była szansa na ewentualne leczenie zanim pojawi się dziecko. Przed ciążą zdążysz wykonać szczepienia - w ciąży są możliwe tylko nieliczne szczepienia z naprawdę pilnych wskazań (np. tężec, wścieklizna). Poza tym, jeżeli przygotujesz się do ciąży, rozpoczniesz ją zdrowo, co pozwoli dziecku na zdrowy rozwój w najważniejszym czasie - gdy tworzą się wszystkie jego narządy. Dlatego warto iść do ginekologa i wspólnie z nim zaplanować ciążę.