Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nienia

pytanie do młodych mam

Polecane posty

Wybieramy się z mężem w odwiedziny do kuzynki, która właśnie urodziła synka. Chciałabym coś kupić małemu, problem w tym, że nie mam pomysłu, a chciałabym, żeby było to coś, co faktycznie się przyda, dlatego proszę o rady doświadczone młode mamy:)

Też myślałam, że może pampersy... Najgorzej, że nie wiem czego ewentualnie by potrzebowali...ciekawe czy wszystkie pozostałe ciocie nie przywiozły im już pampersów:P

Gość egfgrg
nie wiem czy pampersu to dobry pomysl na prezent, fakt sa niezbedne ale tak jakos wg mnie na prezent nie pasuja. Może jakieś ładne ubranko , albo kocyk :) , rożek?

A jeśli ubranko to lepiej takie maleńkie na teraz, czy może takie ciut większe, na zapas? Bo w sumie taki maluch szybko rośnie, więc może warto "na zapas"?

Mysle ze jak ubranko to lepiej na zapas... ja np mialam mnostwo ubranek dla malego dziecka, niektorych moj synek nawet zalozyc nie zdazyl. A takie \"na pozniej\" sie zawsze przyda:)

no lepiej wieksze bo takie na teraz to pewnie wszystko maja z pewnoscia kupili jeszcze przed porodem

Gość zadzwoń i zapytaj
to lepsze niż kupować kolejną maskotkę czy śpioszek który za tydzień okaże się za mały jesli jeszcze nie mają to świetnym pomysłej jest mata do zabawy z lusterkami i innymi zabawkami a pampersy zawsze się przydają, oczywiście każdy zaprzeczy ale to jest jakaś oszczędność gdy dostajesz je w prezencie nie oszukujmy się, pampersy i mleko to produkty pierwszej potrzeby bez maskotek i durnych zabawek dziecko przeżyje

Ja najbardziej się cieszyłam z pampersów :D Jak zamierzasz kupić ubranka to lepiej na wyrost.Dziecko szybko rośnie a mama na teraz pewnie ma ich tonę. Ktoś zaproponował rożek-dla mnie zbyteczny prezent był i pewnie mama już przed porodem sobie kupiła.

Ok, czyli ubranko jakieś ładne i może jakąś grzechotkę do tego wybiorę? W ogóle to uważam, że najlepiej by było jakby powiedzieli, co się przyda. I tak wiadomo, ze nikt nie przyjeżdża "witać" malca na świecie z pustymi rękami i byłoby korzystniej dla obu stron -my mielibyśmy mniej kombinowania, a oni coś, czego potrzebują!

Gość egfgrg
no tak, ale pampersy i mleko to powinno byc juz w interesie rodzicow. tak wg mnie. Mi bylo by glupio dawac w prezencie pampersy mleko itp. ale to moje zdanie. Sama tez glupio bym sie czula dostajac od kogos takie rzeczy (oprocz mamy, tesciowej czy tam ewentualnie siostry).

Możesz również bardziej ,,Pamiątkowo". Na allegro dużo jest pięknych ramek na odlew nóżki czy też rączki,album na fotki,album pierwszy rok życia dziecka.

No właśnie zadzwonić i zapytać sie nie da, bo odpowiedź, pada w stylu : "daj spokój, nie róbcie sobie kłopotu, przecież tu chodzi o odwiedziny a nie o prezenty".

Gość zadzwoń i zapytaj
i założę się że świeżo upieczona Mama by się nie obraziła gdyby też dostała prezent (nawet nie wyobrażacie jakie to jest wkurzające gdy wszyscy ciągle tylko mówią o dziecku a Matkę traktują jak inkubator) więc moze też pomyślcie o jakimś drobiazgu dla Mamy dziecka ...coś co jej przypomni że jest kobietą a nie tylko Matką ;-)

Gość egfgrg
ja widzialam sliczne kartki z okazji narodzin malenstwa. Czy tam jakies faktycznie albumiki ktore pozniej prowadzi mama.

no co do pampersów, to właśnie takie były moje obiekcje - czy nie pomyślą, że uważamy, że ich n pieluchy nie stać.

Mamie mam zamiar kupić kwiatki jakieś ładne i wręczyć z gratulacjami:)

Gość egfgrg
nienia w sklepie jeszcze mozesz poradzic sie sprzedawczyni badz sama looknac :) Chociaz jak ja wpadam do smyka to dostaje glupawki heh:)

No właśnie problem w tym, ze ja już byłam i wróciłam z niczym, bo tego jest tyle, że dosłownie, głupawki można dostać, a ja nie mam dzieci i zwyczajnie nie wiem, co się rzeczywiście przyda, a co jest tylko zbędnym gadżetem:( Wszystko przez to, że mi zależy na tym, żeby nie kupić byle czego:(

Gość zadzwoń i zapytaj
nienia, obiekcje obiekcjami.....ale jak sama zostaniesz Mamą i będziesz prawie co godzinę przewijać maleństwo to sama się za głowę złapiesz ile tego potrzeba.... po choinkę dawać jakiś niepraktyczny prezent (niestety u nas nadal królują streotypy żeby kupić maluchowi wielgachną maskotkę albo tonę grzechotek....nikt nie zastanawia się że np dziecko wszystko próbuje wkładać do buzi i niektóre zabawki są dla nich nieodpowiednie, albo że dziecko ma tyle maskotek że rodzice nie mają już co z nimi robic...) warto kupić pampersy ubranko które będzie pasowało np za miesiąc, dwa zabawki edukacyjne czyli takie które wyrabiają jakieś sprawności: mozna nimi manipulować, wkładać coś w dopasowane otwory, wydają dźwięki itp

O panie... Tylko na tych wszystkich prawie zabawkach jest napisane, że są od 3 miesiąca życia. No to mu kupimy następnym razem, a teraz warto by jednak coś na teraz. może faktycznie jednak te pampersy....

Gość zadzwoń i zapytaj
z zabawkami prosta sprawa: dopasowujesz do wieku dziecka, wszystkie mają etykiety z określonym wiekiem dziecka i jak napisałam wybierając zabawkę zastanów się co z nią można zrobić, czy to tylko ładna grzechotka czy np zabawka którą dziecko moze się zacząc bawić jak już będzie bardziej sprawne

Nie no akurat z tym nie mam problemu - zawsze patrze pod kątem tego, żeby zabawka była bezpieczna i stymulowała rozwój.:) Dzięki za rady:)

Gość zrob koszyk niespodzianke
z pampersow torta , w jakims koszyku , dodatkowo zabaweczke , jakis kupon , zeby mama sama sobie cos tam wybrala , gryzaczek , sliniaczek Ja dostalam taki koszyk :) bardzo trafiony i mily prezent

Gość zadzwoń i zapytaj
skoro dziecko niedawno się urodziło to na bank ma juz komplet grzechotek... wy kupcie mu coś co mu się przyda jak będzie miało więcej niż te 3 mce, podpytajcie co już mają wspomniałam już o macie na podłogę z pałąkiem, to fajny gadżet dla dziecka które jeszcze nie raczkuje, dziecko leży i bawi się uwieszonymi na pałąkach zabawkami, grzechotkami, lustereczkami a Mama w tym czasie może mieć chwilę spokoju....

Koszyk to faktycznie fajny prezent, tylko z tym kuponem to nie bardzo, bo oni mieszkają daleko od nas więc raczej jak ja tu kipie taki bon to oni go nie przyjadą tu zrealizować. Ok, coś wybiorę, dzięki za rady. Chyba zdecyduję się na te pampersy. Właśnie sobie uświadomiłam , że tam jest w rodzinie niedalekiej dziecko półroczne i pewnie ciuszków i zabaweczek typowych dla noworodka dostali mnóstw "w spadku".

Ja dostałam niesamowity pamietnik, który pisze się dla dziecka - jest tam miejsce na zdjęcia, pierwszy kosmyk włosów, nawet pierwszy ząbek! i odbicie stópki dziecka. Mam zamiar uzupełniać go a potem podarować synowi, jak bedzie miał koło 20 lat.na pewno zrobi mu się miło:) innym pomysłem jest album na zdjecia maluszka. Ja dostałam też mnóstwo ubranek - kto przychodził przynosił ubranka i grzechotki wiec miałam tego aż nadto. Możesz kupić do tego ręczniczek kąpielowy lub szlafroczek ( u nas bardzo przydatny)

witam wlasnie mam taki sam problem tylko ze dziewczynka i z tego co widzialam to ubranek ma ful i tak myslalam nad praktycznym prezentem i chyba kupie torbe zkosmetykami dla malucha ( szamponik, mydelka, kremiki, zasypki i jakies takie pierdoly) mozna to kupic w aptece - co o tym myslicie mlode mamy ?? jak bylam w odwiedzinach w szpitalu to kupilam jednakowe miski maly i duzy i zartowalam ze to mama a to corcia (nie moglam kiatow wniesc zabronione)

Pepita82----Kosmetyki świetna sprawa! U mnie akurat była z nimi klapa(synek tak był ślinie uczulony że położna kazała tylko robić ziołowe płukanki.Jedynym ,,kosmetykiem" był sudocrem :)) Tak więc stały u nas kilka miesięcy zanim poszły w użycie. Tylko fajnie by było obadać sytuacje jakich kosmetyków mama stosuje :)