Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość początkująca kuchara

Jaki sos do ryżu i pieczonego udka?

Polecane posty

Piekę kurczaki, ale brakuje mi pomysłu na sos do ryżu. Macie jakieś pomysły z czym podać pieczone udka? Jestem początkjąca w kuchni, ale chcę dziś zaskoczyć swojego chłopaka, kiedy do mnie przyjedzie. Ryż wydaje mi się, że pasuje, ale co dalej :-/

moze byc słodki sos z miodem i czosnkiem :) moze byc słodko kwaśny :) mozesz polać jedynie odrobiną sosu sojowego :) zalezy jaki smak preferuje Twój chłopak i ty :)

aa no i zalezy jak je upieklaś, czy dałaś jakieś przyprawy, czy tak "na sucho"

Gość pani_pani
Grzybowy...?

Udka, na noc odstawiłam do lodówki, żeby ładnie przeszły ziołami(majeranek, czosnek, ziele angielskie, sól) . Dziś opłukałam delikatnie i posypałam przyprawą do kurczaka, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Własnie się pieką, ale teraz nie wiem, co dalej... :-O

Hmm , w takim razie moze sos sojowy? Udka beda juz doprawione i nie wiem jaki sos moglby pasować do nich i przy tym nie zepsuć smaku

Ann, no własnie i ja teraz sobie pomyslałam, ze skoro je juz doprawiłam do smaku i po upieczeniu będą chrupiące, to wlasciwie po co je jeszcze polewać sosem. Moze tylko na ten ryż, ale jaki?

płukałam je bo tak było w przepisie:-O Duzo wczesniej było soli i to plukanie podobno potrzebne, zeby w efekcie końcowym nie byly ZA słone.

hmm. no wlasnie na udka sosu nie trzeba. moglabys przejsc sie do sklepu i poszukac jakiegoś sosu do salatek z knorra (tym co rozrabia się z oliwą i woda) do ryzu moglby pasować. np jakiś grecki sos, z ziolami jakie dodałaś do udek. albo po prostu polać ryż oliwą lub tym wczesniej wspomnianym sosem sojowym :)

Gość Mamusia Natalki
Ann jak robisz ten miodowo-czosnkowy sos? skorzystam przy okazji ;-) pomysłów na gotowanie nigdy dość :-)

tylko przez kilka godzin miały jak gdyby przesiaknąć tymi wszystkimi składnikami (ziołami z solą), odpowiednio sie przy tym uaromatycznić i 'usolnić', a w drugiej fazie przygotowań posypać je innymi przyprawami.

ja bym do tego zrobiła tylko ryz ze słonecznikiem. słonecznik podpraż na min. oleju. ryż ugotujesz na kostce rosołowej będzie miał ładny kolor. wymieszac razem :)

Podlej te udka wodą lekko i zacznij dusic z listkiem laurowym i zielem angielskim, to z wierzchu będą chrupiące a w srodku mięciutkie i nie wysuszone. Po 20 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek i pokrojona w piórka cebulkę. Podduś aż cebulka zmieknie a potem wyjmij udko i przed podaniem zabiel sos (woda+ płaska łyżka mąki) Smacznego

Gość a moze pieczarkowy
tylko nie wiem, czy nie będzie zamdły do kurczaków

Pieczarkowy dobry do piersi, do udek moze byc za mdły. Poza tym jakos tak do ryzu by mi nie pasował.

kurcze pieczone (nomen omen :D ) pomysłów macie dużo i teraz nie wiem, co wybrać:D

Gość po kij płukałaś te udka
nigdy sie nie spotkałam z opłukiwaniem przypraw i dodawaniem innych:P napisz czy dobre te udka wyszły:) ps. mnie tez zainteresował ten przepis na soso miodowo czosnkowy o ktorym wspominała Ann, dlatego przyłaczam sie do prośby o przepis:)

marna ze mnie kucharka, i do ryżu daję sos sojowy

zaraz postaram się napisać ten przepis :)

po kij - jak się przyprawia ziołami i takimi wiekszymi kawałkami "przypraw" to sie je spłukuje bo na patelni się najzwyczajniej w świecie spala, lub jesli robisz np gulasz albo jakies duszone mięsko to te przyprawy w których się mięsko marynowało tylko ściągasz nozem do pojemniczka a potem jak się mięsko obsmazy to dodajesz te przyprawy do duszenia razem z wodą. Poza tym sporo przypraw po usmażeniu staje się gorzka (np czosnek, dlatego się go raczej nie smaży tylko dusi)., dlatego gdy mięso przejdzie ich aromatem to trzeba je przed smażeniem spłukac :)

dam wam od razu przepis na kurczaka po chinsku, bo z tego wzięłam ten sosik :) 1.5 kg skrzydełek z kurczaka, pociąć, obsmazyc na łyżce oleju i wrzucić do garnka. posolić. 2 lyzki miodu rozpuscic na tej samej patelni, smazyc az do brązowego koloru i wrzucić do garnka ze skrzydelkami. 5 zabkow czosnku rozgniesc i wrzucic do garnka dodać do wszystkiego 1 kostke rosołową rozpusczoną w szklance wody. 2 lyzeczki imbiru mielonego 5 lyzek sosu sojowego. kieliszek cherry (niekoniecznie) Dusic pod przykryciem i odparować nadmiar wody

Gość oszalała żona
Ja bym wcale sosu nie dawała tylko do tego zrobiła suróweczkę pyszną, np. z pekinki. A wogóle często jak robię ryż to mieszam go z miesznką chińskich warzyw, dodaję oliwy, to tego udo i jest git :classic_cool:

Nuwanda heh czasem mi sie zdarzyło że potrawa nabrała goryczy od przypraw, a nie pomyslałam żeby opłukać;) ja to jednak niedomyslan jestem. dziekuje od teraz zapamietam;) Ann dzieki za przepis, jutro zrobię te skrzydła z sosem:) do ryzu fajnie pasuja też warzywa mrożone na patelnie.

Gość DO początkującej kucharki
Jak pieczesz udka, to zeby były w środku smaczne i soczyste, a na zewnątrz chrupiące, to powinnaś podlać je wodą z odrobiną np. margaryny lub smalcu. Później zostanie ci super naturalny kurczakowo-ziołowy sos i nim możesz polać makaron czy ryż.

Gość DO początkującej kucharki
napisz później jak wyszły i czy chłopakowi smakowały;)

:( Kurczaki wyszły za słone 😭

Gość bo do mnie często wpada
:( pisałaś wyżej że w tym przepisie było duzo soli a sos chociaz dobry wyszedł?

:-O stąd wzięłam przepis http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7383 Wszyscy chwalą, a mi wyszły za słone i do tego, w przepisie jest, żeby wlać pół szklanki wody. Tak zrobiłam i po godzinie -wierzch udek był ładnie przypieczony, a pod spodem -łysa skóra 😭 Musiałam wylać tę wodę, przewrócić na drugą stronę, posypać przyprawami i piec kolejne kilkadziesiąt minut:-O Mam doła :(