Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lskdjflksjdflks

nadżerka pisałam na ginekologicznym ale ikt nie pomogł

Polecane posty

Gość lskdjflksjdflks

Witam!!! Ostatnio miłam wypalaną nadżerke. Zaniepokoiło mnie to że jest już miesiąc po zabiegu a ja dwa tygodnie temu miałam okres a 2 dni temu znowu się pojawił... Tzn nie wiem czy to okres ale leci mi krew, napoczątku myśłam że dostłam krwotoku. Dzisiaj byłam odebrać wyniki panie z rejestracji nie chciały mi ich wydać ponieważ lekarz nie zrobił mi cytologii. Jestem tym wszystkim przerażona. Powiedzcie mi czy lekarz przed wypalaniem musi robić cytologie?? zaznaczam że miałam robione usg POMOCY

Gość masakraaaa
ile masz lat, rodziłaś już?

Gość lskdjflksjdflks
20 nie rodziłam jeszcze

Gość masakraaaa
no to fatalna sprawa z wypalaniem, w tak młodym wieku nic się z tym nie robi albo inne metody. Wypalanie robi blizny na szyjce macicy, czy ten twój gin. na pewno jest w porządku, zaproponował inne metody?

Gość lskdjflksjdflks
Boje się że nie bede mogła mieć dzieci, mam ochote usiąśc i płakać:( Nie zaproponował innej metody odrazu wypalanie... zrobił mi tylko usg o cytologii nie wspomniał

Gość lskdjflksjdflks
uratował życie mojej cioci to musze przyznać

Gość masakraaaa
Nie że zaraz nie mieć dzieci, ale jest zasada że się nie wypala u kobiet ktore nie rodziły. Z zajściem w ciąże to nie koliduje tylko czasem może spowodowac że szyjka jest twardsza, nie chce się rozwierać, grozi pęknięciem...ale nie matrw się aż tak, moze miałas małą tą nadżerkę a nie chciał cię na koszty narażać, mrożenie to koszt ok. 250 zl.

ja tam nie wiem, ale nikt już wypalanek nie stosuje - ja na Twoim miejscu poszłabym do innego lekarza i zrobiła wszystkie badania - powiem jeszcze coś - skoro nie mialaś kolposkopii to skąd lekarz wiedział że to nadżerka a nie ektopia ???? na usg takich rzeczy nie widać a na oko sa nie do odróżnienia, a ektopii się nie leczy - ja bym poszła do innego lekarza

Gość lskdjflksjdflks
nie wiem powiedział mi że widzi nadżerke:( powiedziałam mu o cytologii ale on powiedział że najpierw wyleczymy nadżerke:(

Gość masakraaaa
jeśli już się tak zagłębiamy to nadżerka to inaczej...ektopia nabłonka wyściełajacego kanał szyjki. On po prostu "wyłazi" na tarcze szyjki ktora jest innym nabłonkiem pokryta. Nadżerka to zupełnie błedna ale potoczna nazwa. Kolposkopia owszem jest najlepszym postępowaniem, ocenia się nabłonkowanie i szanse że taka nadżerka sama zniknie, ale niestety nie ma az tak dużego doświadczenia wsrod ginow co do tego i tylko niektór ośrodki to wszystkim pacjentkom moga zaoferować.

Gość masakraaaa
robienie cytologii ma sredni sens bo wiadomo że wyjdzie conajmnie II, przey nadżerce nigdy I nie wyjdzie i tego właśnie się ginekolodzy czepiaja i leczą namietnie a tymczasem wg obecnych zaleceń jak się nic nie dzieje i nic szczegolnego w kolposkopii nie widac to nalezy tylko obserwować.

Gość lskdjflksjdflks
ale ja ciągle krwawie, co jakis czas, juz jest długo po zabiegu...:/

Gość kakamaja
Poszłam na cytologię. W czasie badania lekarz stwierdził malutką nadżerkę. Zalecił usg dopochwowe. Usg wyszło w porządku, choć wykazało tę małą nadżerkę. Gin zalecił przypalanie (kupiłam w aptece taką fioleczke z jakimś kwasem). Pojawiłam sie za kilka dni po odbiór cytologii i o dziwo I-grupa. Ale przypalanie wykonał i mam się zgłosić za 6 tygodni na kontrolę. :)

Gość lskdjflksjdflks
Dzięki

Gość masakraaaa
no to już w ogole nielogiczne postępowanie, nic się nie dzieje, cytologia I i jednak leczenie?? Oni się nigdy nie przestawią (Ci starsi ginekolodzy), młodzi może już inaczej będa postępowac.

Gość lskdjflksjdflks
no wiadomo miałam upławy itp poszłam do niego i za pare dni kazał mi przyjsc na wypalanke

Mnie zdziwiła I-grupa i nadżerka! Wydawało mi się, że jeśli cokolwiek się dzieje, to nie będzie I-grupy! I się zdziwiłam :)