Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowe przepisy

czytalyscie?-dot becikowego

Polecane posty

Gość nowe przepisy

Od 1 listopada br. aby otrzymać tzw. „becikowe” i dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka niezbędne będzie dostarczenie zaświadczenia lekarskiego o tym, iż kobieta przebywała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży. W razie braku takiego zaświadczenia wniosek o wypłatę tych świadczeń spotka się z odmową.

Uważam że to dobry pomysł. Tym bardziej jeśli chodzi o margines społeczny-narkomanki,alkoholiczki.Przynajmniej zaczną o \"siebie\" i dziecko dbać przez te 9 miesięcy.A nie tylko iść po kasę.

Gość Czysta jak łza_
to sie załapie, ja byłam pierwszy raz u gina w 9 tygodniu :)

Gość mamy pomożcie bo nie wiem
no tak narkomanki a co z normalnymi mamami ktore mają zaburzenia cyklu i dla nich okres spozniający sie nawet 3 mc to nic dziwnego? Ja tak np mialam ze nigdy nie mialam regularnego okresu kiedys nie mialam pol roku i bylo to normalne dla mnie i niebylam u gin, teraz w ciazy bylam u gin w 11 tyg.

Gość nbhjnfhjn
w mnie chce ukrocic wyplaty a narkomanka czy alkoholiczka napewno nie zmieni podejscia-jedynie albo az dla niej to to ze nie dostanie kasy

dokładnie co z tymi które mają zaburzenia i nie przejmują się brakiem okresu przez 3 msc lub tymi które co miesiąc mają plamienia podobne do okresu ? (moja sąsiadka miała je do 4 miesiąca wtedy też dowiedziała się o dziecku)

Gość no coy prawa rynku...
w syt kiedy nieswiadomie nie bylas do 10tc u gina to ginekolog wystawiajac ci karte ciazy wpisuje dlaczego itp.. podobno ma z tym nie byc problemu, to ma na celu wlasnei wyeliminowanie marginesu spolecznego kobiet ktore wogole nei chodza do lekarza w ciazy

Ale właśnie ,,władzy"chodzi o margines społeczny a nie o zdrowe,porządne kobiety! Dlatego też kobiety które mają problem z cyklem itd w tej sytuacji mają czuć się bezpiecznie

A swoją droga to chyba mało jest kobiet które chcą być matkami i spóźnia się komuś okres 2 mieisące by nie szedł do lekarza : zazwyczaj kobieta odczekuje 2 tygodnie i idzie.

Gość nbhjnfhjn
myslicie ,ze lekarze nie beda łamac przepisow? i i tak wypisywac zaswiadczenia?

Może na NFZ będą bardziej się tego trzymać.Bo wiadomo o co chodzi. Ale jeśli chodzi o prywatnego to wątpię by któraś miała problem.

Gość nie wiem jaki nick
ale to takie zaswiadczenie bedzie musial wydac szpital na podstawie kart ciazy bo chyba tylko w nielicznych placówkach oddaja karte matce.

W szpitalu w którym ja rodziłam to każda kobieta przy wypisie dostawała swoją kartę ciąży. Ba,dostawaliśmy nawet ksero badań które były robione nam w szpitalu (mocz czy też krew)

Gość znowu blend a med
jaka bzdura?

Gość Bardzo dobry pomysł
Popieram.

nie wiem, co ma google do becikowego, ale spoko, o moją umiejętność korzystania z wyszukiwarki się nie obawiaj. 🖐️

Gość 18tc
a ja karte ciazy mam zalozona od 15 tygodnia chociaz u gina bylam juz w 6 i chodze co miesiac :)

Gość galaretka makarena
Od 1 listopada 2009? Rodzę w czerwcu przysługuje mi czy nie? Bo ja mam kartę założoną w 12 tc... chociaż na pierwszej wizycie byłam w 8tc.