Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 laksjdhuf

warunki pracy w orsay

Polecane posty

Go艣膰 laksjdhuf

Jakie sa zarobki, i w og贸le jakie warunki pracy?? Pracuje ktos w Orsay?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ja tam pracowalam
Warunki z艂e. Na umowie ma艂o godzin, ale trzeba robic wiecej, a nadgodzint wyp艂acane co 4 miesiace. Paranoja. P艂atne jest 15 min przerwy, a trzeba isc w zaleznosci na ile godzin si臋 przyjdzie, na 1-2 h przerwy. Jesli macie mozliwosc wyboru innej pracy, to nie wybierajcie Orsay!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marrrccelkaka
ja wlasnie chcalabym pracowac w orsay.. jestem studentka, studiuje wieczorowo czyli w weekendy jestem dyspozycyjna..powiedz mi jak dostalas te prace?? skladalas cv w sklepie czy jakos z ogloszenia?? jakie sa zarobki?? z gory wielkie dzieki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 orsay do bani
ODRADZAM PRACE W ORSAY.....wyzysk, ma艂a kasa a po 3 miesi膮cach poiedz膮 si臋 dowidzenia i zatrudni膮 kolejn膮 studentk臋!!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 s艂aba p艂aca
Pracuj臋 w Orsay od ponad roku na p贸艂 etatu. P艂ac膮 ma艂o - na r臋k臋 nie wychodzi nawet 700 z艂, je艣li nie ma w danym miesi膮cu 偶adnej premii. Dobre jest to, 偶e zatrudniaj膮 tam na umow臋 o prac臋 i ma si臋 wtedy normalne ubezpieczenia i op艂acane sk艂adki. Og贸lnie du偶o tam wymagaj膮 za ma艂膮 kas臋. Musimy np. proponowa膰 klientkom dodatkowy towar przy kasie. Ma艂o tego, wg wytycznych powinny艣my jeszcze chwali膰 wyb贸r ka偶dej klientki zar贸wno przy przymierzalniach, jak i przy kasie. Powinny艣my te偶 m贸wi膰 "dzie艅 dobry" przy wej艣ciu do sklepu, przy wej艣ciu do przymierzalni, przy kasie, a tak偶e kiedy klientka o co艣 nas na sklepie poprosi. Jest to wym贸g firmy i jak mamy tajemniczego klienta, to je艣li tego nie robimy dostajemy s艂ab膮 ocen臋. No i ten okropny wska藕nik na paragon, najlepiej 偶eby 偶adna klientka nie wysz艂a ze sklepu z jedn膮 rzecz膮. Oczywi艣cie od tych wszystkich wska藕nik贸w uzale偶nione s膮 premie. Wielu z tych rzeczy nie da si臋 wcieli膰 w 偶ycie, o wielu nie napisa艂am. Je艣li chodzi o czas pracy to jest straszny wyzysk. Kierownictwo jak ma 10 nadgodzin w kwartale rozliczeniowym, to jest du偶o, my na p贸艂 etatu mamy nawet ponad 100 (m贸j rekord to 130). Elastyczny grafik to 艣ciema, bo non stop co艣 wypada i zamiast mie膰 wolne to zapylam do roboty. Tylko jak ja mam co艣 wa偶nego, to jest problem. Bywa艂o tak, 偶e przez 5 tygodni z rz臋du mia艂y艣my wolne tylko niedziele. Dodam jeszcze, 偶e zawsze trzeba by膰 p贸艂 godziny przed prac膮, a po zamkni臋ciu trzeba sprz膮ta膰, chocia偶 czas pracy jest liczony tylko do zamkni臋cia i ani minuty wi臋cej. Wkurzaj膮ce jest te偶, 偶e kiedy jest ma艂y ruch, to ka偶膮 Ci i艣膰 np. na 2,5 czy nawet 3 godzinn膮 przerw臋. Mamy zni偶ki na ciuchy, bo jest wym贸g, 偶eby personel nosi艂 rzeczy Orsay.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pytomsie
Jak wy mo偶ecie pracowa膰 za takie pieni膮dze, nakr臋cacie tylko ten chory rynek, przecie偶 za to nie prze偶yjesz dw贸ch tygodni nie m贸wi膮c o przyjemno艣ciach

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 orsayanka
my艣l臋, 偶e kole偶anka pracowa艂a w jakim艣 s艂abym orsayu, w mojej fili mamy dwie premie czasem udaje sie zdoby膰 tylko jedn膮 a czasem obie, ale zarobki si臋gaj膮 nawet powy偶ej 800z艂 chyli ok 10 z艂 za godzin臋. Studiuj臋 dziennie i taki wymiar pracy mi odpowiada. Co do nadgodzin s膮 i owszem i tak jak napisa艂a przedm贸wczyni wyp艂acane co 4 miesi膮ce co w moim przypadku pozwala od艂ozyc troche pieniedzy. Nie by艂am jeszcze na przymusowej przerwie 2-3 godzinnej, u nas zawsze jest ruch i sporo pracy, co trzeba podkreslic ze zajmujemy sie wszystkim od sprzeda偶y po marchandising(przebieranie manekin贸w, prezentowanie towaru na p贸艂kach itp)na sprz膮taniu koncz膮膰, nie ma stania za lad膮 i prezentowania paznokci, trzeba sie g艂臋boko zastanowi膰 co chce sie w pracy robi膰, osoby kt贸re nie boja sie pracy beda zadowolone czas leci baardzo szybko, nie wyobra偶am sobie sta膰 i sie nudzi膰...;/Nikt na si艂e nie trzyma w pracy a mimo wszystko dziewczyny pracuj膮 u nas ca艂e studia. Na ubrania jest zni偶ka 30% i jest wym贸g ubierania w nasze rzeczy, co nie jest trudne, praca w sklepie odzie偶owym uzale偶nia od tych zakup贸w, tak偶e po 3 pierwszych miesi膮cach pracy masz od艣wie偶on膮 garderob臋 ;p Pozdrawiam Wszystkie dziewczyny z Orsay'a :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 NIE POPELNIAJCIE TEGO BLEDU!!!
dziewczyny to jest oboz pracy, gdzie oszukuja z naliczaniem nadgopdzin, ktore musisz przymusowo wyrabiac, bo jak wyrabiasz tylko godiny na swojej umowie zaraz starsza cie zwolnieniem. za nadgodzine placa mniej!!!! niz za godzine normalna, praca praktycznie we wszystke weekendy, brak mozliwosci rozwoju, nie mowiac juz o awansie - awansuja tylko osoby ktore maja dlugo jezyk i zdaja relacje district managerowi (jesli chodzi o warszawe - jest to zaklamana baba, ktora w kazdej filii obraza upatrzone sobie osoby, twierdzac np. ze sa zlodziejami, brudasami itp). generalnie zazwyczaj kierownikiem lub zastepca jest ktos kto ma wyksztalcenie zawodowe, brak inteligencji, brak sprytu, w dodatku len, wyreczajacy sie innymi. u mnie kierowniczka nie potrafi wypelnic podstawowych dokumentow, a jak juz wypelni to roi sie w nich od bled贸w! nie robcie sobie tego i nigdy sie tam nie zatrudniajcie - nie marnujcie sobie zycia! orsay zmnienia psychike - jestes slugusem starych bab, ktore potrafia cie zbluzgac za nic i mysla ze wszystko im wolno, gdy kupia bluzeczke za 9,90

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 by艂a sa w orsay
Zgadzam si臋 w pe艂ni z przedm贸wczyni膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OOrsay
witam. jestem pracownikiem orsay-a i moge wam wiele powiedziec. 1 Nadgodziny: tak jak pewnie juz przeczyta艂as trzeba robic nadgodziny ktore sa wyp艂acane co 4 miesiace ( stawka 80% a nie 100%) wiec juz jest minus,. 2 Przerwy: kolejna spraw膮 s膮 przerwy,je偶eli jeste艣 w pracy 6 godzin przysluguje ci 15 min przerwy platnej i 15 bezp艂atnej ale gdy posiedziesz na przerwie o minute za d艂ugo to darmowa przerwa ci przepada bo nie jeste艣 juz pe艂nych 6 godzin w pracy co powoduje 偶e nie nale偶y ci si臋 przerwa . 3 godziny niep艂atne: Kolejn膮 spraw膮 s膮 otwarcia i zamkni臋cia sklepu. w poniedzia艂ki i niedziele nie ma dostac przez co osoby otwieraj膮ce nie maj膮 zap艂acone za poranne sprz膮tanie sklepu( jest to ok godzina) tak samo wyglada sprawa po zamknieciu galeri, po 21 czy 22 zalezy jak dlugo jest otwarta galeria, pracowicy wybijaj膮 si臋 z pracy i sprz膮taj膮 sklep tak d艂ugo a偶 nie bedzie czysto . 4 Obowiazki w pracy: -aktywna sprzeda偶: wciskanei klientom rzeczy -calodzienne ukladanie rzeczy - jezeli nie ma ruchu to myje si臋 sklep zaczynaj膮c od podest贸w po wchodzenie na drabine 偶eby my膰 lustra, czyszczenie zaplecza +toaleta. - na koniec dnia po zamknieciu sklepu nale偶y u艂o偶yc wszystkie ubrania oraz poodkurza膰 ca艂y sklep +mycie pod艂ug. 5 Umowy: studenki zaoczne zazwyczaj dostaj膮 tylko 15 godzin na umowie-jest to ma艂a wyp艂ata ale oczywi艣cie mo偶na chcie膰 robi膰 nagodziny , szkoda tylko ze s膮 wyp艂acana co 4 miesiace i ostatnimi czasy trzeba ich pilnowa膰 bo firma zaczyna troszecze oszukiwac. 6 Wyp艂aty : sa terminowe 7 Premie: oj z tym to ciezko, zalezy jakie jest miasto i jaka galeria, ostatnimi czasy w kazdym sklepie jest cienko i nie ma premi . 8 Rabaty: 30% na rzeczy po to zeby pracownicy sami kupowali rzeczy w ktorych trzeba chodzi膰 w pracy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OOrsay
oczywi艣cie nie dajcie sie nabrac na awans bo o tym zapomnialam napisac. Zeby go dostac trzeba pracowac przynajmniej 2 lata, sklep musi mie膰 odpowiednie wyniki , dobra inwentur臋 no i pracownik musi by膰 idealny oraz wyr贸zniac sie, najpiepiej jakby pozostawal jak najiwecej po pracy , robi艂 r贸zne rzeczy dla firmy, 艂apa艂 z艂odzieji itp Jakby kierownik was poprosi艂 o pomoc w prowadzeniu Filii to dajcie sobie spokoj, bo bedzie mia艂 do was tylko pretensje ze jest cos zle a na waszej glowie bedzie caly sklep a kierownik bedzie mial wszystko g艂臋boko i bedzie mia艂 tylko zmiany otwieraj膮ce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Elwra
No tak. Awans najlepiej dostac po tygodniu pracy, zarobki na 1/2 etatu po 3000 na reke to wtedy moze byloby dobrze. Lenie skonczyly sie czasy gdzie placono za sama obecnosc w pracy.

Udost臋pnij ten post

sama pracuje w Osraju jak to my m贸wimy :) - og贸艂em zarobi w por贸wnaniu z innymi sklepami mog膮 by膰, chocia偶 kokos贸w si臋 tam nie zarabia! - nadgodziny wyp艂acane s膮 co 5 miesi臋cy a naliczane za okres 4 miesi臋cy, wi臋c na te dodatkowe ci臋偶ko zarobione pieni膮dze musimy czeka膰 prawie p贸艂 roku i tak nas na tym jeszcze okradaj膮:/ - co do awansu, to jaki mo偶na awans tam dosta膰? na zast臋pce? Moja kole偶anka pracuje w tym syfie ju偶 ponad 2 lata i jeszcze do tej pory go nie dosta艂a, tylko s艂yszy obiecanki cacanki, - kierowniczki bez wykszta艂cenia wy偶szego, wi臋kszo艣膰 z nich to prostaczki opierdalaj膮ce si臋 jak tylko mog膮, wisz膮ce na telefonie ju偶 od rana, wys艂uguj膮ce si臋 innymi, - robimy na mega sprz膮taczki, szczeg贸lnie po zamkni臋ciu sklepu za co nam nie p艂ac膮, - trzeba zna膰 na bie偶膮co wyniki sklepu (obr贸t, wska藕nik i inne niepotrzebne pierdo艂y), - 30% zni偶ki personalnej na ciuchy KIEPSKIEJ jako艣ci, adresowane dla Pa艅 w wieku 35+ (wi臋kszo艣膰 z dziewczyn ze mn膮 pracuj膮cych nie ma jeszcze 25 lat), Mo偶e i jest wysoka stawka za godzin臋, lecz to i tak za ma艂o za ca艂y ten wysi艂ek, kt贸ry i tak nie zostanie doceniony! Og贸艂em nie polecam!!! Szczerze... obecnie tylko kryzys na rynku pracy mnie tam trzyma...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 daisy_daisy
jaka stawka na godzine netto?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 orsejanka
widze ze kolezanka pracuje a nawet nie wie ze nadgodziny sa wyplacane za cztery miesiace i co cztery platne tj. od listopada do lutego od marca do czerwca od lipca pazniernika!! wyplacane w marcu, lipcu oraz lisopadzie :) i wcale nie jest tam tak zle pracuje juz kilka dobrych lat :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 orsejanka
za godzine netto wychodzi ok 12zl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 orseyanka
nie wiem w jakim miescie pracujesz ale mi wychodzi 8,50z艂 netto za godzine

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 minimalowa
Orsay firma, w kt贸rej NIESTETY mia艂am okazje pracowa膰, firma dbaj膮ca w 100% o klienta (podobno) jednak w 偶adnym stopniu nie szanuj膮ca swoich pracownik贸w. Ci臋偶ko zapracowane pieni膮dze odliczane s膮 nawet kr贸tk膮 przerw臋 (nikogo jednak nie obchodzi, 偶e pracownik ma p艂acone dajmy na to do godziny 21, a musi zosta膰 do 21.30 偶eby posprz膮ta膰 sklep i przyjecha膰 do pracy du偶o wcze艣niej przed otwarciem i za to ju偶 mu nikt nie zap艂aci- skoro liczymy si臋 co do minuty TO NICH TO B臉DZIE UCZCIWE ! Przymusowe 1 godzinne, bezp艂atne przerwy w razie gdy nie ma ruchu w sklepie, 偶eby wydajno艣膰 pracy by艂a wi臋ksza, a firma nie by艂a stratna, gdy w sklepie wystarczy, 偶e b臋dzie 2 pracownik贸w, a nie 3 (pracownik jest w贸wczas stratny, bo czasem wystarczy 20 min przerwy, a nie ca艂a godzina) Poza tym zarobki niewsp贸艂mierne z ilo艣ci膮 pracy i wymaganiami pracodawcy. Orsay to firma, kt贸ra wymaga du偶o nie daj膮c kompletnie nic w zamian! Wymaga si臋 du偶ych obrot贸w sprzeda偶y, mimo 偶e zale偶y to g艂贸wnie od ruchu. Generalnie chodzi o to 偶eby wpycha膰 ludziom co si臋 da, oby jak najwi臋cej, traktuj膮 pracownika jako potencjalnego z艂odzieja (s膮 przeszukiwane torebki). Jednak najwi臋ksz膮 kpin膮 jest to co si臋 dzieje na szczeblu kierownik- pracownicy jest zupe艂n膮 pomy艂k膮. Kierowniczka to kr贸lowa, kt贸ra zawsze ma racje, a pozosta艂e pracownice to jej parobki. No chyba, 偶e nie masz swojego zdania i zachwycasz si臋 na ka偶dym kroku swoj膮 kierowniczk膮 (zupe艂nie niekompetentn膮 zreszt膮, bez jakiegokolwiek wykszta艂cenia) Telefony w wolny dzie艅 z byle b艂ahego powodu to standard. Jak mo偶na dzwoni膰 do swoich pracownik贸w, (kt贸rym ka偶demu z osobna powtarza si臋, 偶e jest najlepszy) z rozkazem przyj艣cia za p贸艂 godziny do pracy z powod贸w r贸偶nych m.in: bo kierowniczka 藕le si臋 czuje, ma niezap艂acone rachunki, go艣cie czekaj膮 w domu. A biedny pracownik musi w jaki艣 spos贸b si臋 dosta膰 do sklepu, mimo 偶e na na grafiku od 3 tygodni ma tego dnia wolne. Ale gdy pracownik jest chory, to na wolne nie ma co liczy膰, L4 te偶 nie zostanie przyj臋te, bo to naci膮ga sklep na straty. W najlepszym przypadku L4 akceptuj膮 ale co z tego, skoro i tak ka偶dego dnia masz telefon za sklepu od kierowniczki, kt贸ra nie potrafi sama za艂atwi膰 najprostszej rzeczy i zawraca ca艂y czas g艂ow臋! Smutne, ale prawdziwe. Na umowie masz 15 czy 20 h tygodniowo, ale trzeba by膰 dyspozycyjnym 7 dni w tygodniu, bo nie wiadomo kiedy kierownik b臋dzie chcia艂 na impreze p贸j艣膰 i zadzwoni ze zmian膮 grafiku. Notorycznie ju偶 jest tak, 偶e pracownik z 20h wyrabia nawet wi臋cej ni偶 kierowniczka na pe艂nym etacie. Na szczero艣膰 ze strony kierownika te偶 nie ma co liczy膰. Jedno wielkie knucie za plecami, intrygi, oszustwa i wyrachowanie !!! Dodam tylko, 偶eby艣cie uwa偶a艂y na sklep we Wroc艂awiu w CH Suchan! Nie dajcie si臋 zwie艣膰 fa艂szywej kierowniczce, jej u艣mieszkom, za plecami i tak Was obgada i wykorzysta. To jedno co bardzo dobrze potrafi!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolaaaaaaa9863256
Czy kto艣 wie jak wygl膮da rozmowa kwalifikacyjna do orsay? czy trudno si臋 tam dosta膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KaczkodziwaczKO
baaardzo trudno. przyjmuj膮 tylko najlepszych, musisz zna膰 j臋zyki, mie膰 kilka fakultet贸w i dyplom贸w, musisz tez wype艂nic test na inteligencj臋 a przyjmuja jak masz IQ powy偶ej 160. tak偶e nie warto nawet pr贸bowa膰 bo i tak wi臋kszo艣膰 mo偶e tylko pomarzyc o takiej pracy...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolaaaaaaa9863256
dziwne rzeczy wypisujesz dziwaczko :) i ani 1 rzecz nie jest prawd膮. Takie wymagania to chyba na prezesa:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 polkaaaa
Powa偶nie jak wyglada taka rozmowa w orsay na kierownika ma trwac 4 godziny wi臋c dlugo strasznie....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolaaaaaaa9863256
By艂am na tej kilku godzinnej rozmowie kwalif i by艂o bardzo mi艂o.

Udost臋pnij ten post

Jutro id臋 na m贸j dzie艅 por贸by zaproponowano mi go zaraz po rozmowie kwalifikacyjnej. St膮d moje pytanie: Czy wszyscy dostaj膮 taka szanse? Mam przez 2h realizowa膰 moj膮 definicj臋 aktywnej sprzeda偶y. Czy mo偶e kto艣 ma jakie艣 rady jak najlepiej wypa艣膰? Pomimo negatywnych opinii jednak zale偶y mi na tej pracy, lepszych ofert dla mnie nie ma. Bardzo prosz臋 o pomoc! I szybk膮 odpowiedz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kamilciamilcia
po prostu b膮d藕 mi艂a, pomocna i profesjonalna, nie b膮d藕 nachalna, nie le膰 do ka偶dego klienta z ch臋ci膮 pomocy, musisz to wyczu膰, pozosta艂e kole偶anki b臋d膮 ci臋 ocenia膰 wi臋c nie gadaj za du偶o, skup si臋 na pracy, pytaj je o r贸偶ne zawodowe sprawy (nie wypytuj o g艂upoty) tylko pytaj, 偶eby widzia艂y, 偶e chcesz si臋 uczy膰, jak nie wiesz co robi膰 to zapytaj jak膮艣 czy jej nie pom贸c w czym艣, to jest mile widziane

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Szczera...
Niestety mam "przyjemno艣膰" pracowania w sklepie Orsay. Pisz臋 niestety poniewa偶 sytuacje w tym zak艂adzie pracy s膮 niedopuszczalne i ra偶膮ce. Zapytacie po co wi臋c tam pracuje? Zmusza mnie do tego sytuacja finansowa, w mojej miejscowo艣ci bardzo ci臋偶ko znale藕膰 prac臋. Je艣li jednak Wy macie wyb贸r to NIGDY nie zatrudniajcie si臋 w tym obozie pracy. Firma szuka tylko taniej si艂y roboczej kt贸ra b臋dzie wykwalifikowana i profesjonalna pod wzgl臋dem obs艂ugi klienta, a zarazem b臋dzie idealn膮 darmow膮 sprz膮taczk膮 sklepu... Na umowie ma si臋 20 godzin / tydz (p贸艂 etatu) za kt贸re otrzymuje si臋 pieni膮dze co miesi膮c, natomiast nadgodziny kt贸re robi艂y艣my w ci膮gu 4 m-cy s膮 p艂atne na koniec 5 m-ca. Co wi臋cej teraz po uzbieraniu tych nadgodzin (ja mam ko艂o 40) firma stwierdzi艂a ze nie bardzo im si臋 op艂aca nam za nie p艂aci膰 i do ko艅ca przysz艂ego miesi膮ca mamy robi膰 nie dogodziny by te nadgodziny nam si臋 wyzerowa艂y!!! Totalne oszustwo i wykorzystywanie. Firma ci膮gle wymaga, ci膮gle s膮 jakie艣 nowo艣ci z budowy sklepu, jaki艣 g艂upie nazwy temat贸w i og贸lnie nikomu nie potrzebnych rzeczy. Jednym s艂owem jeste艣my tam tani膮 si艂膮 robocz膮 od wszystkiego... NIE POLECAM NIKOMU PRACY W TEJ FIRMIE.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 by艂a pracowniczka
Witam. Chcia艂am Wam szczerze odradzi膰 prace w tym sklepie! Umotywuj臋 to tym, 偶e wszystkie negatywne komentarze sa prawda. Pracowa艂am tam ponad rok, niestety...Nasza kierowniczka zosta艂a przeniesiona, co spowodowa艂o totalny brak zorganizowania w sklepie. Jej "zast臋pczyni膮" (oczywi艣cie nieoficjaln膮) zosta艂a ma艂olata, kt贸ra snu艂a, kpi艂a, nie s艂ucha艂a wsp贸艂pracowniczek, kt贸re chcia艂y pom贸c..ponad to, musia艂y艣my same rozk艂ada膰 i wiesza膰 towar, czasami przechodzi艂o do nas po 11 karton贸w dziennie!!! na jedn膮 osob臋, stoj膮c膮 na 艣rodku sklepu za kas膮 to naprawd臋 dramat, szczeg贸lnie, 偶e ta osoba musi obs艂ugiwa膰 klientki, pomaga膰, biega膰 po sklepie, by膰 mi艂膮, sprawdza膰 przemierzalnie a do tego w tym samym czasie sta膰 jak debil i rozk艂ada膰 te ciuchy, knogowa膰 je i wywiesza膰 na wieszaki-czyli musi robi膰 15 rzeczy jednocze艣nie, bo jak nie to jest naprawd臋 藕le.. Nasz膮 DM by艂a Magdalena, kt贸ra jest potworna, niby mi艂a, niby w porz膮dku a jedyne co potrafi艂a robi膰 to dodawa膰 nam coraz wi臋cej obowi膮zk贸w , kt贸re teoretycznie powinny nale偶e膰 do kierownika(tylko i wy艂膮cznie!) A NIE DO CA艁EJ ZDEZORIENTOWANEJ ZA艁OGI!!potrafi艂a tylko krytykowa膰, szuka膰 winnych, straszy膰 i patrzy膰 z ironi膮 na pracownik贸w..A wracaj膮c do tej nieoficjalnej zast臋pczyni, kt贸ra mia艂a by膰 odpowiedzialna i panowac nad wszystkim, niestety nie robi艂a nic, tylko 艂adnie wygl膮da艂a a jednak by艂a faworyzowana nie wiem za co..ksi臋偶niczka, szydz膮ca z ka偶dego, z pracownik贸w, klientek, ludzi. Okropnie, nie fajnie wspominam ostatnie p贸艂 roku, kiedy zasz艂y zmiany..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Magda10121990
Pracuje w orsayu od 8 miesiecy, oczywi艣ci na po艂 etatu(wszyscy na poczatek tak dostaja), p艂aca nawet nawet(1200z艂) z czego na reke biore jakies 900z艂 z groszami. Co do pracy jest ciezko, jestesmy po 2 na zmianie niekiedy obie po 14h, z tym ze jedna przychodzi na otwarcie sklepu a druga dopiero na 13-14. Pracy jest ogrom... Rano przychodzimy po艂 godziny wczesniej jesli dzien wczesniej byl ruch zeby ogarnac to czego kolezanki nie zdazy艂y zrobic dnia poprzedniego. Od jakich 5 miesiecy musimy knogowac takze towar(tzn. policzyc rzeczy w paczkach, jak sie cos nie zgadza to sprawdzic kazda rzecz pokolei z lista, zaknogowac, zawiesic na wieszaki i wyniesc w odpowiednie miejsca na sklep. W trakcie dnia jest zawsze bardzo duzo pracy, musimy kasowac, rozwieszac rzeczy z przymierzalni, rozwieszac rzeczy z zaplecza, uk艂adac sklep, dbac o wyglad sklepu(tzn. ciagle poprawiac wieszaki, ukladac rzeczy na sto艂ach) sprzatac, myc polki, podesty, witryne, lustra, lampy itp. Co mniej-wiecej tydzien przychodza przeceny, wiec caly sklep trzeba przeskanowac przez kase zeby czegos nie pominac, we wtorki-srody co dwa tygodnie mamy przebudowe sklepu(mnostwo pracy, trzeba ukladac blokami kolorystycznymi, outfitami, rozmiar贸wka) wszystko wed艂ug wskaz贸wek. Przebieramy tez popiersia i manekiny, zmieniamy plakaty itp. Z przerwami jest ciezko, jak jest ruch i jestesmy dwie na sklepie to niekiedy wybijamy sie tylko na 15 minut w ciagu 13h pracy. Mozmy robic dogodziny do etatu, ale nie wiecej niz do 40h tygodzniowo tzn. ja ma sie 20h/tydz to mozna zrobic jeszcze 20, ale jak nie ma ruchu to robi sie te 20 i ani minuty duzej. Dogodziny wyp艂acane sa co 4 miesiace za 3 miesiace zebranych dogodzin. Musimy aktywnie obs艂ugiwac klient贸w, na przymierzalni proponowc kolejne czesci garderoby zeby klientki zakupi艂y jak najwiecej rzeczy na jeden paragon. Przy kasie musimy proponowac jakis dodatek w zaleznosci co klientka kupuje np. do spodni pasek a do bluzki apaszke, musimy takze zapytac o karte klubu orsay, jesli pani nie posiada to wtedy proponujemy zalozenie i mowimy o kozysciach z niej plynacych(oczywiscie z wszystkiego jestesmy rozliczane) Jest premia za serwis i za obr贸t ale jest ciezko bo jesli nawet sklep ma ruch to czesto planowany obrot jest tak duzy ze prawie zawsze jestesmy troche na minusie to samo tyczy sie artyku艂u na paragon i wartosci na paragon. Znizki na zakupy mamy zawsze 30% i 50% z rozpaczeciem kazdego sezonu ale wszystko z limitem na 300-500z艂. Wiec raczej nam sie nie nudzi i czas szybko leci na zmianach, ale nie polecam dla osob ktore szybka sie mecza, bo niekiedy pracujemy po 3 dni z rzadu po 10-13h.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Najszcz臋艣liwsza
Dlaczego Najszcz臋艣liwsza pewnie sie zastanawiacie, ot贸偶 wyja艣niam. Od kiedy rzuci艂am prac臋 w Orsay jestem najszcz臋艣liwsz膮 kobieta na 艣wiecie wreszcie czuje si臋 doceniana nie stresuje sie codziennie rano kiedy musze i艣膰 do pracy i nikt nie wydzwania do mnie po godzinach z byle powodu ! Jednym s艂owem ODRADZAM stanowczo prac臋 w Orsay, a zw艂aszcza w ARKADII, gdzie panuj膮 despotyczne rz膮dy kierownika i zast臋pcy, kt贸re nic nie robi膮 tylko wys艂uguj膮 sie reszt膮 zespo艂u. Dziewczyny boj膮 sie cokolwiek powiedzie膰 bad藕 nie zgodzi膰 si臋 ze zdaniem prze艂o偶onych co mo偶e grozi膰 notatk膮 s艂u偶bow膮 co jest kolejna absurdaln膮 rzecz膮. Je艣li czego艣 sie nie wykona w godzinach pracy po my艣li kierownika, robi si臋 to po godzinach lub w dniu wolnym, jak wida膰 osoba b臋d膮ca na stanowisku kierowniczym jest nie kompetentna, poniewa偶 nie zna tre艣ci kodeksu pracy. Niby pracuje sie na p贸艂 etatu lub np 30 h, a i tak trzeba robi膰 wi臋cej, poniewa偶 grafiku u艂o偶yc sie inaczej nie da.. paranoja. Mo偶e i zarobki s膮 nie takie z艂e, ale to jak sie traktuje pracownik贸w szkoda s艂ow. Tak偶e wsz臋dzie tylko nie tam !!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A ja jestem zadowolona
Powiem tak, kiedy zadzwoniono do mnie z Orsaya proponuj膮c mi rozmow臋, wpad艂am szybko na to forum i z艂apa艂am si臋 za g艂ow臋. Szczerze m贸wi膮c, odechcia艂o mi si臋 i艣膰 nawet na t膮 rozmow臋. Z braku laku posz艂am. Potem by艂 dzie艅 pr贸bny (te s艂ynne dwie godziny o kt贸rych piszecie) i prac臋 dosta艂am. To co opisa艂a jedna z dziewczyn powy偶ej jest prawd膮. Pracy jest MEGADU呕O. Ale szczerze? Nie wi臋cej ni偶 w innym sklepie z ubraniami a mia艂am ju偶 przyjemno艣膰 w kilku pracowa膰. Tak w艂a艣nie wygl膮da praca sprzedawcy. Na pocz膮tku trudno mi by艂o wkr臋ci膰 si臋 w zesp贸艂, w prac臋 itd, bo jednak wsz臋dzie k艂adzie si臋 nacisk na r贸偶ne rzeczy. Ale dzisiaj? Jestem zadowolona, 偶e zosta艂am. Nie zgadzam si臋 z przedm贸wczyniami, 偶e dogodziny trzeba wyrabia膰 bo jak nie to cie zwolni膮. Nie mia艂am jeszcze takiej sytuacji. Nie chcesz, nie musisz, wszystko zale偶y od dogadania si臋. Du偶o zale偶y te偶 na pewno od zespo艂u, mnie si臋 trafi艂 fajny. Umowa o prac臋 i pieni膮偶ki zawsze terminowo to kolejne dwa du偶e plusy. Tak wi臋c DZIEWCZYNY, nie zniech臋cajcie si臋 na starcie. Id藕cie, popracujcie dwa tygodnie, miesi膮c i zobaczycie. NIKT nie b臋dzie was tam trzyma艂 na si艂臋, a nu偶 traficie na fajny zesp贸艂, z fajn膮 atmosfer膮 i zostaniecie tak jak ja? Pozdrawiam Was Serdecznie :)

Udost臋pnij ten post