Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tula_76

Laktacja a okres - jak u Was było?

Polecane posty

Witam, mam pytanie do dziewczyn, które karmią lub karmiły piersią i dostały w tym czasie okres. Urodziłam córeczkę w połowie października. Karmię ją piersią od początku, choć z wielkimi przejściami (nie umiała załapać ssania, potem zła diagnoza skazy białkowej etc.). Udało mi się jednak wyjść na prostą z laktacją. Córeczka najadała się i przybierała ładnie na wadze. Od tego czasu minęły jakieś 2 miesiące. W poniedziałek dostałam pierwszy @ po porodzie i praktycznie dzień przed @ z moich piersi zrobiły się dwa płaskie placuszki :( mam wrażenie, że nie mam pokarmu!!! :( PYTANIE: czy któraś z Was miała @ podczas karmienia piersią? Czy udało Wam się karmić mimo okresu i jak długo karmiłyście? Chciałam karmić do końca 6 miesiąca, ale martwię się, czy wystarczy mi pokarmu. Będę wdzięczna za Wasze opinie!!!

Starszą karmiłam przez 15 mcy, @ dostałam 10 mcy po porodzie. Z tego co pamiętam, to końcówka tego karmienia faktycznie była jakaś taka... nie bardzo. Karmiłam 3 razy, tylko w nocy i zawsze wydawało mi się, że w piersiach nie mam ani grama mleka. A potem dramatycznie zmniejszyły mi się piersi, z rozmiaru 75 B wpadłam w 70 A. Jak miałam mało pokarmu, to piłam Karmi. Pomagało, ale ile można pić taki syf ;) Dlatego wmuszałam w siebie jakiekolwiek płyny, bo ja z tych małopijących jestem :)

Ja dostałam pierwszą miesiączkę równy miesiąc po porodzie mimo że karmiłam piersią. Faktycznie podczas każdej miesiączki miałam problem ze zmniejszoną laktacją, ale zawsze po okresie wszystko wracało do normy. Jedyne co mogę zaproponować to częste przystawianie do piersi, a jeśli dzidzia nie chce to najlepiej zaraz po karmieniu odciągać laktatorem. Nawet jeśli nic nie leci to już przy kolejnym karmieniu mleczka powinno być więcej. Synka karmiłam przez 11 miesięcy, więc myślę że mimo tych małych niedogodności można to przetrwać;)

Gość Sg
Ja karmie już 5 miesięcy a miesiączki dalej nie mam. No ale wcale za nią nie tęsknie

Moja córeczka ma 6 miesięcy i karmię ją nadal piersią. 3 tyg temu dostałam pierwszy okres od porodu. Ja także miałm obawy, że to oznacza zmniejszenie laktacji albo i nawet koniec karmienia. No ale nic takiego się nie stało. Nadal mam dużo mleka, córcia się najada więc u mnie w żaden sposób okres nie zaburzył laktacji !! :D nie martw się !!!!

Wielkie dzięki za Wasze odpowiedzi :) Mam nadzieję, że nam również uda się przetrwać tych kilka dni :D

Karmię tylko piersią. pierwszy okres dostałam po 4 miesiącach (urodziłam 9.09 a miesiączka przyszła 5.01).Na dniach dostanę drugą.

Aha, normalnie karmię, miesiączka nie ma wpływu na laktację ;)

chyba dostalam dzis okres sama nie wiem czy mozliwe ze dalej krwawie po porodzie ?? ale juz mialam swiety spokoj cakiem nawet juz nie plamilam

chyba dostalam dzis okres sama nie wiem czy mozliwe ze dalej krwawie po porodzie ?? ale juz mialam swiety spokoj cakiem nawet juz nie plamilam

Gość gość
Ja pierwszy okres dostałam 3 miesiące po porodzie i rzeczywiście już przed pojawieniem się miesiączki zmniejsza się laktacja, pierwsza miesiączkowy trwała 11 dni mega obfitych krwawien ale już po kilku dniach jej trwania laktacja powróciła do normy.więc w czasie kiedy maleje ilość pokarmu dostawiam synka częściej do piersi tj na rzadanie, w tym czasie nawet co 2h (synek ma 5 miesiecy) i jest wtedy prawdziwym nerwusem ssakiem ale później wszystko się normuje

Gość gość
Hej moja ostatnia miesiączka była 17 listopada nie wiem co jest grane że teraz mi się spóźnia, a miesiączki miałam już miesiąc po połogu i laktacje mam do tej pory tylko że końcówke to wychodzi na rok i miesiąc z kilkoma dniami laktacji. Podpowiesz może co może być przyczyną? Może zmiany hormonalne? Na prawde nie mam pojęcia, ale w ciąży raczej nie jestem bo uważałam z mężem