Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mla-mla

zezwolenie na ślub w innej parafii

Polecane posty

Mam taki problem. Jestem z parafii X, mój narzeczony Y, a chcemy wziąć ślub w Z (to jest parafia moich dziadków, moi rodzice brali tam ślub, kościółek wygląda jak z bajki). Ślub ma się odbyć 10.10.2009 roku. Ksiądz z parafii Z (zresztą szalenie miły) powiedział nam, że musimy się postarać o zezwolenie z kościoła mojego bądź narzeczonego. Pocieszył nas, że jakbyśmy nie mogli uzyskać pozwolenia to mamy do niego zadzwonić i on coś próbuje zdziałać. I teraz pojawia się pytanie... Czy o takie zezwolenie trzeba się starać dopiero 3 miesiące przed planowanym ślubem (bo takie info znalazłam w Internecie)? Czy lepiej powinnam iść już teraz, żeby nie załatwiać tego na ostatnią chwilę. Inną kwestią jest także koszt udzielenia takiego pozwolenia. Stawki wahają się w granicach 200-300zł co uważam za chore.

już możesz spokojnie iść do swojej parafii lub narzeczonego po to zezwolenie ksiądz bez problemu powinien Ci wypisać chociaż my mieliśmy z tym małe problemy ;) a potem do parafii Z aby tylko zaklepać sobie godzinę mszy i tyle my za to zezwolenie nic nie płaciliśmy proboszcz mi powiedziała że ureguluję jak przyjdziemy dać na zapowiedzi ;)

My już termin mamy zaklepany w parafii Z i została nam w sumie tylko ta sprawa z zezwoleniem. :)

Gość xdftyu
nie mam pojęcia ale życze wam wszystkiego najlepszego bo slub bierzecie w moje urodziny:) buziaki:*

no wiec, moja sytuacja byla analogiczna jak twoja, tyle ze rok temu, rowniez pobieralismy sie parafii moich dziadkow, w kosciele w ktorym slub brali moi rodzice, oczywiscie nie byla to ani moja parafia ani meza. pozwolenie zalatwialismy jako pierwsze, zaraz po spotkaniu z ksiedzem z parafii w ktorej chcielismy sie pobrac. tyle ze my calosc zorganizowalismy w 3,5 mca wiec nie mialam problemu ile czasu jest takie zaswiadczenie wazne. 3 mce sa wazne na pewno zaswiadczenia z USC ale takie \"parafialne\" nie wiem. najepiej bedzie jak sprawdzisz u zrodla czyli w parafii swojej lub narzeczonego. powodzenia, pazdziernik jest najpiekniejszym miesiacem na slub. My pobralismy sie 11 :) powodzenia!

Gość też nie wiem jak z terminem
bo ja załatwialam ślub na dwa miesiace przed, ale wydaje mi się że chyba nie ma z tym problemu o ile w tym czasie pozwolenie nie będzie leżeć w domu a zostanie zaniesione do kościoła. Ja nie płaciłam nic za pozwolenie, zostało mi wystawione od reki, wazne aby były na nim pieczatki i nazwa parafii w której bedzie ślub.

Wczoraj poszłam i wszystko załatwiłam dosłownie w kilka minut. Ksiądz okazał się bardzo wyrozumiały, a o żadnych pieniądzach nie było nawet mowy. :) Sugerujecie, że powinnam od razu przekazać zezwolenie drugiemu księdzu czy spokojnie mogę je dołączyć do reszty dokumentów kilka dni przed ślubem?

Tfuuu...! Nie kilka dni, tylko 3 miesiące przed ślubem ;)

Gość ja bym zaniosła od razu

my zalatwialismy to zezwolenie na dlugo przed slubem i nie bylo problemu. Tylko moj proboszcz nie chciel mi tego wydac bo powiedzial, ze skoro mieszkam zagranica to juz nie naleze do jego parafii i musielismy zalatwiac to zezwolenie z parafii meza. Tak juz bylo prpblemow z jego wypisaniem ale ta mala karteczka kosztowala nas 200 zl... Pozniej jeszcze ksiadz z usmiechem na twarzy powiedzial - do zobaczenia na zapowiedziech - bo pewnie chcial kolejna kase od nas wyciagnac. Ale my zalatwilismy zapowiedzi tam gdzie mieszkamy w polskim kosciele i nie bylo problemu:)

lucy_in_the_sky - Po co odkładać? W sumie nie wiem ;) Najszybciej w poniedziałek będzie po sprawie.

Gość hejellakmmm
a ten slub to z tym Jeżyną, co do Ciebie podbijał?:)

Gość missstrawb proście o
zezwolenie a nie o licencje! to nic nie kosztuje, ewentualnie ofiarę na kościół. Licencje bierze się wtedy jak wszystkie formalności zalatwiacie w parafii a tylko ślub odbywa się gdzieś indziej, wtedy księza sobie życzą sporo, nawet tyle co za sam ślub, natomiast zezwolenie pozwala na przeprowadzenie wszystkich formalności tam gdzie się chce brać ślub. To są 2 różne sprawy, 2 różne kwitki.

Gość hjjkkk
halo halo tu jezyna :P