Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto to wie

kiedy wasz syn zaczął mówić?

Polecane posty

Gość kto to wie

bo chłopcy ponoć później...

Gość w komisie 100 spokojnie
18-m-cy-jak skonczyl w 2lata mowil wszystko recytowal wierszyki budowal 5-6 wyrazowe zdania

Gość iszka
dwa lata mówił pełnymi zdaniami

Gość również dwa lata i całe zdania

Gość kto to wie
łoooo...mój właśnie skończył 2 i ni w ząb. Jakieś ba ba, ta ta i tyle...

Gość jtyjwry
Przed rokiem pojedyńcze wyrazy mama, tata itp a po drugim roku zdaniami.

Gość .Logopeda.
sprawdź mu słuch

>>>łoooo...mój właśnie skończył 2 i ni w ząb. Jakieś ba ba, ta ta i tyle... Nie przejmuj się. :) Rozumie Cię, wykonuje polecenia? To wszystko jest w porządku. Mój zaczął mówić jak miał 3 lata albo nawet więcej. Jak szedł do przedszkola, mając 3,8, to jeszcze nie mówił dobrze. Tak samo było z moim Ojcem, Bratem i Bratankiem. :)

moj synus jeszcze przed drugimi urodzinkami mowil juz zdaniami a majac 1,5 roczku mowil wierszyk :) z mala pomoca mamy :) ale nie martw sie kazde dziecko jest inne jedno szybciej chodzi inne mowi :) moj siostrzeniec tez dlugo nie mowil dopiero majac 3 latka rozgadal sie na calego :)

JAk mial poltora roczku, juz budowal pierwsze zdania. Teraz ma 2 lata i rozwala nas czesto swoimi werbalnymi zdolnosciami :-)

Gość kto to wie
mały rozumie wszystko, wykonuje wszystkie polecenia. Więc może wkrótce zacznie mówić...

Gość yubgst
Tez chcialabym sie dowiedziec

moj do 2 lat to tylko baba, mama oć (chodz) tata itp nasladowal zwierzeta i to wszystko juz zachodzilam w glowe, bo inne dzieci w piaskownicy ladnie mowily a jak skonczyl 2 lata to jak sie rozgadal to buzia mu sie nie zamyka zaczal b szybko skladac zdania i b wyraznie mowic juz latem (czyli jak mial 2,3 roku) zdania skladal z 5-6 wyrazow

Gość Princpolo a nie uwazasz
ze to bardzo malo na tak duze dziecko? Ponad trzy i pol roczne dziecko powinno mowic juz duzo i to calymi zdaniami

Princpolo a nie uwazasz ------Odpowiedziałam na pytanie :) ,,kiedy Wasz syn zaczął mówić" .Przecież nie napisałam że w tym kierunku nic nie robie -owszem robie wszystko co się da :)

Gość marrakesz
kto to wie ---- jesteś jeszcze?

Gość kto to wie
Jestem. zastanawiam sie czy to nie bedzie przypadek taki sam jak u Evi

Gość marrakesz
ostatnio cały czas spotykam się z problemem mówienia u dzieci. syn mojego kolegi nie mówił nic, jakieś tam sylaby z siebie wydawał, wszystko rozumiał ale nie mówił. zaczeły się wędrówki od logopedy do logopedy i prawie wszystko na nic, nic nie pomagało oprócz tego, że dziecko rozwija się prawidłowo. i nagle chłopczyk zazął mówić:) ale jak! gada jak nakręcony, ma wielki zasób słownictwa, gdzyż rodzice cały czas do niego dużo mówili, nie mówi po dziecięcemu, gada jak facet;) jest fantastyczny:) a ty mówisz dużo do swojego synka?

Gość upppppppppppp

ja czekam też na jakieś mama, tata, hau hau. Synek ma 14 mies prawie, mówi ci ci na kotka

Gość kto to wie
Do Marrakesz Tak, cały czas do niego mówimy, spędzamy dużo czasu. Moja niania gada jak najęta i nawet moj brat sie śmial ze syn nie bedzie mówil bo nie ma kiedy :) Optymistyczne jest to co piszesz ;) A kiedy ten chlopczyk kolegi zaczął mówić?

Gość marrakesz
miał tak około 2,5 2,8. natomiast córka mojej koleżanki zaczęła mówić dopiero miesiąc temu, miała dokładnie 2,5 rż. do tamtej pory nie mówiła nawet mama, tata tylko "nie ma" :) albo stawała przed kims i robiła "yyyyyhhhyyyy" i weź się domyśl o co jej chodzi. a teraz normalnie się z nią rozmawia, potrafi powiedzieć co robiła, gdzie była, zadawać pytania o części ciała typu "a gdzie jest mój nosek?". tak więc na twoim miejscu jeszcze bym się nie niepokoiła

Gość kto to wie
no jeszcze daję mu miesiąc, moze dwa ;) poxniej sie zaczne martwić. Troche mnie to czasami irytuje, bo ma jakąś wizję, coś chce,stęka a ja nie wiem o co mu chodzi. Oczywiście on w ryk bo matka go nie rozumie :/ Czasami zakumam po 5 min i wtedy jest ok :)

Moj starszy syn zaczal mowic jak mial skonczone 3lata,martwilismy sie ale spokojnie czekalismy.Teraz buzia mu sie nie zamyka i mowi biegle w dwoch jezykach (mieszkamy we Francji)

Gość magda pe el
dwujęzyczne zawsze później startują z mówieniem, za to potem są lepsze w czytaniu :)

Gość magda pe el
staaaare :D ale dobre

Mój synuś ma 2 lata i 9 miesiecy i też nie wiele mowi :( wiekszosc wyrazów nawija po swojemu Do logopedy chodzimy od dluższego czasu, ale jak narazie efekty marne :( Polecenia wykonuje, wszystko rozumie, słuch miał badany, Wiec pocieszam sie tym co pisza niektóre dziewczyny , ze przyjdzie czas i sie rozgada. Oby to bylo jak najszybciej :) Pozdrawiam

Gość jessy28
mój ma 18 miesięcy ale jak widziałam dwulatka ktory zapylał zdaniami, to sie boje,ze mój nie zdązy do tego czasu sie nauczyć tak mówic.:) z drugiej strony mój bratanek ma 5 lat prawie i tylko bełkoce cos bez zrozumienia. pólki co synek mówi pojedyńcze wyrazy, mama, tata, baba, bach jak sie przewróci, daj, am, i to chyba tyle. rozumie doskonale co sie mówi do niego ale sam nie potrafi powiedzieć.