Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kobietka z Forum

Kogo lubiecie na Kaferii?

Polecane posty

Gość Kobietka z Forum
Szlachcianko kochana ja juz bylam :D dziękuje za troskę,

Gość PseudonimPseudonim
Normalnych ludzi lubie:P

Gość upupuppp

Gość paśkaaaaaaaaaaa
okokokokoko , żyrafe, kawusie, smarkule

Gość o co chodzi z ta zyrafa
naprawde jest tu ktos taki na tym dziale????? tyle osob ja lubi, a ja jej nawet nie spotkalam:Oa przesiaduje tu codziennie od wielu miesiecy.

Gość Fajna babaeczka z forum Cafe
Jest kilka osob ktore lubie, np Aha :P

Gość upupup

Gość Zielona24
Żyrafa siedzi na forum z dziewczynami które spodziewają sie dzidziusia we wrześniu:))

no proszę, miło mi że ktoś mnie kojarzy ;) bywam na kafeterii codziennie od końca grudnia, a najwięcej bywam na topiku z mamami w moim terminie - wrzesień 2009 jestem w pierwszej ciąży i jestem położną wchodzę na inne tematy, na których nie ma zbyt wiele odpowiedzi - chętnie coś podpowiem gdy mogę pomóc pozdrawiam :)

Zyrafo kochana, powiedz mi prosze z racji swojej wiedzy jak w koncowych tygodniach ciazy okreslana jest wielkosc dziecka? czy sluzy temu usg czy tez zwykle mierzenie brzuszka? zastanawia mnie to, gdyz moj maz w chwili porodu wazyl ponad 5kg (!!!), jego mama na szczescie nie byla tak drobnej budowy jak ja jestem. dlatego tez sie zastanawiam czy w wypadku gdyby nasz synek wdal sie w tate, to czy lekarze beda w stanie okreslic jednoznacznie to ze dziecko jest wyjatkowo duze, i czy jest to wskazaniem do cesarki? dziekuje za odpowiedz!

I właśnie za to lubię Zyrafę :D o!

go-for-it wielkość dziecka przed porodem określa się na podstawie USG, ale z doświadczenia wiem, że wynik jest prawie zawsze zakłamany o 300g. mimo wszystko to jest jedyny miarodajny sposób. samo mierzenie brzucha nic nie daje, bo wielkość brzucha uzależniona jest nie tylko do rozmiarów dziecka, ale też od ilości wód płodowych i łożyska. gdy już będzie znana orientacyjna waga dziecka, mierzy się również miednicę kostną by oszacować czy dziecko przez nią przejdzie. zazwyczaj, gdy waga dziecka w USG wynosi ponad 4 kg to kieruje się na cięcie cesarskie, ale to też zależy od zwyczajów szpitala. możliwe jest rodzenie dużych dzieci dołem, ale to może nieść dużo komplikacji, od pękania dróg rodnych do urazów u dzieci (choćby złamanie obojczyka) dziewczyny, gdyby któraś miała pytania niezwiązane z tematem topiku na forum, zapraszam na swoją stronę internetową :) www.porady-poloznej.pl

dzieki kochana! no to u mnie dupa! bo w moim kraju zamieszkania nie robi sie juz wiecej usg w ciazy, jedynie w 12 tyg. i polowkowe:(. dziekuje raz jeszcze!

Gość Fajna babeczka z forum
Nie, no ja bym sie załamała, 1 usg w 12 tygodniu?

Gość do go-for-it
a jaki to kraj jesli mozna?

go-for-it u nas też nie ma obligatoryjnego USG w terminie porodu, USG z 30 tygodnia nie powie nic na temat masy ciała dziecka w terminie porodu. jeżeli jest podejrzenie, że dziecko może być duże, a poród odbywa się w szpitalu, USG wykonuje się w trakcie porodu (pacjentka jest wieziona na USG) i na bieżąco można poznać masę dziecka w dniu porodu. nie u każdej kobiety się to wykonuje. może w kraju, w którym mieszkasz też się to wykonuje?

nie rozumien wypowiedzi Fajna babeczka z forum Nie, no ja bym sie załamała, 1 usg w 12 tygodniu? \"Ultradźwięki w ilości emitowanej w czasie badania USG nie są szkodliwe dla płodu, ale daleko posunięte względy bezpieczeństwa doprowadziły do tego, że ustalono liczbę badań USG koniecznych do przeprowadzenia w ciąży. Pierwsze badanie - po zakończeniu 12 tygodnia, celem oceny prawidłowego rozwoju ciąży. Drugie badanie - w drugim trymestrze, 20-22 tygodniu, pod kontem występowania wad rozwojowych. Trzecie badanie - w trzecim trymestrze, 32 - 34 tygodniu, które służy do oceny masy płodu, jego położenia oraz lokalizacji i dojrzałości łożyska. Czasami istnieją specjalne wskazania do wykonania badania USG, np. ciąża zagrożona poronieniem, łożysko przodujące i przedwcześnie oddzielające się, zbyt wolny rozwój płodu. W tych przypadkach, badanie to wykonuje się częściej.\" cytat z /www.forumginekologiczne.pl/ o ile dobrze czytam, to i w Polsce badanie to wykonuje sie w okolicy 12 tyg???? a mieszkam w UK. musze zapytac o to usg w trakcie porodu lekarza przy okazji najblizszej wizyty... dziekuje:)

W UK tak wlasnie jest, że usg jest tylko w 12 tyg. by potwierdzić, że jest się w ciąży, a potem w 20 tygodniu - połówkowe. I koniec :-0

do mam z UK: Ale prywatnie to chyba tak jak w Polsce ginekolodzy przyjmują? Czy może w UK nie wykonuje się prywatnie badań...? nie jestem w temacie, ale ciekawi mnie sam fakt jak to właściwie jest...?

Gość _młoda_mamcia_
Princpolo, MaMani,Evi85,Catarinka71,okokokokoko,zupkowa mama małej Zosi(jakoś tak),grudniowa Jessy27:)

Gość grzybica paznokcia
W tym dziale nie ma nikogo godnego uwagi.

Gość grzybica Ty jestes
hahahaha

Gość pomesfrytes
Ja doskonale zapamietalam fajne dziewuchy z kaffe tj.princpolo, Mamami, Ineskę,grudniową,roxelke. Fajne babk z nich !!!

Gość Fajna babeczka z forum
go-for-it - mam za sobą poronienia i dlatego własnie nie wyobrazam sobie zeby miec tylko 2 usg. Wiem ze w UK inaczej podchodzą do ciązy nic w Pl, dlatego ciesze sie ze tu jestem a nie tam, tam bym nie miała zadnych sznas.

tak sobie czytam ja tez mieszkam w Uk i mialam 4usg a przyjechalam tu w 3 miesiacu :) ale ostatnie bylo w 7 miesiacu na poczatku i wtedy synus mial 1kg ok . a urodzil sie 4080g i nikt tego nie wiedzial ze bedzie tak duzy a ja do porodu 67kg (przytylam 22kg ) 45kg przed ciaza porod byl bardzo ciezki i dlugi synus nie mogl wyjsc a oni tu tak naturalnie traktuja wszystko i nie dali nic na przyspiszenie :O ani cesarki nie chceli zrobic :O na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo :)

fajna babeczka, jesli masz za soba poronienia, to obejmuja cie tu szczegolna opieka. wiem, bo moja bliska kolezanka miala taka wlasnie sytuacje. dodatkowe badania, w tym usg, i takie tam. ale jesli cie cos matrwi, a twoja ciaza przebiega prawidlowo, a twoj lekarz/polozna uzna, ze nie ma zagrozenia, to oczywiscie, ze mozna pojsc do lekarza prywatnie, nawet na usg, zeby sie uspokoic. tak wiec Sarita, mozna chodzic tu rowniez prywatnie, jak wszedzie:). no i oczywiscie w razie naglej koniecznosci zglaszac sie na pogotowie-tu musza udzielic ci porady, nawet jesli jest to tylko twoja daleko posunieta ostroznosc, ktora cie tam zagnala:P. emamcia, troszke mnie nastraszylas, kurcze...:/