Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Laska Marszałkowska

Polska w czasach Kryzysu- obrady Kafetarian w toku

Polecane posty

Gość oferm ma
"A z kryzysem walczy sie interwencja panstwa i ograniczeniem liberalizmu." a jakieś uzasadnienie tego? oczywiście poza takim "bo wszyscy tak robią".

Gość kajko i kokosz
panstwo interweniuje, zeby np. banki nie upadly, nie ma wyjscia, to bylby dopiero kryzys gdyby tak sie stalo

Gość nie wyrzuca tylko mogloby
ofermo podejrzewam ze czesc twoich pomyslow moze byc niezgodna z regulacjami unijnymi i forsowanie ich wszystkich mogloby podkreslam mogloby doprowadzic do wyjscia Polski z unii a zazartowales ty plagami egipskimi nie ja :)

Gość nie wyrzuca tylko mogloby
a nasze czlonkostwo w unii przynioslo nam wyrazne korzysci. mamy sie wpisywac i wypisywac zaleznie od sytuacji gospodarczej w Europie ? :D

Gość oferm ma
"mogloby doprowadzic do wyjscia Polski z unii" no zażartowałem bo ty to tak napisałaś jakby wyjście z unii było porównywalne do jakiego wypędzenia z raju. a unia to tylko pewna struktura polityczna a nie jakaś ziemia obiecana. wszyscy politycy nas tam ciągną bo unia płaci kupę kasy wszelkim biurokratom, komisarzom i innym darmozjadom debatującym nad tak istotnymi sprawami jak krzywizna banana. ale przecież wcale takim rajem nie jest. szwajcaria i norwegia od lat są kuszone i zachęcane żeby do tej unii wstępować i od lat nie chcą.

Gość oferm ma
"panstwo interweniuje, zeby np. banki nie upadly" widzisz, wychodzisz ze złych założeń. zakładasz ze bank ma nie upaść. dlaczego niby? bank jest firmą jak każda inna i jak każda inna powinien podlegać regułom gry rynkowej, konkurencji. niestety w chorym socjalistycznym systemie banki zaczęły podlegać specjalnej ochronie państwa i nie upadały nawet jak były złe. to właśnie doprowadziło do sytuacji że w momencie kryzysowym sypie się cały system. tak więc interwencjonizm a nie liberalizm jest przyczyną tego kryzysu.

Gość kajko to nieprawda
jest kryzys, chodzi o to, ze te panstwa o najwiekszej woln. gosp. okazaly sie najbardziej podatne na kryzys. nie do udowodnienia A z kryzysem walczy sie interwencja panstwa i ograniczeniem liberalizmu. nie walczy sie tylko tak probuje walczyc wiekszosc panstw

Gość ofermo Norwegia ma rope
i gaz i wstapienie do unii im sie nie oplaca tak jak np Arabii Saudyjskiej a Szwajcarzy sa bardzo przywiazani do neutralnosci, no i sa krajem bardzo bogatym no to po co zmieniac jak jest im dobrze

unia powinna sie integrowac gospodarczo jak najbardziej tak mysle a politycznie biurokracja no tak masz racje to syf :P

Gość oferm ma
"a nasze czlonkostwo w unii przynioslo nam wyrazne korzysci." przyniosło nam pewne korzyści ale dlaczego? ano dlatego bo nasi "władcy" stosują taką samą politykę feudalną jak unia europejska. ta polityka nie pozwala naszym przedsiębiorstwom konkurować, rozwijać się itd. dlatego rezygnacja z unii bez likwidacji tych barier nie ma sensu. jeżeli mamy się kisić w socjalizmie to unijny jest trochę bogatszy i bardziej luksusowy niż nasz. gdybyśmy jednak mieli zrezygnować z członkostwa w UE ze względu na liberalizm naszej gospodarki to szybko okazało by się że różnica w zamożności polski i unii zmniejsza się mimo że w unii nie jesteśmy.

Gość kajko i kokosz
upadek bankow bylby zapascia calego panstwa, zarowno osob prywatnych jak i firm, na to zadne panstwo nie moze sobie absolutnie pozwolic.

Gość oferm ma
"no i sa krajem bardzo bogatym no to po co zmieniac jak jest im dobrze" no ale jeżeli to unia stoi na przeszkodzie zebyśmy my byli bogaci to powinniśmy z niej zrezygnować.

Gość oferm ma
"upadek bankow bylby zapascia calego panstwa," no to to już jest komunistyczna demagogia nie poparta żadnym dowodem. dlaczego to niby upadek producenta kosmetyków albo dewelopera nie jest "zapaścią całego państwa" a upadek banku jest?

widzisz, wychodzisz ze złych założeń. zakładasz ze bank ma nie upaść. dlaczego niby? bank jest firmą jak każda inna i jak każda inna powinien podlegać regułom gry rynkowej, konkurencji. nie ofermo amerykanie zakladaja ze niemozna dopuscic do upadku niektorych bankow bo wtedy kryzys moglby byc jeszcze wiekszy ty zakladasz ze kryzys czy nie twarde reguly bankructwa dla kazdego ale ktore zalozenie jest bledne to czas pokaze

jaka polityka feudalna co to nie pozwala naszym przedsiebiorstwom sie rozwijac? regulacje i przepisy sa takie same dla kazdego czy jest z Rzeszowa czy z Luksemburga czy z Lotwy :P czasem absurdalne tak jak te banany;) wyjatki to produkty regionalne, narodowe fety, oscypki wina itd

Gość oferm ma
"amerykanie zakladaja ze niemozna dopuscic do upadku niektorych bankow bo wtedy kryzys moglby byc jeszcze wiekszy " to jest typowe pierzenie socjalistycznych złodziei. to samo mówili złodzieje ze stoczni, z kopalń. też "nie mogły upaść" bo groziło to gospodarczą katastrofą. ale kiedy państwowe zdzierstwo okazywało się niewystarczające żeby je utrzymać to jakoś upadały i żadna tragedia się nie działa. ja ci powiem jak to działa: są dwie firmy: jedna dochodowa, zatrudniająca coraz więcej ludzi, rozwijająca się i przynosząca korzyści wszystkim wokół: pracownikom pensje, klientom towary lub usługi których potrzebują a właścicielom zyski. i jest druga firma która przynosi straty. jej produkcji nikt nie chce kupować bo jest złej jakości i droga, właściciele nie mają zysków a pracownicy nędzne pensje. powiedz mi jaką logiką trzeba się kierować żeby zamiast zamknąć tę drugą i pozwalać się jak najszybciej i jak najlepiej rozwijać tej pierwszej zrobić odwrotnie. nałożyć na tę pierwszą wysokie podatki (które zahamują jej rozwój) a te pieniądze ładować w firmę przynoszącą straty. wytłumacz mi to bo ja tego jakoś pojąć nie mogę.

Gość kajko i kokosz
Bank to nie jakas tam firma, od banku uzaleznieni sa nie tylko prywatni ludzie ale i cale firmy. Upadek juz jednego banku to ogromny ciezar dla panstwa, a co dopiero kilku.

"upadek bankow bylby zapascia calego panstwa," no to to już jest komunistyczna demagogia nie poparta żadnym dowodem. dlaczego to niby upadek producenta kosmetyków albo dewelopera nie jest "zapaścią całego państwa" a upadek banku jest? w takim razie amerykanie sa komunistami bo tak uwazali :P albo amerykanie zyja pod komunistyczna dyktatura ktora robi im wode z mozgu :O dlaczego bank ? bo bank nie produkuje kosmetykow tylko obraca pieniedzmi amerykanie sie bali ze jak zbyt wiele padnie to system sie zawali ustaw sobie piramide z puszek wyjmij jedna (Lehmann Brothers) cos sie stanie ? nic wyjmij kilka innych pewnie tez nic to potezna piramida ale kiedy piramida sie zawali ? przy 10 puszce czy przy 20 ? amerykanie nie wiedzieli przy ktorej puszce nie ryzykowali bo zawalenia bali sie najbardziej to ratowali a potem reszta swiata poszla w ich slady

Gość oferm ma
"jaka polityka feudalna co to nie pozwala naszym przedsiebiorstwom sie rozwijac?" przeczytaj sobie ten mój przykład. właśnie taka polityka jak w nim opisuję. plus jeszcze dodatkowo (a może właściwie głównie) rozmaite regulacje, zakazy i normy które nie pozwalają powstawać nowym firmom i w ten sposób zabezpieczają istniejące przed konkurencją.

powiedz mi jaką logiką trzeba się kierować żeby zamiast zamknąć tę drugą i pozwalać się jak najszybciej i jak najlepiej rozwijać tej pierwszej zrobić odwrotnie. zadaj to pytanie zwiazkowcom z Detroit i zapytaj sie czy im sie podobala logika ich rzadu 💤 bo to dokladnie tego dotyczy nie bankow tylko koncernow samochodowych z USA to te gorsze i z Japonii to te innowacyjne :P

Gość oferm ma
"Bank to nie jakas tam firma, " a co to jest bank? święta krowa? takie właśnie rozumowanie doprowadziło do kryzysu. dokładnie takie. ty nawet tego nie widzisz. zaletą wolnego rynku jest właśnie to, że jezeli firma jest słaba, źle zarządzana to szybko znika z rynku a jej klientów i pracowników przejmują istniejące na nimi firmy dobrze zarządzane. natomiast w socjaliźmie wymyśliliście sobie że tak nie będzie. że ufundujemy sobie "świete krowy", nie do ruszenia i inne firmy nie dość że będą musiały z tymi świętymi krowami konkurować to jeszcze bedą obciążane po to aby pokrywać ich straty. to jest chore. tylko że w jakiś sposób złodziejom dzielącym tę kasę udało wam się wmówić że to jest OK.

tak ciekawe ze te regulacje pozwalaja w unii zalozyc firme blyskawicznie a u nas nie bo mamy za duza biurokracje i debilne przepisy tylko nie unijne ale nasze wlasne :O:P

ten twoj przyklad o 2 firmach nie pasuje do bankow za nic moj z piramida jest moim zdaniem lepszy

Gość oferm ma
"zadaj to pytanie zwiazkowcom z Detroit i zapytaj sie czy im sie podobala logika ich rzadu " teraz już wiesz dlaczego uważam USA za kraj socjalistyczny? a ty mi wyjaśnij dlaczego ja mam zadawać to pytanie związkowcom z detroit. mam ich pytać czy łaskawie nie zechcieli by wziąć się do uczciwej pracy zamiast żyć z moich podatków?

Gość oferm ma
a możesz już dać spokój tej unii? długo jeszcze to będziesz wałkować? najpierw piszesz że przez zmiany które proponuję "wygonią nas z unii" a potem że w unii właśnie tak jest. weź się zdecyduj na którąś z opcji. " ten twoj przyklad o 2 firmach nie pasuje do bankow za nic moj z piramida jest moim zdaniem lepszy" niby jak jest lepszy? bo ja jestem w stanie sobie wyobrazić piramidę z puszek ale nijak nie wydaje mi się ona podobna do banku. możesz mi wyjaśnić ten mechanizm?

kajko i kokosz Bank to nie jakas tam firma, od banku uzaleznieni sa nie tylko prywatni ludzie ale i cale firmy. Upadek juz jednego banku to ogromny ciezar dla panstwa, a co dopiero kilku. nie to nie jest tak dokladnie upadek jednego banku nic nie zmieni tamta sytuacja byla inna bylo prawdopodobne a przynajmniej tak uwazali amerykanie (i mysle ze mieli racje) ze upadanie kolejnych bankow wywola efekt domina i caly system sie zawali banki i inne instytucje finansowe sa ze soba powiazane pozyczaja sobie nawzajem pieniadze...

Gość oferm ma
"banki i inne instytucje finansowe sa ze soba powiazane pozyczaja sobie nawzajem pieniadze..." cały biznes jest ze sobą powiązany i wszyscy pozyczają sobie nawzajem pieniądze. firmy pożyczają z banków, ludzie deponują, firmy udzielają i biorą kredyty kupieckie od siebie nawzajem. i w żaden sposób nie wynika mi z tego że któraś tam firma "nie może upaść".

Gość oferm ma
"Upadek juz jednego banku to ogromny ciezar dla panstwa, a co dopiero kilku." w jaki niby sposób upadek banku jest "ciężarem dla państwa"?

Gość kajko i kokosz
w wielkiej brytanii w zeszlym roku w wyniku kryzysu w USA w ciezkiej sytuacji znalazl sie bank specjalizujacy sie w pozyczkach hipotecznych Northern Rock. Bank zostal znacjonalizowany tymczasowo przez panstwo, a i tak jego klopoty przyczynily sie do obnizenia wartosci funta. W USA jest wiele bankow, bo to ogromny kraj, w krajach europejskich upadek jednego wielkiego banku wywola dziure, ktora ciezko zalatac, zwlaszcza teraz, gdy inwestorzy sa podwojnie ostrozni, a panstwo nie moze sobie pozwolic na deficyt.

Gość kajko i kokosz
naprawde, nie chce mi sie tlumaczyc jak dzieciom po co sa banki i jaki maja wplyw na gospodarke.