Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Laska Marszałkowska

Polska w czasach Kryzysu- obrady Kafetarian w toku

Polecane posty

Gość oferm ma
ty mi ciągle piszesz o tym, że jak się nawyciąga puszek ze spodu piramidy to ona się zawali. to ja wiem. ja nie wiem dlaczego uważasz bank za piramidę. czy banki za piramidę. to jest jakiś absurd. bank to firma. tak samo jak kopalnia, huta czy zakład jubilerski. gdzie tu jest ta piramida?

Gość kryzysu by nie było
gdyby zamiast prawa obowiązywała uczciwość... ale to pojęcie się dziś zdewaluowało...

Gość ofermo Norwegia ma rope
to byl przyklad uparciuchu :P gdzie jest ta ukryta kamera jestem w MTV punk'd czy co ? :O

Gość oferm ma
"a czym twoim zdaniem jest ta propagandowa papka?" no właśnie na tym o czym wy mi tu piszecie - że trzeba odebrać miliardy dolarów milionom podatników po to żeby nie było spadków na giełdzie albo żeby GM nie upadł. zupełnie jakby świat nie mógł istnieć bez firmy AIG czy firmy GM. i żeby to było jeszcze bardziej zabawne te projekty pochodzą od osób które doprowadziły do tej sytuacji. a jedyne rozwiązanie o jakim się mówi to dać tym nieudolnym ludziom jeszcze wiecej pieniędzy do zmarnowania. oto co myśli o "wielkich finansistach" człowiek który zrobił majątek na ich nieudolności: http://www.bankersball.com/2008/10/19/andrew-lahde-letter-goodbye-idiot-bankers/

Gość oferm ma
rozum się zdewaluował a nie uczciwość. ludziom się wydaje że jak ktoś z telewizji przemawia to z definicji jest mądry. ja nie rozumiem jak można aprobować żądanie miliardów baksów ze strony ludzi którzy już miliardy stracili. padają tu słowa że ci "specjaliści wiedzą lepiej" bo są właśnie "specjalistami", mają pokończone harwardy i yale. więc jak to się stało że mamy ten kryzys? przecież ci sami ludzie zarządzali tym całym interesem. i oni teraz przychodzą i mówią - dajcie nam więcej pieniędzy!!!! a wy na to odpowiedacie - no skoro chcą to damy, to specjaliści są, wiedzą co robią. zgłupiałyście zupełnie?

Gość wiła wianki...
"zgłupiałyście zupełnie?" No do końca nie zgłupiałyśmy, jesteśmy tak samo głupie jak wcześniej. No wiesz jak to my kobietki o małych rozumkach. Nie to co Ty taki mądry mężczyzna.

no wlasnie ofermo ty wiesz ze masz racje prawdopodobnie (tfu! wypluj to slowo NA PEWNO!) zawsze masz :P pomyliles sie kiedys ? :classic_cool: no i powiedz mi gdzie jest ta ukryta kamera [rozglada sie]

Gość oferm ma
nie wiem czy otworzyłyście te linki z wyborczej które wkleiłem. ci ludzie kpią sobie z nas w żywe oczy oto co odpowiedzieli zapytani co zrobili z pieniędzmi które dostali w ramach "planu paulsona": Trochę pożyczyliśmy, trochę nie, w zasadzie nie księgowaliśmy tych kwot - mówi Thomas Kelly z banku JP Morgan, który dostał 25 mld dol. pomocy. - Jeden dolar wpływa, drugi wypływa, nie śledzimy tego - mówi Barry Koling, z banku SunTrust Banks z Atlanty (3,5 mld dol. zapomogi). AP podaje, że część banków odpowiedziała wprost, że nie wie, gdzie się podziały miliardy rządowej pomocy.

Gość kryzysu by nie było
Racja ofer ma: rozum się zdewaluował. Też. Rozum mówi, że nie opłaca się być uczciwym (wierz mi, że nie jest to gołosłowne stwierdzenie). Zresztą prawda była zawsze niepopularna labo nawet zwalczana, niezależnie od ustroju i okoliczności. Dowód na gorąco? Klaus dziś na forum UE...

Nie chodzi o to, że ktoś tam nie przewidział co się stanie... Wszyscy bankowcy dobrze wiedzieli do czego doprowadzą zbyt ryzykowne kredyty na długo przed kryzysem!!! Żeby wiedzieć jak to dokładnie się stało, trzeba zrozumieć jak dziś działają spółki akcyjne (m.in. banki) - w skrócie: kto inny jest właścicielem banku/spółki (akcjonariusze), a kto inny nim zarządza (zarządy). Jak wiadomo zarządy zbierają ogromną kasę za \"wyniki sprzedaży\" i nie obchodzi ich za bardzo sytuacja właścicieli banku, ani jego klientów. Cel jest jeden: nakręcać zyski, wciskać kredyty komu się da (również najbardziej ryzykowne). Z parciem na zyski są jeszcze bardziej chciwi i zuchwali wiedząc, że w razie kłopotów państwo i tak wpompuje kase w system i firma (bank) nie upadnie - mało tego! jeszcze bardziej się dzięki temu nachapią! :o Gdyby zarządy wiedziały, że nie mogą liczyć na pomoc państwa, nie szarżowałyby aż tak bardzo, bo gdyby bank miał upaść skończyłaby się kaska. I to jest powód, dla którego państwa pod żadnym pozorem nie powinny ratować banków. Gdyby było to zakazane, możliwe że kryzysu w ogóle by teraz nie było! Kumacie?

ofermo no to ten bank zarzadza pieniedzmi do d.... no i co ? dyskusja byla jezeli nie pamietasz o reakcje na kryzys a nie o to co powiedzial w wywiadzie gosc z banku my przedstawiamy swoje zdanie o robieniu ciasta a ty nam wrzucasz link o polewie czekoladowej :P

Gość oferm ma
nie rób z tego jakiejś wojny płci. to jest po prostu kobiece forum. takie same kocopoły opowiadają "przekonani" to tych wszystkich "planów pomocowych" faceci. samanta o jakiej ty "racji" w ogóle mówisz? jak można uzasadnić istnienie firmy która "nie może upaść". wyjaśnij mi to jakoś bo ja tego nie pojmuję. wyjaśnij mi uzasadnienie które dasz kowalskiemu zabierając mu pieniądze na wakacje bo firma malinowskiego "nie może upaść". to może od razu wprowadźmy pańszczyznę. niech kazdy obywatel odpracuje miesiąc w roku w takiej firmie za darmo.

Gość oferm ma
"dyskusja byla jezeli nie pamietasz o reakcje na kryzys a nie o to co powiedzial w wywiadzie gosc z banku" no tak, ale spór był o to, że te banki NIE MOGĄ UPAŚĆ. obojętnie co robią, mogą sobie przynosić straty, lekceważyć ryzyko, tak czy inaczej - trzeba im płacić bo NIE MOGĄ UPAŚĆ. ja ci pokazuje jak absurdalne jest takie myślenie i do czego prowadzi. ponieważ tacy ludzie jak ty zgadzają się na to żeby zarządy i właściciele nie ponosili odpowiedzialności za błędne decyzje to ci ludzie nie liczą się z niczym. dostają 25 mld usd i mówią - a gdzieś tam są, trochę pozyczliśmy, nie wiem gdzie są.

wielbicielu 🖐️ Gdyby było to zakazane, możliwe że kryzysu w ogóle by teraz nie było! krach na rynku nieruchomosci by zniknal ? amerykanie przestaliby zyc na kredyt ? 💤 chiny przestalyby kupowac amerykanskie obligacje powstrzymujac USA od zycia na kredyt i jednoczesnie zmniejszajac wlasny rozwoj ?? nie osmieszaj sie :P po 1 nie ma czegos takiego jak nie chciwy bankier po 2 ta banka narastala od wielu lat to byla kwestia czasu po 3 to jest kapitalizm zysk jest zawsze najwazniejszy ZAWSZE po 4 im wiecej Chiny wydawaly na utrzymanie niskiego kursu juana (zeby ich towary byly tanie) tym wiecej amerykanie tak obywatele (posrednio) jak i panstwo od nich pozyczali i pozyczali po 5 [Gdyby zarządy wiedziały, że nie mogą liczyć na pomoc państwa, nie szarżowałyby aż tak bardzo, bo gdyby bank miał upaść skończyłaby się kaska.] gdyby babcia miala wasy :O to by nie powstrzymalo krachy kreytow subprime i ninja nic by nie powstrzymalo nawet gdyby te twoje calkowicie nierealne standardy (no badzmy ludzmi ) wprowadzic 10 lat temy to co by sie stalo ? przestaliby zamieniac kredyty w obligacje ? przestaliby spekulowac (jak JP Morgan na warszawskiej gieldzie ) ? no sorki ale naiwny jestes :(

Gość oferm ma
przeczytajcie to co pisze wielbiciel. dokładnie tak jest. w finansach jest tak że zysk jest zawsze związany z ryzykiem. i te wszysktkie instytucje wystawiały się na ryzyko dużo wyższe niż powinny bo wiedziały że w razie kłopotów "rząd da". dlatego system finansowy jest zupełnie niestabilny bo został spełniony wasz postulat - bank nie może upaść. upada nie z powodu własnych złych decyzji ale dopiero wtedy gdy zagrozony zawaleniem jest cały sytem.

Gość mądra rada dla ofer my
nawet nie zaczynaj dyskusji z debilowatą samantą. jest pokurwioną kretynką bez krzty logiki. jeśli nie wierzysz mi, ona ci to chętnie "udowodni".

Gość oferm ma
krach na rynku nieruchomosci by zniknal ? nigdy by się nie pojawił amerykanie przestaliby zyc na kredyt ? oczywiście. chiny przestalyby kupowac amerykanskie obligacje powstrzymujac USA od zycia na kredyt i jednoczesnie zmniejszajac wlasny rozwoj ?? co za bzdury. przecież to, jak bardzo zadłuży się rząd usa zależy nie od chin a od rządu usa.

no tak, ale spór był o to, że te banki NIE MOGĄ UPAŚĆ. obojętnie co robią, mogą sobie przynosić straty, lekceważyć ryzyko, tak czy inaczej - trzeba im płacić bo NIE MOGĄ UPAŚĆ. ja ci pokazuje jak absurdalne jest takie myślenie i do czego prowadzi. ponieważ tacy ludzie jak ty zgadzają się na to żeby zarządy i właściciele nie ponosili odpowiedzialności za błędne decyzje to ci ludzie nie liczą się z niczym. dostają 25 mld usd i mówią - a gdzieś tam są, trochę pozyczliśmy, nie wiem gdzie są. czy ty musisz wszystko przeinaczac ? :( nie nieobojetnie ofermo sytuacja no wez sobie to przeczytaj raz a dobrze bo jakbym grala w tenis ziemny ze sciana :P : 00:00 [zgłoś do usunięcia] ofermo Norwegia ma rope ej wielbiciel moze wytlumacz mu roznice pomiedzy moim zdaniem a musza :P moze ciebie zrozumie :P a ty ofermo rozbij ten kamien ktory masz pod czaszka to moze zrozumiesz ze pewny na 100% to byl tylko Jezus:P

Gość oferm ma
a mogę cię prosić o pisanie z zachowaniem zasad gramatyki? bo ja z tego nic nie rozumiem: "nie nieobojetnie ofermo sytuacja no wez sobie to przeczytaj raz a dobrze bo jakbym grala w tenis ziemny ze sciana" i takie jest co drugie twoje zdanie. że się muszę domyślać "co poeta miał na myśli". a potem się dziwisz że jakoś nie tak odpowiadam.

krach na rynku nieruchomosci by zniknal ? nigdy by się nie pojawił innymi slowy nieruchomosci w USA zawsze sprzedawanoby po realnych cenach :O amerykanie przestaliby zyc na kredyt ? oczywiście. zartujesz sobie ze mnie chiny przestalyby kupowac amerykanskie obligacje powstrzymujac USA od zycia na kredyt i jednoczesnie zmniejszajac wlasny rozwoj ?? co za bzdury. przecież to, jak bardzo zadłuży się rząd usa zależy nie od chin a od rządu usa. a czyste standardy w bankach wplyna na rad chinski i zmusza go do zdewaluowania juana :O

nie przejmuj sie jestes tylko mezczyzna ;)

dobranoc wiesz kto :P:classic_cool: i nie przekonales mnie

ofermo Norwegia ma rope ---> czy krach by zniknął - już odpowiedział \"oferma\". Krach by NIE zniknął. On po prostu w ogóle by się nie pojawił. Ceny nieruchomości były wywindowane właśnie przez zbyt duży popyt, generowany zbyt wielką ilością udzielanych kredytów. Amerykanie nie przestaliby żyć na kredyt, ale nie byłoby czegoś takiego jak np. kredyty subprime, głównej przyczyny kłopotów (kłopotów banków i wywindowanych cen nieruchomości). Oczywiście cały świat jedzie na kredytach i prawdopodobnie ten system kiedyś i tak się wysypie, ale na pewno nie doszłoby do kryzysu teraz. Pojawiłby się on znacznie później... chyba, że stałby się cud, ktoś poszedłby po rozum do głowy i zaczął \"naprawiać system\", co jest kompletnie nierealne ;)

Gość oferm ma
innymi slowy nieruchomosci w USA zawsze sprzedawanoby po realnych cenach pieniądz w swoim pierwotnym znaczeniu jest aktywem przynoszącym dochód. w ekonomii sterowanej popytowo - takiej jak amerykańska pieniądz nie spełnia swoich funkcji tezauryzacji. przez inflację bogactwo zgromadzone w pieniądzu dewaluuje się. dlatego trzeba pieniądze wydawać. i dlatego właśnie bardzo często dochodzi do pompowania rozmaitych balonów spekulacyjnych i inwestowania w bardzo ryzykowne aktywa aby ochronić zgromadzony majątek przed utratą wartości ponieważ pieniądz tej roli nie spełnia. amerykanie przestaliby zyc na kredyt ? oczywiście. zartujesz sobie ze mnie a co się tak dziwisz? przecież konsumpcyjny styl życia "na kredyt" to świeża sprawa. jeszcze w czasie 2 wojny swiatowej amerykanie pożyczali pieniądze innym krajom a nie zadłużali się u nich. a czyste standardy w bankach wplyna na rad chinski i zmusza go do zdewaluowania juana a co tu ma juan do rzeczy?

Moim zdaniem, jak wielu was, jest działanie długofalowe. Czyli zdecydowane zmniejszenie kosztów prowadzenia działalności. To pozwoli na rozwinięcie skrzydeł dla polskiej gospodarki i zwiększanie dochodów do budżetu. Zyskają na tym wszyscy. Poza tym dopóki nie zlikwidujemy ZUSu, to nic dobrego nie może nas czekać. To i tak pieniądze utopione w błocie, których niegdy nie odzyskamy.

jessienna ---> likwidacja dotyczy również OFE. W ogóle cały system emerytalny trzeba zbudować od nowa. OFE już dzisiaj nie mają ponad połowy (grubo ponad) wpłacanej do nich kasy, a ZUSowi ciągle brakuje kilkudziesięciu milionów na wypłatę świadczeń. Dzisiaj czytałem, że w tym roku zabraknie 12 MILIARDÓW na wypłaty !!! A pamiętam jak w roku 2004 ZUS brał pierwszą pożyczkę - małe 3 milioniki :D

Gość oferm ma
skutki "szczególnej i piramidalnej (by samanta)" roli banków w gospodarce odsłona kolejna: http://www.hotmoney.pl/artykul/4826/1/banki-upadaja-ale-premie-wyplacaja.html myślę ze potrzeba nam "jeszcze więcej"... optymizmu. te kilka BILIONÓW zielonych mogą nie wystarczyć. a przecież banki upaść nie mogą. to już ustaliliśmy. bo przecież cytując kajka i kokosza "upadek banków byłby zapaścią całego państwa" więc głupie parę miliardów które sobie wypłacą z tych "planów ratunkowych" w charakterze premii to znikomy koszt. też bym chciał żeby mi wszyscy uwierzyli że upadek mojej firmy to "zapaść całego państwa".

oferm ma ---> i tak to działa wszędzie... Zastanawiam się jak bardzo trzeba być naiwnym, żeby wierzyć w \"jedynie słuszną ideologię\" i jeszcze bronić tych złodziei, tym bardziej, że zabierają z NASZYCH kieszeni...

Gość stary człowiek i morze
nie pierwszy raz staje mi...

Gość oferm ma
wielbiciel, no w końcu wiadomo że politycy działają racjonalnie dopiero wtedy, gdy wszystkie inne metody zawiodą.